Re: jak počítat procenta?
Celkovou cenu podělíte koef. 1,19 a dostanete 100%, tj. základ daně. Tento základ vynásobíte koef.0,19 a dostanete daň.
To je nejpřesnější výpočet. U uskut. zdanitel.plnění můžete daň zaokrouhlit na celé koruny, u přijatých plnění se řídím přijatým daňovým dokladem - kde je uveden výpočet daně, účtuji
přesně podle něj., kde je uvedena jen sazba, provedu výše
uvedený výpočet na haléře. Obdobně u 9%.
Jak matematika, tak DPH, jsou mi naprosto cizí, znám jen kupecké počty. Ovšem jestli někdo dojde při výpočtu podle H. k jinému výsledku než podle ma, tak sním vlastní boty. Dneska jsem si zrovna jedny koupila a jsou opravdu k sežrání. No taky za ty peníze....
částka s DPH * 19 / 119 = DPH
částka s DPH / 1,19 * 0,19 = DPH
Já nepsala o koeficientu, vzhledem k tomu, že se zaokrouhluje, tak je mi jasné, že to nemůže vycházet přesně. A přiznám se, že mne to příliš netrápí.
Reagovala jsem na to, že tady děvčata uvedla 2 totožné příklady a jedna z nich si myslí, že by to mohlo vyjít jinak, když celou rovnici vynásobí nebo vydělí stem.
Ale podle zákona se ten podíl zaokrouhlit MUSÍ.
(2) Daň může plátce rovněž vypočítat z částky za zdanitelné plnění včetně daně nebo ceny zjištěné podle § 36 odst. 6 v úrovni včetně daně a koeficientu, který se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je číslo 19 v případě základní sazby daně nebo číslo 9 v případě snížené sazby daně a ve jmenovateli součet údaje v čitateli a čísla 100, vypočtený koeficient se zaokrouhlí na čtyři desetinná místa, vypočtená daň se zaokrouhlí na desetihaléře, popřípadě na padesátihaléře nebo se uvede v haléřích. Cena bez daně se pro účely tohoto zákona dopočte jako rozdíl částky za zdanitelné plnění obsahující daň a vypočtené daně po případném zaokrouhlení.
Nechápu, že pokud je vám DPH cizí, tak tady udělujete rady.
Já přece neříkám, že se nemá zaokrouhlovat. Já jsem jasně napsala, že se z a o k r o u h l u j e . Ale vzhledem k tomu, že ten rozdíl je u stotisícové faktury cca 4,- Kč, tak jsem přesvědčená, že by se svět nezbořil, kdybych nezaokrouhlila. Ba i kontroly z FÚ se zaměřují na úplně jiné věci. :-)
A mimochodem, žádnou radu jsem neudělila, jen jsem upozornila na to, že:
x * 19 / 119 = x / 1,19 * 0,19
Musim souhlasit. Jako tvurce eshopu se s tim setkavam dost casto a kdyz je cena vedena s DPH a dopocitava se dan, musi se postupovat dle zakona, protoze mate-li vice polozek v nakupnim kosiku a pocitate-li DPH ciste matematicky, finalni vypoctena dan se muze lisit (a muze tak vzniknout danovy nedoplatek/preplatek).
Navod pro nepremejsleci lidi: vem cenu s DPH, vynasob koeficientem 0,1597 (19%) pripadne 0.0827 (9%), zaokrouhli (matematicky) na halere => to je dan. Vem cenu s DPH, odecti vypoctene (a zaokrouhlene, tady se stava chyba) DPH a mas cenu bez DPH. Nakonec secti vsechny ceny s DPH a muzes zaokrouhlit na cele koruny a rozdil nazvat Halerove vyrovnani (ale neni to povinne).
... aspon takovy postup pouzivam ja.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.