Re: Sleva na pojistném - DPČ
*** Mám před sebou bulletin od paní Zachové, kde je uveden přídklad : DPČ od 1.5. do 31.12.2009, odměna činí 100 Kč/hod., úvazek maximálně 20 hod. týdně. Ve všech měsících činí jeho odměna více než 5 tisíc.
Sleva za tohoto zaměstnance nenáleží, jedná se o zaměstnání malého rozsahu ! Tak se ptám, mám nárok na slevu nebo ne ?
Projděte si zdejší historii.
Pokud je v dohodě přesně uvedeno, že odměna bude vyšší než
2 000 Kč (ve Vašem případě ano - 3500 Kč), nejedná se o ZMR, sleva tedy náleží.
V příkladě, který uvádíte, bych viděla jediný problém ten, že není stanovena přesná pracovní doba - tedy nelze stanovit předem, kolik si zaměstnanec vydělá.
Jestli tomu dobře rozumím, tak je důležité, jestli je ve smlouvě napsáno, že bude pracovat 20hod. týdně nebo max.20hod. týdně.
Tj. nelze zaručit, že výdělek bude vyšší než 2000,- a proto by se jednalo o zaměstnání malého rozsahu bez nároku na slevu, i kdyby v každém měsíci odměna přesáhla 2000,-. Je to tak?
Podle původního sjednání DPČ se nejedná o ZMR (příjem sjednán vyšší než je povoleno pro ZMR), ovšem v uvedeném příkladu není sjednaný příjem (pouze Kč/hod a není sjednán přesný úvazek tedy se jená o ZMR) tedy se nemuselo zaměstnance příhlášit na OSSZ, ale pokud např. za 5/09 dosáhl příjmu 5tis., měl být dodatečně v 6/09 přihlášen na OSSZ od 5/09 (jako "Omluva" pozdního přihlášení slouží právě ZMR), a pokud tedy vznikla povinnost přihlásit jej a "skončilo ZMR" pak se na případnou slevu nahlíží jinak.
Tím že se "původně" jedná o ZMR a taky na OSSZ je přihlášen podle příjmu "pozdě" jako ZMR, pak sleva nenáleží i když je příjem 5tis.- tedy to co se týká toho příkladu, který uvádíte od paní Zachové. Podle Vašeho zadání DPČ - měl sjednán úvazek 20 hod. a měs. mzdu 3500 - nejedná se o ZMR, máte jej příhlášeného na OSSZ a můžete uplatnit slevu
Já řeším stejný případ.Mám 4 lidi na dopč smlouva je na 20 hod týdně a mzdu mají od 3 do 6 tis.Smlouvu mají od ledna a teď uplatnit nebo ne.Jsou to ženy co už takto dělají 4 roky a přihlášený na soc.je mám od začátku.
>>>>>>Mám zaměstnance na Dohodu o pracovní činnosti s
>>>>>>příjme 3.500 Kč / měsíc, pracovní úvazek 20 hod.
>>>>>>týdně. Mám
>>>>>>jako zam-tel nárok u tohoto zaměstnance na slevu
>>>>>>pojistného?
Pro uplatnění mim. slevy nezáleží na tom, jaký měl zam-ec přijem v daném měsíci, ale na tom jestli je jedná o ZMR nebo ne. Pokud je DPČ sjednána tak, že z ní nevyplývá jaký bude mít příjem (např. sjednáno 500,-/hod. a úvazek max. 20hod. týdně), pak se jedná o ZMR a na mim.slevu není nárok i kdyby měl zam-ec přijem 10tis./měsíc. Pokud je ale DPČ sjedná např. 200,-/hod., úvazek 16 hod. týdně, pak se nejedná o ZMR a mim. sleva náleží podle dalších podmínek.
Tady to moc dobře vysvětlujete,u nás je problém že dělají v úkole,tak se přesná mzda nedá do smlouvy dát.Já jesm jen přemýšlela nad tím,že když tam mají uvedené hodiny týdně,tak stejně se musíme řídit min. mzdou na hodinu,ale to je zase asi jiná věc.Něco s tím budu muset udělat,je to kolem 20 tis a je jich škoda.
Moc děkuji.
>>Já řeším stejný případ.Mám 4 lidi na dopč smlouva je
>>na 20 hod týdně a mzdu mají od 3 do 6 tis.Smlouvu
>>mají
>>od ledna a teď uplatnit nebo ne.Jsou to ženy co už
>>takto dělají 4 roky a přihlášený na soc.je mám od
>>začátku.
>
>Pro uplatnění mim. slevy nezáleží na tom, jaký měl
>zam-ec přijem v daném měsíci, ale na tom jestli je jedná
>o ZMR nebo ne. Pokud je DPČ sjednána tak, že z ní
>nevyplývá jaký bude mít příjem (např. sjednáno 500,-/hod.
>a úvazek max. 20hod. týdně), pak se jedná o ZMR a na
>mim.slevu není nárok i kdyby měl zam-ec přijem
>10tis./měsíc. Pokud je ale DPČ sjedná např. 200,-/hod., úvazek
>16 hod. týdně, pak se nejedná o ZMR a mim. sleva
>náleží podle dalších podmínek.
Myslím, že pokud máte sjednaný týdenní úvazek, pak z DPČ vyplývá kolik bude mít minimálně za měsíc příjem a nejednalo by se o ZMR. Třeba se můžete řídit tím, zda jste je při sepsání DPČ přihlášili na OSSZ nebo nikoli. Pokud ano, pak je OSSZ nevede jako ZMR a můžete uplatnit slevu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.