Re: Faktura EU - kdy do DPH ??
>>>Prosím zkušené v účtování zahraničních faktur o radu.
>>>Nakoupili jsme materiál z Itálie. Na faktuře uvedeno
>>>datum 30.6.2009, došla 10.7.2009. Přepravní list od
>>>dhl
>>>je z 30.6.2009, na dodacím listu dodavatele je datum
>>>29.6.2009, zboží bylo doručeno DHL 2.7.2009. Které
>>>datum je směrodatné pro účtování do DPH. Částka na
>>>faktuře
>>>je v EUR. Musím propočítat kurzem(používáme denní),
>>>ale netuším, kterým dnem. Faktura ma měsíční
>>>splatnost
>>>a
>>>v bance budu účtovat až v červenci, tak abych měla v
>>>přiznání správně.
>>>Podle § 35 odst f se musí na fa uvést mimo jiné dle
>>>bodu f) datum uskutečnění pořízení. Je to datum
>>>dodání
>>>-
>>>tedy červenec, nebo datum na faktuře - 30.6.2009.
>>>Řeším poprvé, budu vděčná. Děkuji
>>
>>Dobrý den, DZP je 10.7. kdy vám faktura došla. K
>>tomuto datu i přepočtěte kurz. Tak to děláme my ve
>>firmě a
>>je to zatím správně.
>
>Vy musíte na fakturu ze EU hlavně doplnit údaje podle
>§35, odst. 2. Tím vytvoříte daňový doklad. A DUZP je
>den, kdy jste doplnili na fakturu údaje. Pro účely DPH
>použijete kurz z tohoto dne.
Dotaz pro paní Janu, takže podkud doplním údaje na faktuře dnes, bude to datum DUZP a přepočítám dnešním kurzem??
Souhlasím s Vámi, bohužel o tom nerozhoduji. Když mladým ve firmě řeknu, že to byla v podnicích, kde jsem pracovala běžná praxe zapisovat a razítkovat došlou i odeslanou poštu, tak mě mají za starou strukturu. Ale myslím, že i tak budu schopna prokázat, že faktura vystavená poslední den v měsíci v Itálii, nemohla do firmy přijít ještě ten den, ale až v červenci. Navíc máme ten den v bance vytvořený příkaz k úhradě. Děkuji Vám ještě jednou paní Jano za rady a přeji vám hezký den.
Já trochu nesouhlasím s tím, že pokud fakturu vystavili poslední den v měsíci, že jste jí ještě ten den dostat nemohla. Nám běžně chodí faktury mailem, což znamená podstatně kratší dobu doručení.
Právě proto bych si tu datumovku určitě pořídila. Já jsem sice taky mladá, ale určitě nevidím na razítkování pošty nic špatného :-)
Ještě jedna poznámka - zaplacení faktury absolutně nesouvisí s DPH. Žádným příkazem se před finančákem rozhodně ohánět nemůžete.
Hodně štěstí a mějte se hezky!
Ještě mě napadá, že by jste si měla dát pozor, jaké dodací podmínky (incoterms) máte sjednány.
Při doplnění údajů do písmenka a) zadáváte datum uskutečnění pořízení zboží (materiálu).
Například - my máme sjednány podmínky EXW, což znamená, že zboží je naše v momentě, kdy ho naložíme v členském státě na auto. Takže dávám do písmenka a) tento datum.
Pokud ale máte sjednány jiné podmínky, datumy uskutečnění pořízení se určitě budou měnit. (třeba až datum přijetí materiálu/zboží na sklad).
Dodací podmínky by jste měli mít nasmlouvané ve smlouvě. A nám i většina dodavatelů z EU píše podmínky na faktury. Jestli chcete přehled dodacích podmínek a zkratky, někde je možná vyštrachám.
Co se týče doplňování údajů - je to §35, ale odstavec 2 ne 1 :-) Mrkněte na to znovu a hned se v tom vyznáte.
No, logicky - když si přečtu zákon - ten § 35 odst. 2, tak je více méně jasný, že dnem DUZP je den, kdy doplním údaje a vytvořím daň. doklad.
Pokud to chcete narvat ještě do června, tak v tom zas tak velký problém nevidím, pokud "sfalšujete" datum, kdy vám byla faktura doručena. Horší je, že jste na začátku psala, že Vám zboží přišlo až 2.7. Což už by se zas muselo účtovat jako materiál na cestě, ptž fakturu máte, ale materiál ne. Je to o dost složitější, než když to uděláte jednoduše podle toho §35.
Ale jak chcete, je to jen můj názor a praxe z naší firmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.