Re: konec mateřské
Na rodičovské jste u zaměstnavatele do 3 let věku dítěte.
Je zbytečné pracovní poměr ukončovat. Kdyby jste přišla do jiného stavu, tak Vám jde zase od zaměstnavatele mateřská.
Ve třech letech věku dítěte napište výpověď, nejlépe je se dohodnout na datumu se zaměstnavatelem. Nebývá to problém :o)
Píšete, že jste na MD, ale to určitě pravda není. Čerpáte jistě rodičovskou dovolenou o kterou jste musela požádat zaměstnavatele po ukončení mateřské dovolené.Záleží tedy na tom, na jak dlouho jste o rodičovskou dovolenou požádala.Pokud jste požádala o RD do tří let věku dítěte, potom budete stále doma (do tří let dítěte) a po ukončení pobírání rodičovského příspěvku budete doma zadarmo. V takovém případě se o korunky musíte hlásit u partnera nebo na městském úřadě na oddělení vyplácení sociálních dávek (pokud by jste na něco měla nárok).Jestli jste ale zaměstnavatele požádala o čerpání rodičovské dovolené do dvou let věku dítěte, potom by jste následující den po druhých narozeninách dítěte měla buď nastoupit do zaměstnání, nebo požádat ještě o čerpání do tří let a nebo ukončit PP.
>>>>Dobrý den,
>>>>prosím můžete mi někdo poradit co všechno musím
>>>>zařídit?
>>>>Jsem na MD na 2roky a 6. záři budou klukovi dva. Před
>>>>mateřskou jsem chodila do práce, ale teď jsme se
>>>>odstěhovali asi 200 km odtamtud. Prosím do kdy my
>>>>půjde
>>>>mateřská a co s tou prací?
>>>>Díky moc
>>Aha, takže ještě rok jsem jako zaměstnaná?
>>A jak je to s korunama? Vyplácení mi od socky mi, ale
>>teď skončí, když mám hlášeno na dva roky. Kde se mám
>>teď přihlásit o korunky :o))
>
>Píšete, že jste na MD, ale to určitě pravda není.
>Čerpáte jistě rodičovskou dovolenou o kterou jste musela
>požádat zaměstnavatele po ukončení mateřské
>dovolené.Záleží tedy na tom, na jak dlouho jste o rodičovskou
>dovolenou požádala.Pokud jste požádala o RD do tří let
>věku dítěte, potom budete stále doma (do tří let dítěte)
>a po ukončení pobírání rodičovského příspěvku budete
>doma zadarmo. V takovém případě se o korunky musíte
>hlásit u partnera nebo na městském úřadě na oddělení
>vyplácení sociálních dávek (pokud by jste na něco měla
>nárok).Jestli jste ale zaměstnavatele požádala o čerpání
>rodičovské dovolené do dvou let věku dítěte, potom by
>jste následující den po druhých narozeninách dítěte
>měla buď nastoupit do zaměstnání, nebo požádat ještě o
>čerpání do tří let a nebo ukončit PP.
Ano, máte pravdu čerpám rodičovkou dovolenou (je na toto téma moc vrazů a nikdy nevím jak je to správně). Mám jí na dva roky. Je teda možné ještě požádat o prodloužení do tří let. To se musím dohodnou pouze se zaměstnavatelem? A když bych ukončila PP tak můžu jít jen na socku žádat o vyrovnání a přispěvek na děti, nebo jak je to? Nebo na pracák, ale s tím že bych někam nastoupila je nemyslitelné?
>Ano, máte pravdu čerpám rodičovkou dovolenou (je na
>toto téma moc vrazů a nikdy nevím jak je to správně).
>Mám jí na dva roky. Je teda možné ještě požádat o
>prodloužení do tří let. To se musím dohodnou pouze se
>zaměstnavatelem? A když bych ukončila PP tak můžu jít jen na
>socku žádat o vyrovnání a přispěvek na děti, nebo jak
>je to? Nebo na pracák, ale s tím že bych někam
>nastoupila je nemyslitelné?
Přečtěte si můj příspěvek, ve kterém vysvětluji rozdíl v názvech rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek a rozmyslete si, o jak dlouho rodičovskou dovolenou jste zaměstnavatele žádala.
Pokud pracovní poměr ukončíte, nevím o jakém vyrovnání od socky mluvíte. Rodičovský příspěvek jste vyčerpala, na ten už nárok nebude. Existují další dávky, které se odvíjí od příjmu rodiny - přídavky na děti (ty ale určitě pobíráte), příspěvek na bydlení apod. - to Vám poradí na úřadě. Můžete se přihlásit jako na ÚP a pobírat podporu, ale tím se stáváte uchazečem o zaměstnání, to znamená, že budete posílána do firem na pohovory anebo si musíte hledat práci sama. V tom případě mám ale dojem, že o rodičovský příspěvek jste sice požádala do 2 let, ale o rodičovskou dovolenou (čili o volno) jste zaměstnavatele požádala do 3 let.
>
Záleží tedy na tom, na jak dlouho jste o rodičovskou
>dovolenou požádala.Pokud jste požádala o RD do tří let
>věku dítěte, potom budete stále doma (do tří let dítěte)
>a po ukončení pobírání rodičovského příspěvku budete
>doma zadarmo. V takovém případě se o korunky musíte
>hlásit u partnera nebo na městském úřadě na oddělení
>vyplácení sociálních dávek (pokud by jste na něco měla
>nárok).Jestli jste ale zaměstnavatele požádala o čerpání
>rodičovské dovolené do dvou let věku dítěte, potom by
>jste následující den po druhých narozeninách dítěte
>měla buď nastoupit do zaměstnání, nebo požádat ještě o
>čerpání do tří let a nebo ukončit PP.
Já to paní Jiřině trochu rozeberu: Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dvě rozdílné věci. To první je název volna u zaměstnavatele (tím zaměstnavateli oznamujete, jak dlouho chcete být doma s dítětem - rodičovská dovolená je nejvýše do 3 let dítěte) a to druhé je název státní dávky a jedno s druhým nesouvisí. Když Vám končila mateřská (tzn. těch 6 měsíců, kdy jste pobírala mateřské dávky), tak jste pak jistě zaměstnavatele žádala o rodičovskou dovolenou a určila jste, jak dlouho na ní chcete být. Pokud jste neurčila dobu, tak se má za to, že na ní chcete být do tří let dítěte. Pak by skutečně stačilo dát včas výpověď (tzn. poslat ji zhruba 3 měsíce před tím, než dítěti budou 3 roky, protože poběží ještě výpovědní doba) nebo se na ukončení zaměstnání prostě dohodnout. Pokud jste ale požádala zaměstnavatele o rodičovskou jen do dvou let dítěte (tzn. že chcete být s ním doma jen do dvou let), tak to musíte začít řešit teď - klidně můžete požádat o prodloužení rodičovské až do tří let a ten rok být ještě zaměstnancem.
O rodičovský příspěvek jste si požádala na úřadě a určila jste si dvouletou variantu. Jeho pobírání Vám teď skončí, protože jste ty peníze vyčerpala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.