Vlákno názorů k dotazu Nevybraná základní dovolená od Jiřka1 - Re: Nevybraná základní dovolená Nárok základní dovolené vždy může...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2009 12:12

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Nevybraná základní dovolená
    Nárok základní dovolené vždy může být převeden do roku následujícího (tzn. pokud si dovolenou z roku 2009 nevybere, bude převedena do roku 2010). S dohadnou položkou snad poradí někdo jiný.

• 13. 10. 2009 12:28

Johana

Já to mám pomotané, vím, že musí čerpat zaměstnanec v daném roce základní dovolenou 20 dnů a lze převést jen dovolená nad 20 dnů (pokud jí někde mají) a proto mě zarazilo, že vlastně tím, že onemocní jí vlastně nevybere. Ono se to tedy posuzuje jako překážka a lze jí vybrat příští rok.

• 13. 10. 2009 12:44

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ten nárok nad 20 dnů lze převést až do přespříštího roku. Např. ve firmě je nárok na 5 týdnů (tj. 25 dnů). Zaměstnanec si nárok 25 dnů za rok 2009 letos nevybere vůbec. Celých 25 dnů mu tedy bude převedeno do roku 2010. A v roce 2010 musí 20 dnů z roku 2009 vybrat do 31.12.2010, jinak mu propadnou, a 5 dnů z roku 2009 se převede do roku 2011.

• 13. 10. 2009 13:11

Johana

Paní Jiřko děkuji a jenom doplnění - a to bych jako zaměstnavatel neměla problém, že jsem nenařídila zaměstnanci vybrat v roce 2009 základní dovolenou (těch 20 dní)? U nás ve firmě někteří lidé chtěli část dovolené převést do dalšího roku, ale já rozhodla, že jsme povinni jim jí nařídit a museli si každý rok těch 20 dnů vybrat. A proto už několik let nic nepřevádíme.

• 13. 10. 2009 13:39

all (neregistrovaný)

To děláte naprosto správně. Dovolená je určená na kalendářní rok, její čerpání určujte výhradně vy. To, že se převádí do dalšího roku by měla být vyjímečná situace, např. když koncem roku někdo onemocní apod. Vy vůbec nejste povinna zaměstnancům neurčit nástup dovolené a automaticky ji převádět do dalšího roku. To by opravdu mělo být jen výjimečné řešení.

• 13. 10. 2009 15:30

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ano, pokud jim určíte dobu čerpání dovolené, pak je to naprosto v pořádku. Pokud to ale děláte tak, že jim jen řeknete, že si ji mají do konce roku vyčerpat a neurčíte jim dobu čerpání, tak oni Vám pak mohou namítnout, že jim ji zaměstnavatel neurčil, proto ji nevyčerpali a dovolená tím pádem musí být převedena.

• 13. 10. 2009 20:27

beta (neregistrovaný)

apř. ve firmě je nárok na 5 týdnů (tj. 25
    >>>>dnů).
    >>>>Zaměstnanec si nárok 25 dnů za rok 2009 letos
    >>>>nevybere
    >>>>vůbec. Celých 25 dnů mu tedy bude převedeno do roku
    >>>>2010. A v roce 2010 musí 20 dnů z roku 2009 vybrat
    >>>>do
    >>>>31.12.2010, jinak mu propadnou, a 5 dnů z roku 2009
    >>>>se
    >>>>převede ---- malý dodatek ----- se souhlasem zaměstnance ----do roku 2011.
    Pokud zaměstnanec neudělí souhlas, je zaměstnavatel povinen mu tuto část dovolené proplatit, a to v lednu 2011. Někteří zastánci jiného názoru tvrdí, že v prosinci 2010, já bych proplatila (bez udělení souhlasu z-ce) v lednu 2011. Ale to už není tak podstatné, zda v prosinci či v lednu, podstatné je to, že z-tel je povinen proplatit - a zde je nastolena druhá výjimka, kdy z-tel musí proplatit dovolenou (první - proplacení dovolené při ukončení prac.poměru, ale to je všeobecně známé, druhá výjimka proplacení dovolené je méně známá, jinak se dovolená čerpá, proplácí se pouze v těchto dvou výše uvedených případech).
    >>>
    >>>Paní Jiřko děkuji a jenom doplnění - a to bych jako
    >>>zaměstnavatel neměla problém, že jsem nenařídila
    >>>zaměstnanci vybrat v roce 2009 základní dovolenou
    >>>(těch 20
    >>>dní)? U nás ve firmě někteří lidé chtěli část
    >>>dovolené
    >>>převést do dalšího roku, ale já rozhodla, že jsme
    >>>povinni jim jí nařídit a museli si každý rok těch 20
    >>>dnů
    >>>vybrat. A proto už několik let nic nepřevádíme.
    >>
    >>To děláte naprosto správně. Dovolená je určená na
    >>kalendářní rok, její čerpání určujte výhradně vy. To,
    >>že
    >>se převádí do dalšího roku by měla být vyjímečná
    >>situace, např. když koncem roku někdo onemocní apod.
    >>Vy
    >>vůbec nejste povinna zaměstnancům neurčit nástup
    >>dovolené
    >>a automaticky ji převádět do dalšího roku. To by
    >>opravdu mělo být jen výjimečné řešení.
    >
    >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).