Vlákno názorů k dotazu 2 stravenky na den od akras - Re: 2 stravenky na den Obávám se,že Váš názor...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 9. 2009 9:11

akras (neregistrovaný)

Re: 2 stravenky na den
    Obávám se,že Váš názor se správný. Za jednu směnu může zaměstnanec dostat jednu stravenku a limitem pro uznání do nákladů je pouze hodnota stravenky.Osobně bych se snažila podnikateli vysvětlit,že to sice myslí dobře,ale do nákladů dostane jen 55% z jedné 50Kč stravenky na zaměstnance a směnu,zbytek bude jeho nedaňový náklad.

• 9. 9. 2009 9:40

NV (neregistrovaný)

No to se mi trošku ulevilo, předchozí názor ve mě vzbudil jen zmatek. Zcela s Vám souhlasím. teď jen prosím jaké máme možnosti: přebytečné stravenky vrátit -ale tam, by asi byla nějaká ztráta že? A nebo tedy skutečně dát do nákladů pouze 55% z jedné padesátikorunové stravenky, 45% nebude hrazeno od zaměstnance, ale také firmou-takže nedaňové náklady. A ta druhá stravenka, kterou jim poskytne-celá nedaňově. Pro zaměstanacce stále platí, že mu hodnota jídla (v tomto případě vlastně dvou jídel) nevstupuje do základu daně ani do SP a ZP? Obávám se, že to takto asi budeme muset udělat a hned jak starvenky vyčerpáme, dostane jednatel ode mě příkazem koupit stokorunové stravenky. Někdy mě opravdu štve, že si něco vysvětlí po svém, udělají to a předem se raději neporadí.Prosím ještě, jak bych mu to měla dokázat..nebude si asi chtít přiznat chybu. Přečtu mu zákon par. 24 písmeno j, odts.4. Bohužel jedno jídlo=jedna směna, nepíšou rovná se jedna stravenka. Včera stále se mnou diskutoval, já si stále na svém, ale nějak to nechtěl chápat. Cítil se dotčený. Poradíte, jak mu sebrat vítr z plachet.Nějaký výklad k této tématice...?Odborný článek atd...zkousím hledat a nedaří se mi.

• 9. 9. 2009 9:57

akras (neregistrovaný)

Můžete vydat zaměstnanci obě stravenky,přičemž zaměstnance zaplatí 45% ze 100,00Kč stravenek a do nákladů dostanete jen 55% z jedné 50Kč stravenky a zbytek nedaňové náklady - tato varianta si myslím bude správná,zaměstanec dostane stravenky v hodnotě 100Kč a tak opravněně uhradí 45% ze 100Kč,do nákladů dostanete 55% hodnoty jedné stravenky a zbytek mimo náklady,takže fú by nemohl nic namítat.

• 9. 9. 2009 10:04

NV (neregistrovaný)

>>No to mě také napadlo, jenže on jim chce přispět celou stokorunou...prostě už se s nimi asi i tak domluvil. Také by Vám to přišlo krkolomné...s tou druhou stravenkou, že, že by jí prostě dostali jen tak-byť nedaňově. Teď jsem tedy v koncích :-)

