Re: svěření dítěte do péče?-právní dotaz
>>Dobrý den,
>>možná se Vám bude zdát má otázka divná, ale leží mi
>>to
>>pořád v hlavě:
>>jde o to, že čekám mimi. Může se cokoli stát při
>>porodu a můžu umřít (je to smutné,ale i s tímto se
>>dnes
>>musí počítat) :(. S přítelem nejsme svoji, ale bude
>>mít
>>jeho příjmení. Kdyby se mi náhodou něco stalo nechci,
>>aby se o dítě starala jeho máti, ale moje. Přítel na
>>mateřskou rozhodně nepůjde. Jde to nějak právně
>>ošetřit
>>a už teď něco sepsat u právníka, že chci, aby dítě
>>bylo tam a tam? Děkuji
>
>Těšte se na miminko, mějte radost ze života, důvěřujte
>lékařům a černé myšlenky pusťte rychle z hlavy.
Přesně tak, stát se může cokoli, ale Vy se zbytečně stresujete. Ale když už o tom uvažujete - kdyby se nedejbože s Vámi něco stalo, dítě je otcovo a myslím, že se nedá nějak právně ošetřit, že dítě má hlídat jedna babička a ne druhá babička.
Pokud se přítel k otcovství hlásí (§52 odst.1 zákona o rodině), potom vaše věta "chci aby se starala moje máti a ne jeho, je projevem dětinskosti, kdy nám prozrazujete, jaký je váš přítel nezodpovědný neschopa. Samože smluvně si můžete sjednat cokoli, ale bude záležet na rozhodnutí soudu, kde bude mít dítě lepší zázemí pro vlastní rozvoj (§45 odst.1). Na prvním místě ale bude pozůstalý otec a jeho přání.
Jinak se připojuji k přáním štěstíčka a zdravíčka... ;-)
... v každém z nás, nehledě na věk, je nějaká ta dětinskost! A bohužel na každého polovička je schopná... Záleží na co je shcopná a nikdo není dokonalý a neumí všechno-nebo vy snad ano? Pokud ano, tak vám gratuluji...
Ale děkuji za reakci
Vcelku se na to dívám stejně, akorát si nemyslím, že by nutně musel být nezodpovědný neschopa. Lenja si jen myslí, že on nebude chtít zůstat doma s dítětem, ale bude dál chodit do práce a že tudíž bude dítě dáno babičce. Tak to ale není - pokud jak píšete se on hlásí k otcovství, tak dítě by měl on (stejně jako Lenja ho bude mít jako matka) a on nemusí zůstávat doma "na mateřské", aby ho měl. Může chodit do práce a zda on dá dítě přes den na hlídání jedné nebo druhé babičce nebo tetičce nebo kterékoli jiné zletilé osobě, by bylo na něm.
OK, OK, jen mě nakrklo takové to ženské "dík za oplodnění, teď mám své vysněné dítě, takže chci to a chci tamto pro své dítě". O otci a jeho právech na výchovu dotaz vůbec není, jen já a moje máti.
Jinak nic proti nádherným a inspirativním bytostem... (Fajn, dnes už radši nic psát nebudu, nějak blbě a děsně krátce jsem se na dnešek vyspal).
Děkuji, podařilo se Vám vykouzlit mi malý úsměv na tváři. Já jsem si to trochu myslela, že to asi takto nepůjde. Budu doufat, že to bude o.k.. Zatím chodím do práce a nemám problémy(jsem 6měsíc), tak snad to tak půjde dál.... :) Mějte se...
Ale určo sem ještě napíši ohedně mateřské, kterou budu ve firmě vyřizovat já, protože mám na starosti výplaty a s mateřskou jsem se ještě nesetkala, bo máme v práci samé chlapi. Ale prve něco nastuduju ;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.