Re: mateřská-rodičovská - prosím mzdové
S tím čerpáním dovolené si myslím, že že zaměstnavatel není povinen vyhovět. § 217 hovoří o tom požádá-li si tak, aby navazovala bezprostředně na mateřskou dovolenou - a ona mateřskou dovolenou nemá. Na ZP kódem U nahlásíte rodičovskou. Na OSSZ ne. Jen dodám, že ona, pokud chce být na rodičovské, musí zaměstnavatele písemně požádat a určit dobu, jak dlouho na ní chce být (nejdéle do 3 let dítěte). Variantu na výběr rodičovského příspěvku nemá - bude mít ten čtyřletý. Ale pokud je manžel zaměstnaný, mohla být ta mateřská zkombinovaná s ním a rodičovský příspěvek pak mohl požádat on a vybrat variantu - to Vám snad přesněji někdo vysvětlí.
Omlouvám se, že vstupuji do této diskuze, ale zajímalo by mě, co mám dělat v případě, že zam-kyni skončila 3.8. MD a nepřišel nám od ní žádný dopis, ve které by nás žádala o RD. Musím jí v tomto případě napsat nějaký dopis nebo ji nato upozornit, že si měla požádat? Jak to řešíte v těchto případech?
Taky se mně zdá, že tady byl tento názor, ale já jsem toho názoru, že požádat musí, protože v zákoníku se hovoří o tom, že jí zaměstnavatel musí povolit dobu rodičovské, o jakou si požádala. Ve výkladu pak kdysi bylo, že když neurčí dobu, má se za to, že na ní chce být nejdelší možnou dobu, tzn. do tří let. Určitě ji zkontaktujte, ať žádost napíše. Zaměstnavatel pak nemá povinnost umožnit jí návrat do práce dřív, než uplyne doba rodičovské, o kterou požádala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.