Re: výzva k odstranění pochybností - a j
Zrovna tento měsíc jsem absolvovala to samé..když jsem předběžně s nimi jednala a řekla jim, že toho mám plný šanon, paní z fin..jsem okopírovala pár dokladů, dodoala záznpovinnost a paní byla spokojená..zkuste se takto domluvit a říct jí že toho máte hodně ...hodně štěstí
já zpracovávám mimo jiné i vinařskou firmu a ze začátku jsme měli pořád nad.odpočet, protože jen samé náklady na ochranu vinic apod. a nic jsme nemohli prodávat, protože vinice rodí až 4. rokem, takže si nás 2 roky pozpátku pravidelně zvala správkyně na kontrolu DPH a vloni se mě zeptala, co naše firma obchoduje. Když jsem jí sdělila, že je to vinařská firma, tak pokývala hlavou a od té doby si nás už nepozvala. Letos nám také vznikl pokaždé nad.odpočet, protože situace na trhu je hrozná a nám se nepodařilo prodat moc vína, ale bohužel víno, které máme na ned.výrobě musíme pořád ošetřovat, filtrovat apod a ještě do toho ochrana vinic. Toto jsem sdělila na FÚ společně s přiznáním DPH a opět si nás nepozvali. Možná byste měli tedy správkyni vysvětlit, že Vaše firma se teď rozjíždí a že možná i v dalším přiznání DPH bude odpočet, podle toho, jak budete mít kšefty. Já jsem naštěstí vždy narazila na milou úřednici. :-))
Dovolím si připojit se k Vaší diskuzi. Jelikož pracuji na kontrolním oddělení jednoho nejmenovaného finančního úřadu, ráda si přečtu "názory" i z "druhé strany". Za prvé bych chtěla podotknout, že na "našem FÚ" je běžná praxe taková, že kdo dostane výzvu, tak automaticky volá paní správkyni, která mu sdělí jméno a kontakt kontrolora. A poté si dotyčný domluví schůzku s paní kontrolorkou (pánem kontrolorem), která mu sdělí, co bude požadovat. Především chodíme do sídla daňových subjektů, abychom si zároveň ověřili i faktické sídlo podnikání. Ve výjimečných případech po domluvě dojde zástupce daňového subjektu na finanční úřad, pokud má pouze např. 10 dokladů, v ostatních případech chodíme do firem, kde probíhá fyzická kontrola originálů daňových dokladů, hlavní knihy, bankovních výpisů apod. Pokud probíhá další důkazní řízení, tak většinou písemnou formou nebo se sejdeme k dovysvětlení na finančním úřadě. Určitě bych se nespokojila s několika vybranými kopiemi daňových dokladů. Musím podotknout, že vše je o lidech. Jelikož patřím k mladší generaci, dělám práci s nadšením, což moje generace vrstevníků nedokáže pochopit, neboť tato práce není dostatečně ohodnocená, a oni by šli raději pracovat jinam... Pro mě je odměnou na druhé straně odezva... Chci nabourat tu příšernou statistiku neschopných úředníků, kteří nic neumí!!! Myslím si, že já i můj kolega, se kterým chodím ve dvojce, tuto statistiku bouráme. Slušním poplatníkům jsme příjemní, alespoň dle mého názoru:-), podvodníci nás samozřejmě nemilují, ale o to je to hezký pocit z "krásného" odměrku (nemluvím o doměrku za pár tisíc), který je vydobyt samozřejmě dřinou... Ale o tom to je.... Kéž by nás bylo více!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.