Vlákno názorů k dotazu Ukonč.PP-§66+neschopenka od VH - Re: ukonč.PP-§66+neschopenka Pokud zaměstnanec neuvedl pozdější datum (než je...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2009 0:18

VH

Re: ukonč.PP-§66+neschopenka
    Pokud zaměstnanec neuvedl pozdější datum (než je 26. červen), jeho pracovní poměr skončil tohoto dne. Váš zrušovací úkon byl tudíž zmatečný a navíc nadbytečný, protože rušil pracovní poměr již zrušený. Zákoník práce sice pro zrušení PP ve zkušební době předepisuje písemnou formu, ale její nedodržení není spojeno se sankcí neplatnosti. Žádnou náhradu mzdu s ohledem na datum skončení PP platit nebudete.

• 17. 7. 2009 7:42

beta (neregistrovaný)

Já si naopak myslím, že zaměstnavatel nejednal zmatečně, ale pracovní poměr skončil dnem, který uvedl v písemném dokumentu, tj. 29.6., nezáleží na tom, kdy z-ec převzal. Nejsem si totiž jista, že by soud posoudil zrušení pracovního poměru ve zkušební době zaměstnancem - telefonické oznámení zaměstnance. Vždyť by mohl zavolat kdokoliv .... Sice ZP neukládá písemnou formu při zrušení PP ve zkuš.době, ale musí se jednat o osobní jednání, tzv. z oka do oka, ZP nepřipouští zrušení PP telefonicky ani faxem ...
    To je můj názor, chtělo by to Páju :)

• 17. 7. 2009 8:42

VH

Zákoník práce obecné požadavky na platnost právních úkonů neupravuje, navíc každý právní úkon je třeba vykládat s ohledem na okolnosti, za nichž byl učiněn, tak jaké "z oka do oka". Zavolám, v pondělí nepřijdu, skončila jsem.

• 17. 7. 2009 8:55

J (neregistrovaný)

viz:Judikatura
    Ustanovení § 66 zákoníku práce nepředepisuje, že zrušení pracovního poměru ve zkušební době se má stát písemně. Vzhledem k tomu, že s nedostatkem písemné formy výslovně nespojuje neplatnost právního úkonu, je pracovní poměr zrušen platně i tehdy, byl-li zrušovací projev učiněn ústně, např. telefonicky. To platí ovšem jen tehdy, jestliže zrušení pracovního poměru ve zkušební době písemnou formou nebylo účastníky sjednáno jako podmínka pro rozvázání pracovního poměru.
    Zrušení pracovního poměru ve zkušební době učiněné ústně je účinné tehdy, jestliže bylo druhému účastníku sděleno. Došlo-li ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době jinak než písemnou formou, nelze spojovat právní účinky takového zrušení až s jeho případným dodatečným písemným potvrzením

• 17. 7. 2009 9:08

all (neregistrovaný)

Není to tak, stačí telefon. zrušení, někde v historii jsem uváděla i odkaz na vyjádření právníka.

• 17. 7. 2009 9:12

all (neregistrovaný)

Není to tak, stačí telefon. zrušení, někde v historii jsem uváděla i odkaz na vyjádření právníka.

Už jsem to našla
    http://www.hrportal.cz/print.phtml?cid=215499

• 17. 7. 2009 9:42

pája

VH má daleko více zkušeností a znalostí, ale je to tak, že okamžikem, kdy sdělil zam-nec, že končí PP, tento skončil a jakékoliv jiné výklady jsou špatné. Písemné zrušení ze strany zam-tele, které následovalo, bylo skutečně zbytečné, zmatečné, provedené na základě neznalosti ZP ze strany zpracovatele nebo rozhodujícího pracovníka firmy. Nelze přece zrušit PP, který již nekolik dní neexistuje.

• 17. 7. 2009 12:27

beta (neregistrovaný)

já nerozporuji to, že stačí ústně, ale to, že by mělo být "osobně" .. mám dojem, že mám i někde písemné vyjádření právníka - lektora ze semináře, zkusím se podívat. Díky pájo :))

• 17. 7. 2009 13:47

Vlaďka II (neregistrovaný)

Dobrý den, zjistila jsem, že to bylo malinko jinak... Toho 26.6. odešel po 3 odprac. hodinách, protože ho zaměstnavatel v podstatě vyhodil z pracoviště s tím, že se neustále fláká a zašívá se. V pondělí 29.6. pak zam-ec skutečně volal, ale ptal se jestli má přijít do práce. Volal sice až během dne, i když prac. doba je od 6,00. Bylo mu řečeno, ať už nechodí, že ho nechce, pak po mě
    zam-tel chtěl ať mu pošlu zrušení ve zkuš. době. Zbytek už znáte.

