Re: Odpovědnost účetní - doměřená daň
doměřenou daň zcela jistě ne - tu by zaplatil tak jak tak. Co se týká penále a dalších sankcí, je to na prokazování. Pokud jste hmotnou odpovědnost neměla, tak máte pouze obecnou odpovědnost danou zákoníkem práce atd. Osobně si myslím, že jedině soudně, a tam to bude muset prokázat - že to byla výhradně Vaše chyba atd. atd. Ale je to můj názor, který jsem vyzískala z informací, když jsem si sjednávala "pojistku zaměstnance na blbost" lidově řečeno. Jsem zvědavá na další reakce. :-)
Taky by asi záleželo na tom, co myslíte tím chybným účtováním nedokončené výroby. To jste dala špatné účty nebo usoudili, že měla být zaúčtovaná jiná částka. Ke každému účtování požadujeme písemný podklad - takže když mi někdo dá podklad na částku 100 tis., tak účtuji 100 tis. 121/611. Když bych zaúčtovala 100 tis. např. 131/611 - tak je to moje chyba - špatně zaúčtováno. Ale pokud máte na podkladu 100 tis. a oni řekli, že tam máte mít 150 tis., tak bych řekla, že to není Vaše chyba. Vy přece nejste technik, který může posoudit výši nedok.výroby na základě nějaké kalkulace. Takže doporučuji, vždy chtít na všechno písemný podklad nejlépe s podpisem.
Děkuji za reakce. Jednalo se o tedy o účtování na správných účtech, ale usoudili, že částka měla být vyšší. Přesuny nákladů na příkaz zaměstnavatele, bez písemného potvrzení. Bohužel jedna fakturka mi při kalkulaci utekla a zrovna na ni narazili. S tím dokazováním by to bylo nereálné. Účtovala jsem to já, takže to určitě hodí na mě. Z firmy jsem odešla a teď už bych byla chytřejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.