Re: Výpověď ve zkušební době.
Ve zkušební době Vám může zaměstnavatel zrušit pr. poměr kdykoli, i v době nemoci. Jen v prvních 14ti dnech nemoci ne, pak už ano. Protokol o úraze ovšem měl být sepsán a měl byste dostat náhradu mzdy, o kterou jste přišel kvůli nemoci, zaviněné pracovním úrazem (náhrada ovšem může být i zkrácena, pokud jste porušil nějaké předpisy).
Zaměstnavatel nerespektoval zákaz zrušit PP v době prvních 14 kal. dnů dočasné pracovní neschopnosti. Neplatnost RPP byste musel uplatnit žalobou u soudu, žaloba by musela být doručena soudu nejpozději 16.11.2009. Aby to bylo o něčem, měl byste zároveň prohlásit, že trváte na dalším zaměstnávání. Zaměstnavatel by sice zřejmě zrušil PP v prodloužené zkušební době, ale náležela by vám náhrada mzdy za dobu, po kterou vám nepřiděloval práci.
Aha, Vy jste psal, že jste nastoupil 27.7. a že úraz se stal po měsíci, z čehož jsem usoudila, že to bylo někdy koncem srpna. Pokud neschopnost začala až 6.9., tak skutečně dnem 16.9. zrušit nemůže, ale mohl by Vám prac. poměr zrušit už dneska, protože dnes už jste schopen. Můj názor je ale ten, že (jak píše VH), musíte prohlásit, že trváte na zaměstnávání, tak se také musíte dostavit do práce a chtít přidělit práci. A pokud mu dojde, o co jde, tak původní zrušení stáhne, ale vzápětí Vám prac. poměr zruší, protože teď už může.
Já mám výpověď již podepsanou a orazítkovanou od firmy a je na ni uveden datum 16.9.2009. To samé datum je i na zápočtovém listě, Potvrzení o zaměstnání kde je datum od 27.7.2009 do 16.9.2009. Na neschopence datum: schopen od 17.9.2009. Do práce mě nevemou. Řekli mi jasně a do očí, že jsem marodil ve zkušební době a takto si to oni nepředstavují. A, že v době mé neschopnosti již na moji pozici přibrali jiného pracovníka. Mám to tedy dát k soudu?
>>>>>>>nějaké
>>>>>>>předpisy).
>>>>>>Předpisy jsem neporušil a záznam o úraze sepsán
>>>>>>nebyl.
>>>>>>Ale jak to tedy je když jsem byl práce neschopen od
>>>>>>6.9.2009 do 16.9.2009 a výpověď mám ke dni 16.9.2009?
>>>>>>Schopen práce od 17.9.2009. Údaje z neschopenky.
>>>>>
>>>>>Zaměstnavatel nerespektoval zákaz zrušit PP v době
>>>>>prvních 14 kal. dnů dočasné pracovní neschopnosti.
>>>>>Neplatnost RPP byste musel uplatnit žalobou u soudu,
>>>>>žaloba
>>>>>by musela být doručena soudu nejpozději 16.11.2009.
>>>>>Aby to bylo o něčem, měl byste zároveň prohlásit, že
>>>>>trváte na dalším zaměstnávání. Zaměstnavatel by sice
>>>>>zřejmě zrušil PP v prodloužené zkušební době, ale
>>>>>náležela
>>>>>by vám náhrada mzdy za dobu, po kterou vám
>>>>>nepřiděloval práci.
>>>>
>>>>Děkuji moc.
>>>
>>>Aha, Vy jste psal, že jste nastoupil 27.7. a že úraz
>>>se stal po měsíci, z čehož jsem usoudila, že to bylo
>>>někdy koncem srpna. Pokud neschopnost začala až 6.9.,
>>>tak skutečně dnem 16.9. zrušit nemůže, ale mohl by
>>>Vám
>>>prac. poměr zrušit už dneska, protože dnes už jste
>>>schopen. Můj názor je ale ten, že (jak píše VH),
>>>musíte
>>>prohlásit, že trváte na zaměstnávání, tak se také
>>>musíte
>>>dostavit do práce a chtít přidělit práci. A pokud mu
>>>dojde, o co jde, tak původní zrušení stáhne, ale
>>>vzápětí Vám prac. poměr zruší, protože teď už může.
>>
>>Já jsem toho názoru, že zrušení PP ve zkušební době
>>vzít zpět nelze, resp. je možné se dohodout, že PP
>>trvá,
>>ale to až v rámci soudního sporu o neplatnost (stejně
>>jako je uznáno Nejvyšším soudem u okamžitého zrušení
>>PP).
>
>To snad ne. Chcete říct, že pokud se zaměstnavatel
>splete - v tomto případě o 1 den a pak svoji chybu
>zjistí, tak už to nemůže napravit, aniž by zaměstnanec podal
>návrh na soudní spor?
Pro vás z toho plyne, že se můžete dlouho a kdoví zda úspěšně, soudit. Ale docílíte nejspíš toho, že vás odtamtud stejně vyštvou. Doufám, že lékař uvedl, že se jedná o pracoivní úraz, v tom případě nechat sepsat záznam o úrazu a požadovat náhradu za ztrátu na výdělku. Zároveň akceptovat ukončení PP a najít si jinou práci, př.se přihlásit na ÚP. A pro příště si pamatovat, že zaměstnavatelé opravdu nemají rádi, když jim někdo marodí ve zkušební době.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.