Re: sleva na pojistném - důchodce od 9/0
DObrý den, protože mám tentýž případ, zaměstnanec odchází teď v září do předčasného důchodu a požádal 3.9. o ukončení PP dohodou ke dni 14.9. a já rovněž vypisovala na OSSZ v červnu přílohu k žádosti o důchod, kde jsem uvedla, že jeho PP skončí 14.9.
Slevu jsem si uplatnila ale až do srpna a teď v září již ne.nepracuje celý měsíc/ Volala jsem na OSSZ jestli je to správně a bylo mi řečeno, že ano, že oni se zaměřují pouze na termín dohody, kterou zaměstnanec požádal o ukončení PP. Tak si myslím, že jste si klidně mohla slevu nechat.Pěkný den
Díky moc všem.
Nedalo mi to a zavolala jsem na sociálku, paní která dělá kontroly mi sdělila, že žádost o důchod není ukončení pracovního poměru a tedy máme nárok na slevu za 8/09. V případě, že bude mít novou smlouvu na dobu určitou delší jak 3 měsíce, můžeme si uplatnit slevu i za září.
Dále mi řekla, že peníze co jsem poslala pošle účtárna zpět jako přeplatek (musím si požádat). I kdybych udělala chybu na slevě na pojistném a zaplatila, mám smůlu, platí přehled který jsem poslala do 20. a tedy poběží penále. sleva se nedá opravit.
Nechci vám brát iluze o neomylnosti referentek na OSSZ, ale již několikrát jsem se přesvědčila o tom, že se mýlily nebo nevěděly přesně....Např. informace, že pokud sepíšete s oním starobním důchodcem novou pracovní smlouvu na dobu určitou, budete si moci uplatnit slevu i za září, je mylná. Pokud bude nová smlouva, jejíž zahájení bude v průběhu září, za září sleva nenáleží. Pouze pokud by byl dodatek k té staré. Dejte si pozor na rozdíl mezi novou PS a dodatkem.
>>>>
>>nedá opravit, můžete to rovést? Děkuji
>Nechci vám brát iluze o neomylnosti referentek na
>OSSZ, ale již několikrát jsem se přesvědčila o tom, že se
>mýlily nebo nevěděly přesně....Např. informace, že
>pokud sepíšete s oním starobním důchodcem novou pracovní
>smlouvu na dobu určitou, budete si moci uplatnit slevu
>i za září, je mylná. Pokud bude nová smlouva, jejíž
>zahájení bude v průběhu září, za září sleva nenáleží.
>Pouze pokud by byl dodatek k té staré. Dejte si pozor
>na rozdíl mezi novou PS a dodatkem.
Ano máte pravdu myslela jsem samozřejmě dodatek k té staré smlouvě na dobu určitou. Mě šlo hlavně o tu slevu za srpen.
A když udělám dodatek ke smlouvě na 2 měsíce?? Tak máme smůlu?
Paní mě totiž upozorňovala na delší jak 3 měsíce.
Je opravdu důležité, zda jde o dodatek nebo novou PS. Nová by opravdu musela být na dobu delší než 3 celé kal.měsíce, abyste mohli uplatňovat slevu, ale pokud sepíšete dodatek, na délce nezáleží, PP trvá od ledna(?) a je tedy delší než 3 měsíce.
Pokud jste uplatnili slevu 3,3% (27100- HR), a porušili jednu z podmínek nároku, tak sleva nelze opravit, opraví ji až kontrola ze sociálky s penálem...Ikdyž opravíte a pošlete peníze, tak OSSZ se řídí původním přehledem a tuto částku vrátí na konci roku jako přeplatek. Slevy nelze po 20. opravovat.
>
>>>>Slevu jsem si uplatnila ale až do srpna a teď v září
>>>>již ne.nepracuje celý měsíc/ Volala jsem na OSSZ
>>>>jestli
>>>>je to správně a bylo mi řečeno, že ano, že oni se
>>>>zaměřují pouze na termín dohody, kterou zaměstnanec
>>>>požádal o ukončení PP. Tak si myslím, že jste si
>>>>klidně
>>>>mohla slevu nechat.Pěkný den
>>>Díky moc všem.
>>>Nedalo mi to a zavolala jsem na sociálku, paní která
>>>dělá kontroly mi sdělila, že žádost o důchod není
>>>ukončení pracovního poměru a tedy máme nárok na slevu
>>>za
>>>8/09. V případě, že bude mít novou smlouvu na dobu
>>>určitou delší jak 3 měsíce, můžeme si uplatnit slevu
>>>i
>>>za
>>>září.
Děkuji za odpověď, je to neskutečné, že to nelze opravit, ale já už se vlastně ničemu nedivím, pěkný den
>>>Dále mi řekla, že peníze co jsem poslala pošle
>>>účtárna
>>>zpět jako přeplatek (musím si požádat). I kdybych
>>>udělala chybu na slevě na pojistném a zaplatila, mám
>>>smůlu, platí přehled který jsem poslala do 20. a tedy
>>>poběží penále. sleva se nedá opravit.
>>dobrý den, nerozumím tomu co píšete o tom, že sleva
>>se
>>nedá opravit, můžete to rovést? Děkuji
>Pokud jste uplatnili slevu 3,3% (27100- HR), a
>porušili jednu z podmínek nároku, tak sleva nelze opravit,
>opraví ji až kontrola ze sociálky s penálem...Ikdyž
>opravíte a pošlete peníze, tak OSSZ se řídí původním
>přehledem a tuto částku vrátí na konci roku jako přeplatek.
>Slevy nelze po 20. opravovat.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.