Re: Okamžité zrušení pracovního poměru
Zaměstnanci nemůžete zabránit takřka v ničem ... ZP umožňuje, aby zaměstnaec zrušil PP okamžitě při jakékoliv dlužné částce, je-li zaměstnavatel v prodlení 15 dnů po splatnosti. Pokud zaměstnanec zruší PP okamžitě, má právo na odstupné ve výši nejméně 3násobku prům. výdělku.
Zaměstnavatel má v podstatě tyto základní možnosti:
- vyplatit odstupné a nic dalšího,
- vyplatit odstupné a zažalovat neplatnost rozvázání PP,
- vyplatit odstupné, zažalovat neplatnost a trvat na tom, aby zaměstnanec konal práci i nadále,
- nevyplatit odstupné a zažalovat neplatnost rozvázání PP a nic dalšího
- nevyplatit odstupné, zažalovat neplatnost a trvat na tom, aby zaměstnanec konal práci i nadále.
Asi jsem úplně nepochopila, o co vám vlastně jde.
Docela by mě zajímalo, jak by to v případě neuznání výpovědi, zaměstnanci potom bylo, jak je to v opačném případě je jasné-zaměstnavatel musí zaměstnanci vše doplatit, ale když je to opačně, může zaměstnavatel po zaměstnanci něco vymáhat (vzniklou škodu) a nebo jenom musí zase platit jako by PP trval dál, i když zaměstnanec nechodil do práce (žil v blahé nevědomosti, že PP zkončil.
Zaměstnavatel je povinen platit NM jen v opačném případě, tzn. že žalobu na neplatnost podal zaměstnanec a zároveň prohlásil, že trvá na dalším zaměstnávání a měl ve věci úspěch. Ve vztahu k dotazu jde o opačnou situaci - neplatnost event. žaluje zaměstnavatel, který mnohy nehodlá odstupné vyplatit, aby se nejednalo o precedens (= asi chápu). Náhrada škody, kterou zmiňujete, podle mého názoru nepřichází v úvahu, zaměstnanec využil svého formálního práva, navíc už nemusí být zaměstnancem (= soud uznal že se jedná o platné RPP).
Re: díky
>>>>>>>ma za poslední rok 4 přes čas. hodiny. De mi o to
>>>>>>>jestli na to má právo. Dát za tohle okažité
>
>
>
>Zaměstnavatel je povinen platit NM jen v opačném
>případě, tzn. že žalobu na neplatnost podal zaměstnanec a
>zároveň prohlásil, že trvá na dalším zaměstnávání a měl
>ve věci úspěch. Ve vztahu k dotazu jde o opačnou
>situaci - neplatnost event. žaluje zaměstnavatel, který
>mnohy nehodlá odstupné vyplatit, aby se nejednalo o
>precedens (= asi chápu). Náhrada škody, kterou zmiňujete,
>podle mého názoru nepřichází v úvahu, zaměstnanec
>využil svého formálního práva, navíc už nemusí být
>zaměstnancem (= soud uznal že se jedná o platné RPP).
Podívejte, právo má, ale zaměstnavatel to může zpochybnit a pak bude záležet na tom, jak se k tomu postaví soud. A to tady nikdo nemůže vědět. Můj názor je, že by soud rozhodl, že jeho zrušení poměru bylo neoprávněné - ale to je jen můj názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.