Vlákno názorů k dotazu RD x nárok na dovolenou při ukončení zam od yx - Re: RD x nárok na dovolenou při ukončení Pročtěte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2009 20:55

yx (neregistrovaný)

Re: RD x nárok na dovolenou při ukončení
    Pročtěte si tady historii, na všechny vaše dotazy najdete zcela jistě odpovědi.

• 4. 9. 2009 21:00

Niiky (neregistrovaný)

Děkuji, potřebovala jsem poradit, historii jsem se snažila dohledat, ale těch otázek mám více a ne se vším si vím rady a nejsem si 100% jistá. Takže pokud víte, budu ráda, když mi poradíte, pokud nevíte, nemusíte mi psát.

• 4. 9. 2009 21:28

Jiřka1 (neregistrovaný)

Doba mateřské dovolené se z hlediska nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou. Jí tedy vznikl z arok 2008 nárok na celoroční výměru dovolené (tj. 20 nebo 25 dní). Ale protože si o její čerpání nepožádala v návaznosti na mateřskou, tak teď musíte zjistit, zda se jí tento nárok nebude krátit. To zjistíte tak, že sečtete v celém roce 2008 její pracovní dny, které neodpracovala v důsledku nemoci a v důsledku rodičovské dovolené a k nim přičtete svátky, které připadly na pracovní dny a které promarodila nebo měla rodičovskou dovolenou (čili promaroděné pracovní dny plus svátky od 1.1. do 29.1. a pracovní dny na rodičovské plus svátky na rodičovské od 13.8. do 31.12.08. Vyjde Vám nějaká suma dní. Pokud Vám vyjde do 99, pak se jí celoroční nárok krátit nebude a náleží jí celých 20 (nebo 25). Pokud Vám vyjde víc než 99, tak za prvních 100 jí celoroční nárok pokrátíte o 1/12, za každých dalších 21 budete krátit o další dvanáctiny. Za rok 2009 jí nárok nevznikl a pokud jí něco zbylo z roku 2007 a Váš firemní nárok je 20 dní, tak rok 2007 propadl. Pokud máte ve firmě 25 dní, tak jí můžete proplatit případné zbylých maximálně 5 dnů (tj. ty dny, které přesahují základní výměru). Veškerý spočítaný nárok dovolené proplatíte při ukončení prac. poměru.

• 4. 9. 2009 21:34

Líba (neregistrovaný)

Při skončení PP se nevyčerpaná dovolená proplácí. Nový zákoník práce platí od r. 2007, takže od té doby dovolená nevyčerpaná ihned po MD nepropadá, ale krátí se. Každý kalendářní rok musíte spočítat zvlášť.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).