Re: výdaje paušálem-jak doložit příjmy
Na základě skutečných příjmů.
Možno doložit citací zákona = §39 z337/92:
(3) Daňový subjekt, který v rámci své podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti přijímá nebo vydává platby v hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci těchto plateb, pokud nezaznamenává údaje o těchto platbách v jiné evidenci stanovené zákonem.
(4) Daňový subjekt, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů podle zvláštního předpisu, je povinen vždy vést evidenci příjmů a evidenci hmotného a nehmotného majetku, který lze odpisovat.
Hezký zbytek večera
Re: Dotaz pro Vladimíra
Ne, z důvodů daňových (stanovení základu daně při uplatnění výdajů %) nemusíte vést kllasickou pokladnu.
Zákon stanoví evidenci PŘÍJMŮ a je zcela jedno zda v hotovosti nebo prostřednictvím pohybů na účtech, zápočtů, směn a pod.
Evidence plateb v hotovosti dle 39/3 (zde myšleno příjmů z podnikání) je zcela jiný pojem než vedení pokladny.
Děkuji za odpověď, tohle jsem řešila již dlouho, ale nikdo nebyl schopen mi odpovědět jednoznačně.
A když OSVČ vystavuje faktury a ke každé faktuře vystaví příjmový pokladní doklad - tak taky nevede klasickou pokladnu, jen např. udělám tabulku evidence příjmů, kde očísluji jednotlivé příjmové pokladní doklady. Nemusím ani v tomto případě vést klasickou pokladnu?
tak o evidenci příjmů § 39/4. Hezký den
>>
>>Ještě jednou mockrát děkuji. Konečně mám jasno.
>****
>Tady se neděkuje, tady se nadává. Když začnete u mě
>nebo
>u parlamentu, nic nezkazíte. Hezký zbytek dne.
nadávat nebudu, nač se rozčilovat a kazit si zdraví. já doteď používala jako doklad k evidenci přehlednou tabulku v excelu, tak si myslím, že by to mohlo stačit. ale mám klienta který se sstal plátcem DPH a chce uplaňovat výdaje paušálem, a tam si nejsem jistá jak na to. děkuji, johy
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.