Vlákno názorů k dotazu Exekuce + půjčka prosím spěchá od Anna - Re: exekuce + půjčka prosím spěchá ***Zabavíte mu 12...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 7. 2009 13:56

Anna (neregistrovaný)

Re: exekuce + půjčka prosím spěchá
    Zabavíte mu 12 188 Kč celkem. Nepíšete jaké pořadí mají pohledávky, podle pořadí doručení tedy buď vše na exekuci, nebo 5 000 na půjčku a na exekuci zbytek.

• 13. 7. 2009 14:53

... (neregistrovaný)

Právě, že poslední věta §148 obrací pořadí pohledávek. Srážky ze mzdy sjednané dohodou by měly ustoupit srážkám ze mzdy nařízenými z moci úřední. Na jednu stranu je to logické (dlužník tak nemůže účelově zkracovat věřitele uzavíráním dohod o srážkách když už cítí, že se nad ním stahují temná mračna). Na druhou stranu má zaměstnavatel problém strhnout z výplaty např. peníze za stravenky.
    Ten § je trochu nepřehledný, svůj názor dávám k diskuzi.

§148 odst.2 zákoníku práce:
    "Srážky ze mzdy je možné provést jen za podmínek stanovených v úpravě výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy v občanském soudním řádu54); těmito podmínkami se řídí u pohledávek, pro které byl soudem, soudním exekutorem51), správcem daně52) nebo orgánem správního úřadu, jiného státního orgánu nebo orgánu územního samosprávného celku53) nařízen výkon rozhodnutí, pořadí jednotlivých pohledávek. Ve větším rozsahu je možné srážky ze mzdy provést jen na základě dohody o srážkách ze mzdy [§ 146 odst. 1 písm. b)], nejde-li o srážky ve prospěch zaměstnavatele, a nebude-li tím ohroženo provádění jiných srážek ze mzdy ani tím nebudou tyto srážky zkráceny."

• 13. 7. 2009 15:12

Renáta (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď takto jsem i provedla a jsem ráda, že mám trochu i tu jistotu, že správně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).