Re: mateřská x čerpání dovo
Psala jsem Vám to níže. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a rodičovský příspěvek je název dávky, kterou vyplácí stát. Jedno s druhým vůbec nesouvisí. Můžete pobírát rodičovský příspěvek a přitom vůbec nemusíte být na rodičovské dovolené. Nebo můžete být na rodičovské dovolené a přitom nepobírat rodičovský příspěvek.
jasně, ted jsem asi za blbku. až čtu ty vaše vysvětlivky tak jsem to pochopila. rodičovskou dovo si žádá u nás a jelikož si zažádala o čerpání dovo, tak bude prvně čerpat dovo. s rodič. příspěvkem ze soc. to nesouvisí. Omlouvám se za moji neznalost,ale zároveň děkuji za vysvětlení jak pro prvňáčka :)
přeji krásný den všem.
Ať máte vše správně sepsáno. Jestli jí končila MD např. 8.8., tak musíte mít od ní žádost s datem nejpozději 8.8., ve které píše, že žádá o čerpání řádné dovolené od 9.8. do (vypočítá počet dní dovolené na kteou má nárok, tzn. celoroční nárok mínus dny vyčerpané před mateřskou). A na konci té čerpané řádné dovolené předá žádost, ve které požádá o rodičovskou dovolenou od (den navazující na konec řádné dovolené) do (určí délku rodičovské, nejdéle ale do 3 let dítěte). Pokud to takto správně sepsala a předala zaměstnavateli, tak jí vyčerpanou dovolenou zaplatíte pravděpodobným průměrem a pak teprve začne čerpat rodičovskou dovolenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.