Re: proúčtpvání soukromých jízd zaměstna
Pokud jde o zaměstnankyni, pak zvýšíte základ daně z příjmů vč. odvodů na ZP a SP této zaměstnankyni o 1 % pořizovací ceny auta. To samozřejmě po celou dobu, kdy bude užívat služební auto i k soukromým jízdám. Podle počtu ujetých km vyúčtujete pouze spotřebu PHM. Neuplatňuje se režim poměrné výše nákladů
- viz pokyn D-300 k § 24 odst. 2 bod 28.
Pokud jste plátci DPH, pak samozřejmě musí být odvedeno i DPH z části PHM používaných k soukromým jízdám.
Zaměstnankyni vyúčtujete spotřebované PHM vč. DPH např. 335/648 + 335/343, úhrada např. srážkou z mezd 331/335.
A já se jen rejpavě optám, jak všichni řešíte §72,odst.5 zákona o DPH?
(5) Pokud plátce přijatá zdanitelná plnění použije jak pro uskutečnění své ekonomické činnosti, tak pro účely s ní nesouvisející, má nárok na odpočet daně pouze v poměrné výši odpovídající rozsahu použití pro ekonomickou činnost. Pokud plátce u těchto přijatých zdanitelných plnění uplatní nárok na odpočet daně v plné výši, považuje se část přijatých zdanitelných plnění, kterou použije pro účely nesouvisející s jeho ekonomickou činností, za dodání zboží podle § 13 odst. 4 písm. a) nebo za poskytnutí služby podle § 14 odst. 3 písm. a).......teď se přeci u aut může odpočítávat DPH...a nebo jsou to pronajatá auta, a z nájmu si také odpočítáváme DPH? Strávila jsem s tím už dost času, u nájmů skutečně počítám poměr služebních a soukromých km a z poměrné části nájmu za soukromé km odvádím DPH. U vlastních osobních aut se bude muset asi postupovat jako to platí u nákladních aut už dlouho - cena obvyklá v půjčovně a za soukromé km odvést DPH. Nebo je to jinak???
Dotaz byl na vyúčtování nákladů zaměstnanci. Ale k vaší poznámce.
Odvádí se DPH vždy za zdaňovací období (měsíc, čtvrtletí). Základem daně je nákladová položka, pokud bylo uplatněno DPH na vstupu (opravy,údržba apod.). Pokud bylo při pořízení auta uplatněno DPH, pak nákladovou položkou je odpis auta. Zpravidla není po zaměstnanci požadovaná úhrada, ale odvedené DPH je nedaňovým nákladem.
dodání zboží podle § 13 odst. 4 písm. a)
>>nebo za poskytnutí služby podle § 14 odst. 3 písm.
>>a).......teď se přeci u aut může odpočítávat DPH...a
>>nebo
>>jsou to pronajatá auta, a z nájmu si také
>>odpočítáváme
>>DPH? Strávila jsem s tím už dost času, u nájmů
>>skutečně
>>počítám poměr služebních a soukromých km a z poměrné
>>části nájmu za soukromé km odvádím DPH. U vlastních
>>osobních aut se bude muset asi postupovat jako to
>>platí u
>>nákladních aut už dlouho - cena obvyklá v půjčovně a
>>za soukromé km odvést DPH. Nebo je to jinak???
>Dotaz byl na vyúčtování nákladů zaměstnanci. Ale k
>vaší poznámce.
>Odvádí se DPH vždy za zdaňovací období (měsíc,
>čtvrtletí). Základem daně je nákladová položka, pokud bylo
>uplatněno DPH na vstupu (opravy,údržba apod.). Pokud
>bylo při pořízení auta uplatněno DPH, pak nákladovou
>položkou je odpis auta. Zpravidla není po zaměstnanci
>požadovaná úhrada, ale odvedené DPH je nedaňovým
>nákladem.
Dobré ráno, tak ten par. 72 odst 5 zákona o DPH, začínám řešit teprve teď:)) za rok 2009, protože mě nakopla Ing. Langerová na školení. vzala jsem si knihy jízd u aut, u kterých jsme nárokovali DPH při nákupu. Z leasingových splátek a z odpisů (auto na úvěr) a z 511 jsem si spočítala základ daně, porovnala si soukromé a služební km - spočítala procento.. a tímto procentem odvedla DPH z výše uvedeného (PHM jsem odváděla měsíčně podle knihy jízd)
naúčtovala základ daně na 538 - jako nedaňový náklad a 343019 .
S Fu mám domluveno, že stejně musím udělat dod. DPH - neměli jsme vyúčtované ještě úplně všechno, tak bych tam toto zahrnula (samozřejmě jsem se nezmínila co tam ještě vše hodlám dodat)
Ale pořád přemýšlím, jestli nejsem moc aktivní? ještě na sebe upozorním, že jsem jednak odvedla za celý rok místo kvartálního odvodu a jednak? to tam mělo být i v předcházejících letech...
děkuji moc za odpověď zda mám správě nachystáno za rok 2009.
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.