>>No to se mi trošku ulevilo, předchozí názor ve mě
    >>vzbudil jen zmatek. Zcela s Vám souhlasím. teď jen
    >>prosím
    >>jaké máme možnosti: přebytečné stravenky vrátit -ale
    >>tam, by asi byla nějaká ztráta že? A nebo tedy
    >>skutečně
    >>dát do nákladů pouze 55% z jedné padesátikorunové
    >>stravenky, 45% nebude hrazeno od zaměstnance, ale
    >>také
    >>firmou-takže nedaňové náklady. A ta druhá stravenka,
    >>kterou jim poskytne-celá nedaňově. Pro zaměstanacce
    >>stále
    >>platí, že mu hodnota jídla (v tomto případě vlastně
    >>dvou jídel) nevstupuje do základu daně ani do SP a
    >>ZP?
    >>Obávám se, že to takto asi budeme muset udělat a hned
    >>jak starvenky vyčerpáme, dostane jednatel ode mě
    >>příkazem koupit stokorunové stravenky. Někdy mě
    >>opravdu
    >>štve, že si něco vysvětlí po svém, udělají to a předem
    >>se
    >>raději neporadí.Prosím ještě, jak bych mu to měla
    >>dokázat..nebude si asi chtít přiznat chybu. Přečtu mu
    >>zákon par. 24 písmeno j, odts.4. Bohužel jedno
    >>jídlo=jedna
    >>směna, nepíšou rovná se jedna stravenka. Včera stále
    >>se mnou diskutoval, já si stále na svém, ale nějak to
    >>nechtěl chápat. Cítil se dotčený. Poradíte, jak mu
    >>sebrat vítr z plachet.Nějaký výklad k této
    >>tématice...?Odborný článek atd...zkousím hledat a
    >>nedaří se mi.
    >Můžete vydat zaměstnanci obě stravenky,přičemž
    >zaměstnance zaplatí 45% ze 100,00Kč stravenek a do nákladů
    >dostanete jen 55% z jedné 50Kč stravenky a zbytek
    >nedaňové náklady - tato varianta si myslím bude
    >správná,zaměstanec dostane stravenky v hodnotě 100Kč a tak
    >opravněně uhradí 45% ze 100Kč,do nákladů dostanete 55%
    >hodnoty jedné stravenky a zbytek mimo náklady,takže fú by
    >nemohl nic namítat.

• 9. 9. 2009 9:59

Jiřka1 (neregistrovaný)

No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1 jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno, v kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což je 55% z celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá 1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč, ne?

• 9. 9. 2009 10:04

akras (neregistrovaný)

Pokyn D-300 "Při zajištění stravování prostřednictvím stravenek se cenou jídla rozumí hodnota stravenky ... " mluví se zde o jedné stravence a podle vlastních zkušeností vím,že FÚ považuje jednu stravenku za jedno jídlo,a dvě stravenky v jeden den by už nemusel uznat,neb by to považoval za dvě jídla

• 9. 9. 2009 10:07

NV (neregistrovaný)

>>>>>>>Jiřko, no to já právě nevím, ale vůbec se mi to nelíbí. Ještě jsem se s tím prostě nesetkala, že by byly vydávány dvě stravenky >

>No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1
    >jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno, v
    >kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo
    >poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což je 55% z
    >celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá
    >1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč, ne?

• 9. 9. 2009 10:10

akras (neregistrovaný)

http://www.sodexo.cz/czcz/nase-sluzby/zamestnanecke-vyhody-darky/informace-pro/zamestnavatele/otazky-a-odpovedi/otazky-odpovedi.asp úplně dole

• 9. 9. 2009 10:22

NV (neregistrovaný)

Tak myslím že jsme se dobrali určitě podle mě i podle vás ke správnému názoru. Také jsem mluvila s kamarádem, co vlastní hotel a ten mi řekl, že u nich lidé platí stravenkami a že mají v peněžence různé druhy hodnot straveneka prý je to velmi časté, že zaměstnanci dispomují různými nominálními hodnotami....takže bůh ví, jak to v těch firmách dělají. nicméně já to chci dělat dobře a tohle mi přijde jako naprosto v pořádku. Díky moc

>>>>>>>>>Jiřko, no to já právě nevím, ale vůbec se mi to
    >>>>>>>>>nelíbí. Ještě jsem se s tím prostě nesetkala, že by
    >>byly vydávány dvě stravenky >
    >>
    >>>No také nevím, že by někde v zákoně bylo psáno, že 1
    >>>jídlo = 1 stravenka. Logicky by přece mělo být jedno,
    >>>v
    >>>kolika kusech stravenek zaměstnavatel to jídlo
    >>>poskytuje. Když chce přispívat řekněme 38,50 Kč, což
    >>>je 55% z
    >>>celé hodnoty, tak je přece jedno, zda zaměstnaci vydá
    >>>1 stravenku 70 Kč nebo 2 x 35 Kč,
    >>ne?
    >
    >http://www.sodexo.cz/czcz/nase-sluzby/zamestnanecke-vyhody-darky/informace-pro/zamestnavatele/otazky-a-odpovedi/otazky-odpovedi.asp úplně dole

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).