Re: Divný dodatek ke smlouvě
jestli má výši mzdy uvedenou přímo v pracovní smlouvě, tak tuto výši nelze snížit, pokud má výši mzdy uvedenou na mzdovém výměru, tak toto může zam-tel snížit... pokud se jedná o případ, kdy je mzda uvedena přímo ve smlouvě, tak ať manžel žádný dodatek nepodepisuje, protože s dodatkem musí souhlasi obě strany... snad se připojí ještě někdo jiný se zkušenostmi
>>>Dobrý večer!
>>> Moc prosím o radu. Manžel kje zaměstnaný už 4
>>>rokem
>>>u téže firmy. V březnu tohle roku rušil zaměstnavatel
>>>jednu ze svých firem a všechny zaměstnance si převedl
>>>pod jednu. V tom bych ještě problém neviděla. Ale
>>>dnes
>>>manžel přišel s tím, že zítra mají všichni dojít do
>>>kanceláře a podepsat nějaký dodatek ke smlouvě, dle
>>>kterého nebudou mít na výplatní pásce celou mzdu, ale
>>>jen
>>>minimum. Manžel má smlouvu na dobu neurčitou. Jak se
>>>dá v takovém případě postupovat? Podepsat nebo
>>>nepodepsat????
>>
>>jestli má výši mzdy uvedenou přímo v pracovní
>>smlouvě,
>>tak tuto výši nelze snížit, pokud má výši mzdy
>>uvedenou na mzdovém výměru, tak toto může zam-tel
>>snížit...
>>pokud se jedná o případ, kdy je mzda uvedena přímo ve
>>smlouvě, tak ať manžel žádný dodatek nepodepisuje,
>>protože s dodatkem musí souhlasi obě strany... snad
>>se
>>připojí ještě někdo jiný se zkušenostmi
>
>Jde o to, že je to stav.firma. ve smlouvě má 110,-/hod
>a 8 hodin denně, ale odpracuje měsíčně více, což jim
>psali jako prémie. Takže to lze tedy v tomhle případě
>snížit, jestli jsem to tedy dobře pochopila?Zapomněla jsem dodat, že ten zbytek by dostávali na ruku. Což se mi moc nelíbí...
jestli jsem to dobře pochopila, tak přesčasy jim firma proplácela jako prémie a nově to chtějí vyplácet "bokem"... Pokud Váš manžel bude mít přesčasy, tak toto se také musí promítnout do výplatí pásky, protože pokud manžel podepíše dodatek a přesčasy mu budou vypláceny na ruku, tak bude mít sice nižší odvody na sociální, zdravotním (také firma) a daň z příjmů, ale pokud by byl váš manžel nemocen, tak mu budou počítat nemocenskou z této nižší mzdy a samozřejmě se pak tato částka bere pro výpočet důchodu (záleží kolik je manželovi let a jak dlouho má do důchodu), také by se z této částky počítal průměr pro čerpání dovolené - teď má dejme tomu při dovolené náhradu ve výši cca 1000,-Kč/den (protože má mzdu+prémie), ale pokud bude mít jen min. mzdu, tak by měl při dovolené náhradu za den zhruba o polovinu méně a pochybuji, že tento rozdíl mu zam-tel doplatí (sníží se mu průměr na dovolenou)... také se nesmí zapomenout nato, že existuje zaručená mzda, což je něco jiného než minimální mzda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.