Re: Nové osobní auto
Nesouhlasím. POkud bude tazatel PROKAZATELNĚ (podle knihy jízd) využívat auto i pro soukromé účely musí krátit vše. Uplatnění DPH z nákupu auta lze dvěma způsoby - hned při nákupu krátit nárok na odpočet a pak už se nic neřeší nebo uplatnit DPH celé a pak odvádět podle toho, kolik % bylo firemních a kolik soukromých.
Cesťáky - už budete uplatňovat jen stravné. POkud bude auto zařazeno do majetku, lze dát do nákladů výdaje na provoz (opravy, pneumatiky, benzín apod.) A zase pozor - všechny tyto náklady na provoz - krátit podle % firemních a soukromých jízd. (knize jízd se bohužel nevyhnete)
pravděpodobně jsme mě nepochopila, napsala jsem to tak, že není možné jeden majetek rozdělit na soukromý podíl a na firemní podíl - z toho vyplývá, že buďto budete mít auto v OM nebo nebudete, ale nejde mít 50% v majetku a druhých 50% nemít v majetku... s tím budete už souhlasit
Děkuji za názory, ale je mi ti jasné čím dál tím níň. Auto chci vložit do majetku jako firemní, ale parkuji doma a budu s ním jezdit i soukromě / jiné nemán/. Poraďte ze zkušenosti, který způsob je lepší použít. Krátit vše na vstupu a dávat všeho jen 50 % , nebo to každý měsíc propočítávat.
To si musíte propočítat. Na auto, které není v majetku můžete uplatnit náhradu za km ve výši 3,80 Kč a náhradu na benzín dle TP. a dál nic. Na auto v majetku dáte do nákladů vše, ale to "vše" musíte krátit. Další možnost - trošku "přidat" služebních km, aby to vyšlo líp. Moje zkušenost - lehce přidáváme služební km, a auto máme v majetku (je hodně drahé, má drahé prohlídky a náhradí díly apod., tam bychom se náhradou 3,80 Kč na km nedostali moc vysoko).
souhlasím s tím, že auto zařadit do majetku v plné výši a vést perfektní knihu jízd... Nedávno jsem přebírala DE a bývalá externí účetní evidovala auta na 50% v majetku a 50% nikoliv a když jsem se nato ptala mého daň. poradce, tak mi sdělil, že je to naprostá kravina, protože se majetek nedá rozdělit na 2 půlky a je to logické - máte auto a nelze jej přece rozdělit na část, která bude v majetku a část, která není v majetku.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.