Re: Zákonné pojištění odpovědnosti zaměs
Pic kozu do vazu - a nikdo nic.
Tak dobře položená otázka a vysvětlení nikde.
Podle výše uvedeného názoru paní =dity=
==>>>Vyměřovací základ samozřejmě není, ale dohodář je >>>zaměstnanec a za takového odvádíte 100 Kč, čili >>>minimum.==
byste měla platit i kdyby nepracoval.
Má smlouvu = plať. Také čekám na vysvětlení
a jsem rád že všichni nepřijímají "rozhodnutí" bez kritického zhodnocení a porovnání s texty zákonů.
Hezký den
Za jednatele, kteří pobírají odměnu na základě smlouvy o výkonu funkce či mandátní smlouvy (nemají uzavřenou pracovní smlouvu) se zákonné poj. neodvádí. Příslušná vyhláška č. 125/93 Sb. o zákonném pojištění odpovědnosti zaměstnavatele se týká jen zaměstnanců ( §12 )
== odvádíte== neodvádím, nemám z čeho vypočítat pojistné
a tak ani nemohu splnit literu vyhlášky že minimální POJISTNÉ
je 100,- Kč (pokud nemám jiné zaměstnance na HPP).
Pokud mám zaměstnance na HPP a souhrn vyměřovacích základ
činí např. 16500 - poj. = 92,66 zaokr. 93,- Kč pak odvádím 100,-
Tak jsem volala na Kooperativu a paní mi sdělila, že pokud mám kromě dohodářů i zaměstnance, odvádím pojistné jen za zaměstnance. A případný prac.úraz dohodáře by se hradil z tohoto pojištění - nijak se nezvyšuje. Ale pokud mám jen dohodáře, tak se odvádí minimální pojistné 100,-. Jestli 100,- za zaměstnace za rok nebo za čtvrtletí, tak to jsem se už nepídila.
A teď mi prosím poraďte - zaměstnavatel FO - má pouze jednu zaměstnankyni - ta v průběhu května nastoupila na MD. Toto čtvrtletí platím, to je jasné. Ale co to příští čtvrtletí? Zaměstnankyně bude ve stavu, jiného zaměstnance FO nemá - platím min. 100,-- nebo nic?
Souhlas s Vladimírem.
Jinak na stránkách KOOPERATIVy:
Zákonné pojištění vzniká dnem vzniku prvního pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele..... a dál Kooperativa pokračuje sdělením, že si pojistné vypočítá zam-el sám a to pronásobením VZ, který je shodný s VZ na sociální pojištění...atd..
Krásný den.
Hezká ukázka paní Lino. A o platbě 100,- Kč bez výpočtu dle VZ
tam nic není. Přesto se nejen zde dovídáme, že je nutno platit
i za DPP a že to dokonce povídayla jedna paní z Kooperativy.
Písemně sice nikdo nic nemá ale žvanit se bude stále.
Taktéž hezý den bez zbytečného placení.
>>Souhlas s Vladimírem.
>>
>>Jinak na stránkách KOOPERATIVy:
>>
>>Zákonné pojištění vzniká dnem vzniku prvního
>>pracovněprávního vztahu u zaměstnavatele..... a dál
>>Kooperativa
>>pokračuje sdělením, že si pojistné vypočítá zam-el
>>sám
>>a to pronásobením VZ, který je shodný s VZ na
>>sociální
>>pojištění...atd..
>>
>>Krásný den.
>>
>
>Hezká ukázka paní Lino. A o platbě 100,- Kč bez
>výpočtu dle VZ
>tam nic není. Přesto se nejen zde dovídáme, že je
>nutno platit
>i za DPP a že to dokonce povídayla jedna paní z
>Kooperativy.
>Písemně sice nikdo nic nemá ale žvanit se bude stále.
>Taktéž hezý den bez zbytečného placení.
Promiňte pane Vladimíre, nemyslím si, že je Vaše jízlivost na místě. Prostě a jednoduše si stojím za svým názorem, že se odvádí min. 100 Kč. Pokud bych zjistila jiné informace, pak Vám velice ráda toto sdělím. Přeji hezký zbytek dne
>
>
Není co promíjet, je to váš názor a vaše peníze.
Jenom by bylo vhodné nedoporučovat nesmysly jiným
aby zbytečně utráceli své peníze. Jiné informace zjišťovat nemusíte, všechny jsou ve vyhlášce a v zákoně.ev. na viz upozorněí paní Liny:
http://www.koop.cz/cs/pojisteni/pojisteni-hrazene-zamestnavatelem/zakonne-pojisteni-odpovednosti-zamestnavatele.shtml =
Pojistné si vypočítává zaměstnavatel vynásobením příslušné sazby podle rizikové skupiny (příloha vyhlášky MF č. 125/1993 Sb. ve znění pozdějších změn a doplňků) a základu, který je shodný s vyměřovacím základem pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Základem pro výpočet pojistného je potom souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které zaměstnavatel v tomto období zaměstnával.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.