Re: Kniha jízd
Odpověď:
Do výše uvedeného výdajového paušálu na dopravu se zahrnují pouze výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné, které nejsou podle § 25 odst. 2 písm. zp) ZDP daňovým výdajem (nákladem) u motorového vozidla, u něhož poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, proto je třeba tyto výdaje (náklady) účtovat nebo v daňové evidenci uvádět jako výdaje (náklady) nedaňové.
U vozidla, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj, nejsou daňovým výdajem (nákladem) ostatní výdaje vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla ve výši 20 % s výjimkou odpisů.
V novelizovaném § 28 odst. 6 ZDP je pak stanoveno, při odpisování hmotného majetku, který je pouze zčásti používán k zajištění zdanitelného příjmu, se do výdajů k zajištění zdanitelného příjmu zahrnuje pouze poměrná část odpisů. Při odpisování silničního motorového vozidla, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu, se poměrnou částí odpisů rozumí 80 % odpisů. Z hlediska ZDP lze učinit následující rekapitulaci:
V případě, že silniční motorové vozidlo je výhradně používáno k podnikání lze uplatnit daňový paušál ve výši 5 000 Kč, přičemž ostatní výdaje (náklady) s výjimkou výdajů na pohonné hmoty a parkovné jsou daňově uznatelné, stejně tak jako daňové odpisy v plné výši.
Pokud je silniční motorové vozidlo používáno k podnikání pouze z části, je poplatník povinen tento výdajový paušál krátit. Uplatnit tak může pouze 80 % tohoto paušálu, tedy částku 4 000 Kč, která opět zahrnuje veškeré výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné. Ostatní výdaje spojené s provozem tohoto vozidla lze pak uplatnit rovněž pouze ve výši 80 %, což platí i o uplatnění daňových odpisů.
Z hlediska DPH je situace poněkud jiná, protože mezi ZDP a zákonem o DPH není v tomto směru žádná souvislost. Podle § 72 zákona o DPH má plátce nárok na odpočet daně, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Pokud plátce přijatá zdanitelná plnění použije jak k uskutečnění své ekonomické činnosti, tak i k plněním s touto činností nesouvisejícím nebo k plněním osvobozeným, je povinen nárok na odpočet daně krátit způsobem uvedeným v § 76 ZDPH.
Závěr:
Pokud poplatník uplatní výdajový paušál na dopravu, může u přijatých zdanitelných plnění uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu, případně bude mít povinnost tento nárok krátit. Odpočet však může uplatnit i u pohonných hmot. Pokud jde o vedení knihy jízd, poplatník, který uplatňuje výdajový paušál (a to jak plný, tak i krácený), nemusí z hlediska daně z příjmů již žádné pracovní cesty žádným způsobem prokazovat. Pro účely DPH však i v tomto směru platí § 100 ZDPH, podle něhož je plátce povinen vést v evidenci pro účely daně veškeré údaje vztahující se k jeho daňové povinnosti, zejména údaje potřebné pro správné stanovení daňové povinnosti. To znamená, že spotřebu pohonných pro účely DPH bude muset prokazovat i nadále knihou jízd nebo nějakou jinou obdobnou evidencí.
Tento ==Závěr:
Pokud poplatník uplatní výdajový paušál na dopravu, může u přijatých zdanitelných plnění uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu,==
umožňující jak uplatnění paušálu tak uplatnění DPH z nákupu PHM
zřejmě do výše paušálu
daňově garantuje Tonda Kudla, vrátný na MF a jednatel KOV?
Nikde neni psáno že nelze. Máme ve firmě vozidlo pro "režíjní nákupy", kde spotřeba phm je od 1 do 3 tisíc měsíčně.Vedeme knihu jízd a nevidím důvod, proč na konci roku u tohoto vozu nevyhodit PHM(ccs) z daň.nákladů a použít paušál pro příjmovku.DPH samozdřejmě uplatňujem.
==>Nikde neni psáno že nelze==
Váš názor nějak "nesedí" s textem:
"zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem 3d) (dále jen "paušální výdaj na dopravu"),
pokud nebyl uplatněn v ý d a j na dopravu silničním motorovým vozidlem podle písmene k) bodu 4 tohoto odstavce,
k/4 = 4. na dopravu silničním motorovým vozidlem 23d) zahrnutým do obchodního majetku poplatníka nebo v nájmu
v p r o k á z a n é výši
což je i prokázaná výše DPH.
Ale pokud jste přesvědčena o správnosti svého názoru .....
Jen diskutuji a uvažuji podle k/4 neuplatňuji daňový náklad, vždyť vyloučím v přiznání a uplatním dle zt. .Účtování v průběhu roku na to vliv nemá. Uplatnění Dph snad neni náhráda, tu jsem do nákladů nezahrnula.
