Re: DPČ a nemocenská
Neobhájí, protože dle zákoníku práce je z-tel povinen určit v případě DPČ pracovní dny-směny, byť fiktivně, a to právě pro případ, že by došlo k pracovní neschopnosti. Pokud je nestanovil, má se za to, že vaše pracovní dny -směny byly každý den, dejme tomu á 4 hod/denně, pokud je v organizaci stanoven úvazek 40 hod/týden.
Nojo, ale ona v dohodě má, že se dostaví k výkonu práce po předchozí dohodě se zaměstnavatelem. A on by mohl říci, že ji zrovna v těch dvou týdnech nepotřeboval, takže se na výkonu práce nedohodli a tudíž směny naplánované nebyly (neměla vykonávat práci).
u jsem jednou marodila a zaměstnavatel po mně nechtěl nesch.s tim,že ve smlouvě je uvedeno,že se jedná o nepravidelnou docházku,ale jelikož nyní moje nemoc je dlouhodobější,tak jsem raději neschopenku odevzdala,jelikož si nemůžu dovolit být zadarmo doma:-(
no, souhlasím, zam-tel je povinen mít rozepsané
>>>>směny
>>>>ale dle některých dotazů, které zde padají, nevěřím,
>>>>že to tak v každé firmě i je (třeba zrovna těchto 14
>>>>dnů žádnou směnu mít neměla)
>>>v těchto 14 dnech jsem měla týden (po až pá)
>>>odpolední
>>>a další týden ranní.ve smlouvě nemám uvedeno,že se
>>>jedná o osmihod.směny
>>u jsem jednou marodila a zaměstnavatel po mně nechtěl
>>nesch.s tim,že ve smlouvě je uvedeno,že se jedná o
>>nepravidelnou docházku,ale jelikož nyní moje nemoc je
>>dlouhodobější,tak jsem raději neschopenku
>>odevzdala,jelikož si nemůžu dovolit být zadarmo
>>doma:-(
>můžu se tedy bránit,pokud smlouva je špatně
>formulovaná????nevadí,že jsem jí podepsala a tudíž vlastně
>souhlasila????děkuji
Domnívám se, že je platná, vy se nemůžete vzdávat svých práv předem, toto je neplatné, ale to, že z-tel pochybil a neurčil vám pracovní dny-pracovní směny, by vás trápit nemělo, to by mělo trápit z-tele, ovšem otázkou je to, jak jste schopná a ochotná bojovat ...? Poukažte tedy na zákoník práce § 194, zkuste to, nedejte se a ozvěte se, člověk se musí umět bránit. Pravdou je ovšem i to, že leckterý z-tel se nezalekne kontroly nebo se domnívá, že to z-ec neudělá, máte právo požádat Inspektorát práce o pomoc, protože IP je příslušný ke kontrole plnění zákoníku práce, ale nejdříve doporučuji dohodu se z-telem, ovšem asi musíte počítat i s tím, že s vámi dohodu o činnosti v co nejbližší době (po nemoci) ukončí, možná ano-možná ne,nevím. JTady je ten § ZP 194
Zaměstnanci, který pracuje na základě dohody o pracovní činnosti, přísluší v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) náhrada odměny z dohody za podmínek stanovených v § 192 a 193. Pro účely poskytování této náhrady platí pro zaměstnance, který pracuje na základě dohody o pracovní činnosti, zaměstnavatelem stanovené rozvržení týdenní pracovní doby do směn, které je zaměstnavatel povinen pro tyto účely předem určit.
smlouvu mám do konce roku,takže s prodloužením nepočítám a vzhledem k mému zdr.stavu již tuto práci ani vykonávat nemohu.mockrát děkuji všem za odpovědi.ještě by mě zajímalo,jestli semnou může zaměstnavatel prac.poměr ukončit k 31.12.09 i v případě,že budu stále v PN.Děkuji
je to, jak jste schopná a ochotná bojovat ...?
>>Poukažte tedy na zákoník práce § 194, zkuste to,
>>nedejte se
>>a ozvěte se, člověk se musí umět bránit. Pravdou je
>>ovšem i to, že leckterý z-tel se nezalekne kontroly
>>nebo
>>se domnívá, že to z-ec neudělá, máte právo požádat
>>Inspektorát práce o pomoc, protože IP je příslušný ke
>>kontrole plnění zákoníku práce, ale nejdříve
>>doporučuji
>>dohodu se z-telem, ovšem asi musíte počítat i s tím,
>>že
>>s vámi dohodu o činnosti v co nejbližší době (po
>>nemoci) ukončí, možná ano-možná ne,nevím. JTady je ten
>>§ ZP
>>194
>> Zaměstnanci, který pracuje na základě dohody o
>>pracovní činnosti, přísluší v době prvních 14
>>kalendářních
>>dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény)
>>náhrada odměny z dohody za podmínek stanovených v §
>>192
>>a 193. Pro účely poskytování této náhrady platí pro
>>zaměstnance, který pracuje na základě dohody o
>>pracovní
>>činnosti, zaměstnavatelem stanovené rozvržení týdenní
>>pracovní doby do směn, které je zaměstnavatel povinen
>>pro tyto účely předem určit.
>smlouvu mám do konce roku,takže s prodloužením
>nepočítám a vzhledem k mému zdr.stavu již tuto práci ani
>vykonávat nemohu.mockrát děkuji všem za odpovědi.ještě by
>mě zajímalo,jestli semnou může zaměstnavatel
>prac.poměr ukončit k 31.12.09 i v případě,že budu stále v
>PN.Děkuji
Pokud máte dobu určitou, což máte, pak ano, váš pracovní poměr skončí 31.12.09 a pokud budete stále v pracovní neschopnosti, bude vám i nadále nemocenské dávky vyplácet příslušná OSSZ, a to po max. délku podpůrčí doby, jen připomínám, že nemocenské budete mít vypláceno pouze tehdy, pokud vám vznikla ze zaměstnání - DPČ účast na pojištění a za jaké podmínky vzniká účast, jsem psala výše, hodně zdaru a zdraví !
proč stále takové množství otazníků ...? a jsme na konci. Pokud jste měla uzavřenou DPČ od 1.9.09, odpracovala 3 dny, byla vám zúčtována odměna pod 2000 Kč, pak vám nevznikla účast na pojištění, tudíž celá debata je bezpředmětná, ale je třeba poučením pro vás propříště, i když - nemoc si nevybírá :( tím, že nevznikla účast na pojištění, nevznikl ani nárok na výplatu nemocenských dávek z titulu DPČ.
jestli tedy tomu dobře rozumím,tak nárok na náhradu mzdy vzniká,pokud jsem u firmy od června a můj výdělek přesáhl 2000kč.Moc se v těchto věcěch nevyznám,letos jsem ještě na neschopence nebyla a na DPČ též ne.Děkuji Betě i ostatním za účast v této diskuzi a přeji pěkný a pohodový večer.Snad to dobře dopadne:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.