Re: DE - číslování dokladů plátce DPH
Nevím, jestli je na to nějaký zákon, ale pro přehlednost doporučuji
číslovat všechny doklady příjmové a výdajové v DE, bez ohledu na to, zda jsou s DPH či nejsou, já mám očíslovány jednou číselnou řadou příjmové i výdajové, tak jak jdou podle datumů po sobě.
A jelikož jich mám, stejně jako faktur docela dost, tak snadno potom podle čísla v počítači v šanonu najdu příslušný doklad.
Třeba číslovat např. i přijaté faktury od neplátce DPH?
faktury si čísluji opět všechny/FV-2009001,FP-09001/, ty s DPH i ty bez DPH, patří přeci do DE obě.
>Bylo by lepší, kdybych zpětně od začátku roku všechny
>doklady očísloval
ANO
Všechny faktury zapisujte do knih faktur - budete mít přehled o splatnostech atd.
Já čísluji faktury přijaté vlastní řadou, faktury vydané vlastní řadou a doklady taky vlastní řadou, mezi ně se potom zařadí P a V doklady vystavené na základě uhrazených faktur. Doklady P a V čísluju až při uzávěrce, kdy má všechy doklady založeny a jistotu, že nebudu muset přepisovat dalších 500 dokladů.
Když budu ale číslovat i
>paragony PHM, které do knihy přijatých faktur psát nebudu
>(jen do DE a Evidence DPH), nepůjdou v této knize
>čísla přijatých dokladů (faktur) za sebou - nevadí?
>
>Ještě jedna věc mi vrtá hlavou - vydané faktury
>čísluji popořadě od jedničky už od začátku podnikání - je
>někde v zákoně napsáno, že každý rok 1.1. musím začít
>novou číselnou řadou? Rád bych pokračoval v zaběhlém
>systému, je to pro mě i Fú přehledné, ale nevím :-(
>
Tak s tím se ještě nesetkala, zdá se mi přehlednější číslovat každý rok od jedničky a před to i rok, např. FV09001.každý rok se v DE uzavírá deník příjmů a výdajů a tak je třeba následující rok začít zase od jedničky. Vy tam máte na začátku jenom nuly, pokud se jednou budou faktury prolínat i do dalších let, tak z toho bude pěkný guláš.
no nyní po dvou letech jsem na čísle VF0412. Jsem rád, že jsem se k takovému číslu dopracoval, nerad bych začínal každý rok zase od jedničky. VF mám v šanonech vždycky po stovce a opravdu v tom mám přehled - myslím si, že Fú by se v tom taky vyznal :-)
Proto mě moc zajímá, jestli je to někde v zákoně napsané, že je nutné začínat vždy od ledna znovu od začátku.
Proč myslíte, že v tom budu mít časem guláš?
Zatím se v tom vyznáte, nemáte dokladů tolik. My máme ve firmě kolem 2000 DF ročně, takže také číslujeme letopočet + číselná řada každý rok od 1 - př. 090001. Asi to záleží na Vás, ale ten letopočet je fajn věc, zpětně máte hned přehled, o jaký rok jde, pokud něco hledáte.
No nevím, jestli z toho vašeho systému bude finančák zrovna na větvi. Většinou kontrolují roky a ne šanony po stovce dokladů. když vás vyzvou ke kontrole, budou chtít určité zdaňovací období a jak to budete potom z těch šanonů lovit, když nevíte, kde vám rok končí a kde začíná nový. Navíc secvakané a neočíslované doklady taky nejsou nejsou to pravé ořechové. Už vidím toho kontrolora, jak si to musí rozešít a hledat podle částek, jestli všechno sedí. zbytečně je proti sobě popudíte:))
Není přece nic jednoduššího, než si doklady normálně číslovat. Jenou řadou fa vydané, jednou fa přijaté a nakonec pokladnu také zvlášť. Jako plátce DPH také musíte evidovat případné doklady o použití a pokud si v tom neuděláte nějaký rozumný číselný systém, tak v tom fakt budete mít guláš. Já si také fa vydané a fa přijaté rozlišuji číselným kódem roku, pak hned na první pohled vidím, kam co patří. Na konci roku pravidelně zůstávají nějaké závazky a pohledávky a rozlišení kódem roku je velice přehledné.
