Re: Zaměstnavatel nepřistoupí na výpověď
>Dobrý den,
>žádám o pomoc ohledně výpovědi ze strany zaměstnance.
>Zaměstnavatel nedodržuje výplatní termín,což je 20 den
>v měsíci. Je to několika měsíční záležitost,bohužel
>situace je stále horší a horší.
>Vzhledem k finanční situaci,kterou těžko zvládám,jsem
>se rozhodla,že podám výpověď. Tak se stalo,bohužel
>zaměstnavatel byl velmi překvapen a šokován. Zdělila jsem
>mu důvod a dohodli jsme se,že když bude schopný
>odeslat mou mzdu za odvedenou praci včas na můj
>bank.účet,stáhnu výpověď.Dohoda byla jen ústní,věřila jsem,že své
>slovo dodrží,protože bylo vidět,jak si ulevil. Bohužel
>!!! Jak mám postupovat???????????Dohodli jsme se,že mi
>pošle zálohu,která ovšem přišla na účet s 11 denním
>zpožděním. Prosím,poraďte. Kontaktovala jsem už
>telefonicky Inspektorát práce,odpověď zněla: Dát stížnost a
>nebo výpověď.
>Není přeci možné,že by někdo nepomohl hájit práva
>zaměstnance.
dobrý večer,
především bych Vám doporučila komunikovat se zaměstnavatelem výhradně písemnou formou! Pokud jste svou výpověď nestáhla Váš pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní lhůty, tzn. že ještě minimálně 2 měs. budete pracovat zadarmo. Po skončení PP můžete na zaměstnavatele podat návrh na konkurs a zároveň uplatnit své pohledávky u Úřadu práce. Pokud jste výpověď stáhla - zrušte PP okamžitě pro nevyplacením mzdy (myslím že je to § 56 ZP) v tomto případě máte ze zákona nárok i na odstupné. Pokud Vám zaměstnavatel nevyplatí dlužnou mzdu včetně odstupného - podejte návrh na konkurs a obraťte se svými finančními nároky na ÚP
>Bohužel,celé je to komplikovanější,ale mě by
>stačilo,kdyby mi někdo poradil,jak docílit toho,aby jsem
>obdržela to co mi právem náleží. Podle slov zaměstnavatele
>je se mnou velice spokojen a nemá za mě náhradu,ale já
>přeci nemohu žít nadluh!!! Neznám nikoho,kdo by chodil
>do práce z nudy a zadarmo.
>Předem děkuji za jakoukoli odpověď.
>S pozdravem
Re: Zaměstnavatel nepřistoupí na výpověď
Já tomu rozumím tak, že Vám mzdu vždy vyplatí, ale pozdě. Abyste mohla prac. poměr zrušit okamžitě, muselo by dojít k tomu, že by Vám mzdu nevyplatil ani 15 dnů po splatnosti, tzn. ani 15 dnů po konci měsíce (např. mzda za červenec nebude vyplacena ani do 15. září - pak můžete nejdříve 16. září zrušit pr. poměr okamžitě s nárokem na odstupné). Zaměstnavatel má problémy s penězi a není sám, tyto problémy má hodně zaměstnavatelů. Pokud máte domluveného něco jistějšího, nechejte výpověď běžet a pak jděte jinam. Můžete dát podnět ke kontrole, ale ta pro Vám mzdu nevymůže. Oni pouze zkonstatují, že porušuje pravidla a dají mu pokutu - a tím méně peněz bude mít na Vaši výplatu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.