Vlákno názorů k dotazu Odpočet DPH z PHM??? od Gábina - Re: ještě doplním.... Někde (většinou) jsem se dočetla (i...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2009 23:32

Gábina (neregistrovaný)

Re: ještě doplním....
    Někde (většinou) jsem se dočetla (i tady na diskuzi), že u auta nevloženého do majetku žádný odpočet DPH není možný, protože se doklady od nákupu PHM vůbec neobjeví v DE

ALE ......pak si přečtu toto a jsem zmatená:

Nevložíte-li do OM, pak máte 2 možnosti jak uplatnit náhradu za spotřebované PHM, buď paušálem maximálně ve výši podle vyhlášky MPSV (v roce 2008 č. 357/2007, v roce 2009 č. 451/2008) nebo, to je Váš případ, podle účtenek (§24 odst. 2 písm. k bod 3 zákona o DzP) a z nich si už DPH nárokujete jako u každého jiného daňového dokladu.

• 18. 8. 2009 20:00

ucetni007

Pozor na to, nepochybně máte dvě možnosti, jak popisujete - a to cenu PHM vyhláškovou a cenu nebo cenu dle doloženého dokladu, ale pokud plátce DPH uplatní odpočet (což může), cena pro účely cestovních náhrad je bez DPH, tedy v úrovni bez daně.

• 19. 8. 2009 10:36

Gábina (neregistrovaný)

Tak to Vám "pěkně děkuji" :-)) Jste si tímto naprosto jistý(á) ???

• 19. 8. 2009 11:05

ucetni007

Ano, jsem si tím jistý, k uvedené problematice publikoval Ing.M.Děrgel v časopise Daně a právo v praxi 9/2008 mj.:
    Závěrem si k problematice pracovních cest OSVČ doplňme několik dalších praktických poznámek:
    U plátců DPH je daňovým výdajem cena za spotřebované PHM bez DPH uplatněné k odpočtu.
    Cestovní náhrady si OSVČ nemusí vyplácet z pokladny nebo převádět na svůj soukromý účet, jde o její daňové výdaje, i když zůstanou ležet ve firemní pokladně (např. když nocleh platila ze soukromých peněz).
    Základní náhrada za užití vozidla je u OSVČ daňově podmíněna mj. i tím, že jde o její vlastní vozidlo, tj. takové, které jí po právní stránce patří, ať už je přitom součástí společného jmění manželů nebo podílového spoluvlastnictví, v ostatních případech (nejde-li o vozidlo vlastní) nelze základní náhradu daňově uplatnit.
    Pozor na to, že u nákladních automobilů nezahrnutých v OM je daňově účinná jen sazba základní náhrady 4,10 Kč/km jízdy, tj. stejně jako u osobních automobilů (na rozdíl od zaměstnanců, kde lze v souladu se zákoníkem práce dohodnout až dvojnásobnou sazbu, která u nich není předmětem zdanění).
    Na rozdíl od cestovních náhrad zaměstnanců nemůže OSVČ u svých vlastních pracovních cest uplatnit zjednodušený režim paušálních cestovních náhrad, ani nemá nárok daňově zohlednit neprokázané cestovní výlohy, které ZDP vyžaduje prokázat (např. za ubytování nebo za PHM vozidel v OM a v nájmu), když např. ztratí doklady o zaplacení atp. (s výjimkou paliva u zahr.cest).
    OSVČ nemá (opět na rozdíl od zaměstnanců) nárok uplatňovat jako daňový výdaj (náklad) cestovní náhrady při cestě v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo rozvrh směn, při přeložení, při přijetí do zaměstnání, resp. při zahájení podnikání v jiném městě, ani jízdní výdaje za cesty k návštěvě člena rodiny.

• 19. 8. 2009 11:19

Gábina (neregistrovaný)

Mockrát děkuji a s dovolením Vaši odpověď překopíruji do nově založeného vlákna - podívejte se tam prosím na odpověď Drugose

• 19. 8. 2009 11:57

Hana B (neregistrovaný)

A kde v té odpovědi vidíte, že lze uplatnit odpočet DPH? Jestli se jedná o tu větu hned na začátku, tak ta je nejspíš jen vytržená z kontextu

• 19. 8. 2009 12:24

Gábina (neregistrovaný)

Máte pravdu, omlouvám se všem a hlavně panu účetnímu 007

Víte, ono mi ale opravdu několik účetních řeklo, že si nárokovat DPH z PHM u auta, které není v majetku opravdu lze, nezdálo se mi to tak jsem se zeptala tady v diskuzi.
    Když jsem ale dnes na vlastní uši slyšela člověka neplátce DPH, že faktury vystavuje s DPH (DPH nerozepisuje, jen si o 19% navýší smluvenou cenu) a je šťastný, že tak vydělává mnohem víc než plátce, který to DPH musí zaplatit a nedá si to vymluvit, že dělá něco špatně - tak se mi nedivte, že si každou odpověď ověřuji ještě jinde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).