Re: nemocenska-bez zapoctaku
Kam měl/a na mysli, asi to, že když nový zaměstnanec nepředloží doby nemoci z předchozí doby, tak nikdo neví, jestli náhodou nebyla vyčerpána podpůrčí doba, a protože na náhradu mzdy v době nemoci má nárok jenom ten, kdo má nárok na nemocenské dávky, tak pokud by neměl nárok na DNP, nemá nárok ani na na náhradu mzdy.
Ten váš "zápočťák,na kterém tak bazírujete nebo zvláštní potvrzení, na kterém se nemoc evidovala později, má souvislost právě s tím, jak se účetní dozví, jestli právě ta situace co jsem popsala nenastala, ale odpověď na to neznáte nebo ano? Jiné řešení, než nechat si podepsat čestné prohlášení mě nenapadá. Vy by jste to řešila jak?
My to taky řešíme čestným prohlášením, protože nic už totiž zaměstnavatelů nenařizuje dobu nemoci někam potvrzovat. Takže i kdyby tazatelce ten zápočťák dal, stejně by na něm doba nemoci nebyla. Takže souvislost už tu opravdu není, ať bazíruju nebo ne. Za zpackané zákony já opravdu nemůžu.
Třeba byla, já tam také píšu nemoc, samozřejmě si nechávám od zaměstnanců podepisovat souhlas s uvedenými údaji. Nikdo se nad tím nepozastavuje, všichni byli zvyklí, že se tam nemoc uváděla a o tom, že tuto povinnost (uvádět nemoc v potvrzení o zaměstnání)už účetní nemají téměř nikdo ze zaměstnanců neví.Ovšem je pravda, že mnohé účetní si řeknou, když tuto povinnost nemám, proč bych to dělala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.