Re: Pozastavení živnosti
Od 1.7.2008 je v platnosti nové znění živnostenského zákona, které umožňuje podnikateli oznámit přerušení provozování živnosti sice stále na dobu určitou (vždy je tedy nutné uvést v oznámení datum, do kterého je živnost přerušena), nicméně tuto dobu už zákon nijak neomezuje. V současné době tedy můžete oznámit přerušení provozování živnosti na libovolně dlouhou dobu.
== oznámit přerušení >provozování živnosti sice stále na dobu určitou (vždy je >tedy nutné uvést v oznámení datum, do kterého je >živnost přerušena), ==
Kde to lze nalézt? Díky za info
v §31/11=
(11) Přerušení provozování živnosti na dobu delší než 6 měsíců je podnikatel povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu.
vycházela jsem z následujícího odstavce, ale třeba se pletu, když si to vykládám tak,že datum musí být uveden
(12) Pokračování v provozování živnosti před uplynutím doby, na kterou bylo provozování živnosti přerušeno podle odstavce 11, je podnikatel povinen předem písemně oznámit živnostenskému úřadu. V provozování živnosti je možno pokračovat nejdříve dnem doručení oznámení o pokračování v provozování živnosti živnostenskému úřadu nebo pozdějším datem uvedeným v oznámení
=tam je tento texz:
Přerušení - pozastavení živnosti
Provozování živnosti můžeme přerušit na několik měsíců (například u sezonních prací) nebo na celé roky. Dříve jsme mohli přerušit nanejvýš na dva roky, dnes omezení neplatí (musíme však udat nějakou dobu, třeba 100 let, protože jinak to systém v počítači na úřadě nevezme).
A co je mě do toho co kdo vezme nebo ne?
Já osobně mám přerušeno na neurčito a žádný problém nebyl
(poku si tam na úřadě sami nedoplnili třeba 300 let)..
Dva klienty jsem "lízal" z maléru že pokud měli přerušení na dva roky
a nevrátili se včas z ciziny, byly problémy se sociálkou i VZP.
Počítali jim pokračování v podnikání druhým dnem po skončení
přerušení
Omlouvám se, že se do toho pletu:
Formulář ohlášení přerušení sice datum ukončení obsahuje, ale vyplnit ho nemusíte. V informačním systému je ukončení přerušení opravdu povinné pole - pokud žadatel údaj nedoplní, doplní se jako horní mez implicitní hodnota, kterou se vám jistě nepodaří překročit, ani když přestanete kouřit a jíst maso. Nový začátek podnikání musíte opět ohlásit (§31/12).
zdroj: mé info od místního ŽÚ + osobní zkušenost. Jiný ouřad(a) může mít vlastní interpretaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.