Ale dělejte si to samozřejmě jak chcete:))
>No nevím, jestli z toho vašeho systému bude finančák
>zrovna na větvi.
1) zjistit kterou VF rok začíná a končí je otázka 10s (stačí nakouknout do knihy vydaných faktur - tu začínám vždy v lednu novou, jen ne s číslem VF 001, ale třeba VF 00203)
2) vytáhnout z šanonu také nevidím jako problém :-))
Navíc secvakané a neočíslované doklady
>taky nejsou nejsou to pravé ořechové. Už vidím toho
>kontrolora, jak si to musí rozešít a hledat podle částek,
>jestli všechno sedí. zbytečně je proti sobě
>popudíte:))
Secvakané mám jen paragony od PHM + podací lístky - vše seřazené podle data, každý měsíc zvlášť. Ostatních dokladů mám minimum.
>Není přece nic jednoduššího, než si doklady normálně
>číslovat.
>Jednou řadou fa vydané, jednou fa přijaté a
>nakonec pokladnu také zvlášť.
Pokladnu nevedeme - nemáme žádné příjmy v hotovosti tak je to zbytečné.
Jako plátce DPH také musíte evidovat případné doklady o použití
doklady o použití - to myslíte které?
a pokud si v
>tom neuděláte nějaký rozumný číselný systém, tak v tom
>fakt budete mít guláš. Já si také fa vydané a fa
>přijaté rozlišuji číselným kódem roku, pak hned na první
>pohled vidím, kam co patří.
Uznávám, že ve větší firmě to jinak asi ani nejde, ale já jsem opravdu pidifirmička bez zaměstnanců
Na konci roku pravidelně
>zůstávají nějaké závazky a pohledávky a rozlišení kódem
>roku je velice přehledné.
>Ale dělejte si to samozřejmě jak chcete:))
Jde o to, že teď bych už velice nerad měnil zaběhnutý systém, ve kterém se dobře vyznám, ale nevěděl jsem, jestli mám povinnost ze zákona číslovat VF vždy v lednu zase od jedničky.
Výdajové doklady (které mám jen tak 2 měsíčně) budu tedy číslovat každý rok od jedničky, přijaté faktury taktéž, ale na vydané faktury žádnou zvláštní číselnou řadu nepotřebuji - musím je přesto číslovat?
>>>>Jednou řadou fa vydané, jednou fa přijaté a
>>nakonec pokladnu také zvlášť.
>Pokladnu nevedeme - nemáme žádné příjmy v hotovosti
>tak je to zbytečné.
>Jako plátce DPH také musíte evidovat případné doklady
>o použití
>doklady o použití - to myslíte které?
>a pokud si v
>>tom neuděláte nějaký rozumný číselný systém, tak v
>>tom
>>fakt budete mít guláš. Já si také fa vydané a fa
>>přijaté rozlišuji číselným kódem roku, pak hned na
>>první
>>pohled vidím, kam co patří.
>Uznávám, že ve větší firmě to jinak asi ani nejde, ale
>já jsem opravdu pidifirmička bez zaměstnanců
> Na konci roku pravidelně
>>zůstávají nějaké závazky a pohledávky a rozlišení
>>kódem
>>roku je velice přehledné.
>>Ale dělejte si to samozřejmě jak chcete:))
>Jde o to, že teď bych už velice nerad měnil zaběhnutý
>systém, ve kterém se dobře vyznám, ale nevěděl jsem,
>jestli mám povinnost ze zákona číslovat VF vždy v lednu
>zase od jedničky.
>Výdajové doklady (které mám jen tak 2 měsíčně) budu
>tedy číslovat každý rok od jedničky, přijaté faktury
>taktéž, ale na vydané faktury žádnou zvláštní číselnou
>řadu nepotřebuji - musím je přesto číslovat?
Pokud se z vás stal plátce DPH, platí na vás poněkud přísnější pravidla:)) Obzvlášť co se daňových dokladů týká........přečtěte si zákon o DPH - náležitosti daňových dokladů. A mezi ně mimo jiné patří číselné označení.
Ale jak říkám, dělejte si vše dle svého uvážení:))
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.