Vlákno názorů k dotazu Vratné obaly bez DPH? od ucetni007 - Re: Vratné obaly bez DPH? Dobrý den, najdete...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2009 10:34

Jitka2 (neregistrovaný)

Re: Vratné obaly bez DPH?
    Kam pak zaúčtujete dodaní i vydání vrátného obalu? Stejně jako pořízení zboží a prodej zboží na nákladový účet jen si vytvořit analytiku?

Děkuji

>>Dobrý den, prosím o radu. Odběratel dodal bedny bez
    >>DPH, do nich dáme zboží a fakturujeme zpět opět s
    >>nulovým DPH? který § to řeší? nějak to nemůžu to
    >>najít
    >
    >Dobrý den, najdete to v § 13/8 pís. d) a e)

• 14. 8. 2009 11:26

ucetni007

Re: Vratné obaly bez DPH?
    Zůsob popsaný tazatelkou je podle mě tzv. otevřený systém, kdy vratný obal vlastní vždy ten, kdo ho používá. Lze si ho bez DPH fakturovat a lze si ho i dobropisovat.
    Z hlediska účetnictví se jedná zásobu - podle mě o tom můžete účtovat jako o materiálu nebo jako o zboží v závislosti na tom, k jakým zasobám obaly slouží. Způsob evidence a popř. analytického členění v účetnictví je plně na rozhodnutí účetní jednotky. Pokud chcete mít přehled, zvláštní analytika je namístě.
    Účtování:
    Pořízení vratných obalů 111,131 (112,132)/321
    Vyskladnění při prodeji 542(504)/112(132)
    Prodej dalšímu subjetku 311/642(604)

Tento způsob účtování podle mne plně vyhovuje § 9/1/e prováděcí vyhlášky č. 500/2002 Sb. k ZÚ, kde je řečeno, že obaly jsou materiálem, pokud o nich není účtováno jako o majetku nebo o zboží. Majetkem jsou v případě tzv. uzavřeného systému, kdy výrobce uvádí obaly spolu s výrobkem na trh a garantuje jejich zpětné vykoupení. To však není tento případ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).