Vlákno názorů k dotazu Neplátce DPH od Hanka - Re: Neplátce DPH v podstatě to, že pokud vy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 9. 2009 19:37

Hanka (neregistrovaný)

Re: Neplátce DPH
    v podstatě to, že pokud vy jako plátce přijmete službu od neplátce, pak si celou sumu dáte do nákladů, a tím máte tu službu jako celek dražší právě o výši DPH - když by protistrana byla plátce, pak byste DPH nárokovali (chtěli vrátit) u finančáku a do nákladů by šel jen základ. Pokud ale vy jako plátci fakturujete službu neplátci, neznamená to pro vás nic - vy DPH odvedete a tím to končí.

• 30. 9. 2009 20:50

Ivona (neregistrovaný)

Děkuji, ale přece jen se ještě zeptám, asi úplně blbě, chápu že si nevynárokuji dpa a půjde mi to celé do nákladů ale na druhou stranu náklady mi snižují základ daně,tak mi tam tedy půjde celá částka, při platbě dph jen základ daně nějak jsem úplně už asi zblbla :)

• 30. 9. 2009 21:37

danaw (neregistrovaný)

Vám ano. Otázka je, jak se na to tváří Vaši odběratelé, protože náklad je sice fajn, ale nakupujete materiál nebo většinu služeb o 9 - 19 % dráže než konkurence. Je-li Váš odběratel plátcem DPH, ta otázka je složitější.

tzn. příklad - neplátce - VY

nákup 119,-- prodej 238,-- - marže jasná 100 % 119,--

VY PLÁTCE

nákup 100+19, prodej 200+38, marže jasná - pouze 100,--, zbylých 19 odvedete, ale zákazník, který je plátcem, zaplatil vlastně 200, tudíž pro něj levnější dodávka. OPAKUJI - JE-LI PLÁTCEM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).