• 18. 7. 2009 7:29

beta (neregistrovaný)

Re:ukonč.PP-§66+neschopenka
    Mám vyjádření právníka-JUDr. J.W.Fetter,stejný názor JUDr. Dandová, na semináři jsem se ptala JUDr. V. Hrouzkové (stejné iniciály jako naše BC - VH :), všichni tito odsouhlasili, že telefonické zrušení PP ve zkuš.době z-cem není relevantní. Stejného názoru byl i z-tel, podotýkám, že se jednalo již o rok 2007. Takže mi, prosím, kolegové, řekněte - proč se výklad změnil či zda je výklad skutečně jednoznačný nebo stejně jako v mnoha případech, s čímž již jsem smířená - existují různé výklady ...Přikláním se k právníkům, které jsem jmenovala - uvedu příklad. "Dobrák" kolega zavolá v pátek, že ruším PP ve zkuš.době, z-el mě zná pár dnů, v telefonu mě neslyšel, zruší mi k pátku PP, bude tak rychlý,že mě odhlásí z přísluš.instit.,odešle do VR potvrzení o zaměstnání, mě v pátek skolí auto, odvezou mě do nemocnice,budu po operaci, po týdnu sdělím z-eli PN a ten mi naoplátku nadělí milou zprávu, že již u něho nejsem zaměstnaná, ukončili se mnou PP a v OL mi nepřísluší náhrada mzdy, já se ocitnu rázem bez zaměstnání a v tu chvíli bez peněz, ačkoliv jsem nic nezpůsobila a jak pak budu prokazovat, že JÁ jsem netelefonovala ...Po nemoci budu chtít nastoupit zpět a on mne nepřijme, protože jsem zrušila telefonicky PP ve zkuš.době, což jsem neudělala a jsem rázem bez vlastního přičinění bez práce ...Asi se vám ten případ zdá praštěný, ale život píše ještě hloupější případy ... Proto se domnívám, že by zrušovací projev měl být učiněn osobně. Váš názor prosím?
    Vyjímám z odpovědi právníka, podotýkám,že v PS nebyla sjednána možnost rozvázání PP emailem(zaruč.el.podpis): Telefonický, esemeskový, e-mailový, ani faxový úkon zaměstnance směřující k rozvázání pracovního poměru zrušením ve zkušební době nelze považovat za relevantní (platný), neboť není (nemůže být) doručen žádným ze způsobů předepsaným zákoníkem práce; jen, znovu zjednodušeně, uzavírám: Nevadilo by, že příslušný úkon byl učiněn „ústně“, ale nebyl učiněn „osobně“.

• 18. 7. 2009 9:09

yx (neregistrovaný)

Prosím vás, přece když "zaměstnanec " zavolá, že ruší pracovní poměr, tak se zeptáte na několik věcí, např. předchozí zaměstnavatele, praxi, vzdělání, prostě cokoli podle čeho ho identifikujete. V tom tak velký problém nevidím.

• 18. 7. 2009 10:30

beta (neregistrovaný)

jsem zrušila telefonicky PP ve zkuš.době, což
    >>jsem
    >>neudělala a jsem rázem bez vlastního přičinění bez
    >>práce ...Asi se vám ten případ zdá praštěný, ale
    >>život
    >>píše ještě hloupější případy ... Proto se domnívám,
    >>že
    >>by zrušovací projev měl být učiněn osobně. Váš názor
    >>prosím?
    >>Vyjímám z odpovědi právníka, podotýkám,že v PS nebyla
    >>sjednána možnost rozvázání PP
    >>emailem(zaruč.el.podpis): Telefonický, esemeskový,
    >>e-mailový, ani faxový úkon
    >>zaměstnance směřující k rozvázání pracovního poměru
    >>zrušením ve zkušební době nelze považovat za
    >>relevantní
    >>(platný), neboť není (nemůže být) doručen žádným ze
    >>způsobů předepsaným zákoníkem práce; jen, znovu
    >>zjednodušeně, uzavírám: Nevadilo by, že příslušný úkon
    >>byl
    >>učiněn „ústně“, ale nebyl učiněn „osobně“.
    >
    >Prosím vás, přece když "zaměstnanec " zavolá, že ruší
    >pracovní poměr, tak se zeptáte na několik věcí, např.
    >předchozí zaměstnavatele, praxi, vzdělání, prostě
    >cokoli podle čeho ho identifikujete. V tom tak velký
    >problém nevidím.
    to si myslíte vy :)) ale já mám, paní xy, i jiné zkušenosti právě tím, že mám více firem a divila byste se, co takový jednatel dokáže vymyslet ... Vy pracujete v jedné firmě, kde je určitý řád a pořádek, směrnice, vnitřní nařízení, pracovní řád, BOZP, školení, ale jsou firmy, které toto absolutně nezajímá, opravdu byste se divila, co mnohdy musím zpracovat a skousnout, nehledě na nedodržování ZP :( takže takový jeden "můj" jednatel by se absolutně nevyptával na předchozího z-ele, ani by ho nenapadlo se vyptávat na praxi :)) ale o tom má diskuze nebyla, jsou tu různé výklady, ráda bych u kolegů z BC vydebatovala, zda mají skutečně naprosto jistý názor, že lze zrušit PP ve zkuš.době zaměstnancem telefonicky, nic jiného ...Já mám právě k dispozici odpovědi právníků, kteří tvrdí že nikoliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).