Vlákno názorů k dotazu Služby prováděné na slovensku, DPH od ucetni007 - Re: služby prováděné na slovensku, DPH Existuje opravný prostředek,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 10. 2009 18:43

ucetni007

Re: služby prováděné na slovensku, DPH
    Existuje opravný prostředek, a to v § 49, který konečně srovnal úpravu s EU a umožňuje mj. plátcům, kteří vyfakturují něco s DPH, i když to nebylo předmětem české daně - vystavit opravný daň. doklad a žádat nadlimitně odvedenou DPH zpět. Rozhodně se s dodavatlem spojte a opravu vyžadujte. V § 49 je sice napsáno, že plátce je "oprávněn" tedy nikoli "povinen", ale já bych trval na tom, že Vám vystavil chybný daňový doklad a Vy podle § 26 máte nárok na vystavení daňového dokladu, byť to bude doklad s náležitostmi dle § 33. Rozhodně za pokus nic nedáte. Následně mu stát vrátí DPH a on by ji měl uhradit Vám. V konečném důsledku z toho bude "jen" úrok z prodlení. Zapojte do toho šéfy, ať se taky snaží...

• 8. 10. 2009 7:18

madla (neregistrovaný)

>>Děkuji za zprávu, trochu se mi ulevilo. Jen nechápu, proč by měl to zpětně vrácení DPH platit dodavatel nám, měl by se přihlásit dodatečně k DPH v EU a odvést daň tam, ne???? My by jsme měli dostat jen opravený doklad bez DPH.
    >
    >Existuje opravný prostředek, a to v § 49, který
    >konečně srovnal úpravu s EU a umožňuje mj. plátcům, kteří
    >vyfakturují něco s DPH, i když to nebylo předmětem české
    >daně - vystavit opravný daň. doklad a žádat
    >nadlimitně odvedenou DPH zpět. Rozhodně se s dodavatlem spojte
    >a opravu vyžadujte. V § 49 je sice napsáno, že plátce
    >je "oprávněn" tedy nikoli "povinen", ale já bych trval
    >na tom, že Vám vystavil chybný daňový doklad a Vy
    >podle § 26 máte nárok na vystavení daňového dokladu, byť
    >to bude doklad s náležitostmi dle § 33. Rozhodně za
    >pokus nic nedáte. Následně mu stát vrátí DPH a on by ji
    >měl uhradit Vám. V konečném důsledku z toho bude "jen"
    >úrok z prodlení. Zapojte do toho šéfy, ať se taky
    >snaží...

• 11. 10. 2009 10:04

ucetni007

To máte pravdu, určitě by se měl v EU registrovat a uplatnit DPH JČS, ale to on zřejmě neudělá. Vy jste mu zaplatili neoprávněně uplatněnou českou daň, kterou on odvedl, ale pokud provede opravu jak jsem Vám popsal, český stát má povinnost mu DPH vrátit. Logicky by Vám ji měl vrátit - pokud by se však v EU registroval a uplatnil vůči Vám daň jiného státu, tak by se to proti sobě započetlo - záleží na tom, jak se dohodnete.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).