Vlákno názorů k dotazu Umělecká smlouva a daně od muf - Re: Umělecká smlouva a daně A to fakt máte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 7. 2009 11:50

muf (neregistrovaný)

Re: Umělecká smlouva a daně
    A to fakt máte na smlouvu dle zákoníku práce (VPP)? Obvykle se setkávám s vyplácením autorských honorářů... Pozor - letos se již na toto vztahuje soc.poj. i pokud se jedná o příležitostný příjem.

• 28. 7. 2009 12:10

Aja00 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Nikde to jako VPP vedeno není, takto to beru já - přivýdělek k HPP:-)
    Tento příjem by měl být každý měsic něco, takže i v tomto případě musím nahlásit na sociálním, že mám ještě jeden tento příjem a dokládat jim nějak výdělky, ano??
    Nikde totiž ve smlouvě není uvedena částka, která mi bude vyplácena a pod. Také nevím, zda po vyplacení dostanu ještě nějaký doklad, nebo zda to budu moci pouze dokládat výpisy z účtu.

• 28. 7. 2009 12:15

muf (neregistrovaný)

Vy se budete chovat "jakoby" podnikatel. Tj. nahlásíte si, že k zaměstnaneckému poměru máte i autorské honoráře, zp. a soc. vám určí měsíční zálohy pro vedlejší činnost. Příští rok podáte DPH s tím, že u autorských honorářů možno využít rovněž paušálních výdajů. Zdaňujete jen ty peníze, které obdržíte, ať již chodí pravidelně či nikoli, to je irelevantní. Nikam nic nedokládáte, jen v případě kontroly ze strany správce daně. Po podání přiznání, v němž uvedete příjmy z §6 a také rovněž příjmy z §7 (honoráře), odevzdáte rovněž přehledy OSVČ na soc. a zdr. poj.

Píšu srozumitelně????

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).