Re: Darovací daň
Připojím se s dotazem. Vlastníme s manželem v podílovém vlastnictví garáž (koupě se uskutečnila před sňatkem). Nyní chceme garáž darovat mému synovi a snaše. Po prostudování §11 zákona o dani darovací trochu váhám, zda i snacha je osvobozena od daně darovací v případě podílu, který by jí daroval můj manžel.
Vidím tam děti manžela, ale už nevídím manžele těchto dětí:))
jj, to vím, zákon jsem četla. Nevím, jestli jsem se přesně vyjádřila.
Manžel daruje svůj podíl na garáži MÉMU synovi a jeho ženě.
V uvedeném § se mluví o dětech manžela ( to je tedy můj syn vzhledem k mému manželovi).....jen tam nevidím, jestli se osvobození vztahuje i na jeho manželku, když v zákoně není výslovně napsáno "manželé dětí manžela"............to je motanice:))
>>>>>Dobrý den, potřebovala bych si ověřit, jestli
>>>>>nemusíme
>>>>>platit
>>>>>darovací daň, když mě a mému manželovi moji rodiče
>>>>>darují
>>>>>zahradu a stodolu.
>>>>>Děkuji za odpověď.
>>>>nemusíte, protože Vy jste ve vztahu k dárci zařazena
>>>>v
>>>>I. skupině, Váš manžel ve II. a ty jsou osvobozeny-
>>>>z.357/1992 ve znění pozd.předp., § 11a 19.
>>>******
>>>Připojím se s dotazem. Vlastníme s manželem v
>>>podílovém vlastnictví garáž (koupě se uskutečnila
>>>před
>>>sňatkem). Nyní chceme garáž darovat mému synovi a
>>>snaše. Po
>>>prostudování §11 zákona o dani darovací trochu váhám,
>>>zda i snacha je osvobozena od daně darovací v případě
>>>podílu, který by jí daroval můj manžel.
>>>Vidím tam děti manžela, ale už nevídím manžele těchto
>>>dětí:))
>>
>>§ 11/3, písm.b) manželé dětí(zeťové,snachy), děti
>>manžela,rodiče manžela..atd.
>*********
>jj, to vím, zákon jsem četla. Nevím, jestli jsem se
>přesně vyjádřila.
>Manžel daruje svůj podíl na garáži MÉMU synovi a jeho
>ženě.
>V uvedeném § se mluví o dětech manžela ( to je tedy
>můj syn vzhledem k mému manželovi)
to není, protože ten je ve vztahu k Vašemu manželovi-svému otci v odst.2-příbuzní v řadě přímé-I.skup.
.....jen tam nevidím,
>jestli se osvobození vztahuje i na jeho manželku, když
>v zákoně není výslovně napsáno "manželé dětí
>manžela"............to je motanice:))
dar synovi- I.skupina
dar jeho manželce(maželé dětí-zeťové,snachy)-II.skup.-oboje osvobozeno, je to jednoduché.
Možná mě za chvíli zabijete, ale v předchozích příspěvcích jsem to fakt psala :)) Ten syn je mi jasný, je to z pohledu mého muže "dítě manžela" - tedy moje dítě. Jde mi o synovu manželku - ona z pohledu mého muže není "dítě manžela" a není (pořád z pohledu mého muže) "manželem dítěte". To by v zákoně (dle mého názoru) muselo být jasně uvedeno "manžel dítěte manžela".
Proto si myslím, že pokud by můj muž daroval svůj podíl i mé snaše (jež je manželkou MÉHO - nikoliv i jeho- syna), tak by se na ni osvobození nevztahovalo.
Souhlasíte se mnou?
Bylo by proto zřejmě vhodné, kdyby manžel nejdříve daroval svůj podíl mně (to snad je možné) a já pak celou nemovitost darovala synovi a snaše.
Prostě se mi fakt nechce platit něco, co není bezpodmínečně nutné. I když chápu, že je krize:))
:))))
Jsem tchýně, která má svou jedinou snachu opravdu upřímně ráda. A doufám, že můj syn nebude tak pitomý, aby tak zlatou holku vyměnil. Hlavně aby ji nenapadlo vyměnit jeho........:))
Napadla mne také varianta- jak píšete vy - darovat jenom synkovi a tíži rozhodnutí, jestli on daruje dále své choti přenechat jemu.
Díky za trpělivost a hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.