MFCR "Znovu nutno upozornit, že pravidla uplatnění jmenovaného paušálu a s tím spojené důsledky platí v oblasti daně z příjmů. Jde-li o daň z přidané hodnoty, sem dotčená novela v zásadě nijak nedopadá. U plátců, kteří si u daně z příjmů zvolí možnost uplatnění paušálního výdaje na dopravu, se tedy tato skutečnost do uplatňování DPH nijak nepromítá."
Velice zajímavý názor:
==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty informace z MF.
Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1 ZDPH a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF obdrží ale
předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www stránách MF.
Volná úvaha:
Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál 5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do uvedené výše
t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny FÚ
nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa 5000,- paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se mě taky nezdá oprávněná.
Takže asi počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní soud.
Sami asi jinou než výše uvedenou možnost = Paušál nebo Kniha
neobhájíme. Hezký den až do krásného večera.
>>>Uvažuji shodně jako Vy (Anak).také si myslím,že při
>>>paušálu mohu uplatnit DPH z PHM (jako prokazující
>>>evidenci nadále povedu knihu jízd).Nedávno jsem
>>>zaslala
>>>dotaz na MFČR a teď čekám na odpověď.
>>
>>Pravdu má Vladimír. Už jen z toho důvodu, kde není
>>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. Takže
>>buď
>>paušál, nebo skutečné výdaje a odpočet DPH na vstupu
>>na
>>základě daňového dokladu.
>**********************************************
>Velice zajímavý názor:
>==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný,
>>nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát
>zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
>To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty
>informace z MF.
>Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ
>zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1 ZDPH
>a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
>Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF
>obdrží ale
>předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www
>stránách MF.
>Volná úvaha:
> Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál
>5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
>Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do
>uvedené výše
>t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny
>FÚ
>nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v
>příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa 5000,-
>paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se
>mě taky nezdá oprávněná.
>Takže asi počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní
>soud.
>Sami asi jinou než výše uvedenou možnost = Paušál nebo
>Kniha
>neobhájíme. Hezký den až do krásného večera.
>
>>>>Uvažuji shodně jako Vy (Anak).také si myslím,že při
>>>>paušálu mohu uplatnit DPH z PHM (jako prokazující
>>>>evidenci nadále povedu knihu jízd).Nedávno jsem
>>>>zaslala
>>>>dotaz na MFČR a teď čekám na odpověď.
>>>
>>>Pravdu má Vladimír. Už jen z toho důvodu, kde není
>>>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. Takže
>>>buď
>>>paušál, nebo skutečné výdaje a odpočet DPH na vstupu
>>>na
>>>základě daňového dokladu.
>>**********************************************
>>Velice zajímavý názor:
>>==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný,
>>>nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát
>>zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
>>To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty
>>informace z MF.
>>Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ
>>zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1
>>ZDPH
>>a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
>>Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF
>>obdrží ale
>>předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www
>>stránách MF.
>>Volná úvaha:
>> Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál
>>5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž.
>>Tečka.
>>Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do
>>uvedené výše
>>t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny
>>FÚ
>>nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v
>>příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa
>>5000,-
>>paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se
>>mě taky nezdá oprávněná. >>
>>Souhlasím s Vladimírem, mám však jeden dotaz. Do 30 . 6. jsem uplatnila do nákladů PHM, vybrala DPH. Je možné od 1. 7. využít paušál, když je všude uváděno, že se během roku nesmí kombinovat oba způsoby u jednoho auta? Novela zákona však vyšla až po 30.6. kdy již každý plátce DPH měl doklady na PHM zaevidované v účetnictví a vybráno DPH. Jak postupovat? Děkuji.
Ještě vydržte, myslím že pan Vladimír nemá až tak pravdu. FO plátci DPH také uplatňují a odvádějí DPH a na konci roku místo nákladů uplatní výdaje %. Jde o dva různé zákony a nárok na odpočet vzniká dle §72 "použitím pro své ekonomické činnosti", pokud neni vyloučeno v §75.
Ano, vyčkejme. Podle mého názoru to není stejné s §7/7 ZDP.
Rozdíl bude obdobný jako holinky a hodinky - obojí se natahuje,
většinou jsou vodotěsné ale drobné rozdíly jsou i na první pohled.
Můj názor ještě jednou z jiného pohledu:
Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál 5000,- (4000,-)
Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do uvedené výše
t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny FÚ
nebo zda 5000 - 950= 4050,- jako pušál do nákladů/výdajů v příjmovce a 950,- do DPH které budou vráceny.
Alternativa 5000,- paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd a dokladů na PHM se mě taky nezdá oprávněná.
Takže si určitě počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní soud, event. předsednictvo Svazu českých domovních důvěrnic
a podají ten správný a jediný výklad. Snad se mým názorem nedjí ovlivnit. Nebo by alespoň mohly tyto orgánové vyluštit co nám to vzkazuje MF prostřednictvím ČDS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.