Re: Faktura v EUR - nevím si rady :-(
V případě poskytnutí služby do státu EU plátci DPH, který poskytl své DIČ se jedná o službu osvobozenou od české DPH a příjemce je povinnen uplatnit system "Reverse charge", podle § 10 odst.6 zákona o DPH. Na fakturu píšete pouze částku bez DPH, která se vám v přiznání k DPH promítne na řádku 21. Na tom řádku 21, budete mít vlastně základ daně. Na fakturu byste měla poznamenat, že se jedná o system "Reverse charge".
Fakturu vystavujete v korunách.
Tak a teď si nejsem úplně jistá, ale myslím si, že v DE nevznikají kurzové rozdíly při úhradě faktur. Myslím, že si do pohledávek zaevidujete fakturu v den vystavení a až vám přijde úhrada, opravíte v pohledávkách částku dle aktuálního kurzu - pokud neúčtujete pevným kurzem. Pak vám nevznikne žádný kurzový rozdíl.
>V případě poskytnutí služby do státu EU plátci DPH,
>který poskytl své DIČ se jedná o službu osvobozenou od
>české DPH a příjemce je povinnen uplatnit system
>"Reverse charge", podle § 10 odst.6 zákona o DPH. Na fakturu
>píšete pouze částku bez DPH, která se vám v přiznání k
>DPH promítne na řádku 21. Na tom řádku 21, budete mít
>vlastně základ daně.
tzn. v tomto případě částku 100EUR přepočítanou kurzem platným ke dni DUZP?
Na fakturu byste měla poznamenat,
>že se jedná o system "Reverse charge".
mám tam poznámku Místo plnění Slovensko, dle § 10 odst.2 238/2004Sb. Povinnost přiznat daň má příjemce služby. - To je špatně, nebo k tomu ještě navíc má být poznámka Reverse charge?
>Fakturu vystavujete v korunách.
Objednávku mám v EUR, platí se v EUR na EUR účet - proč tedy v korunách? Nebo mají být na faktuře obě měny? Faktura byla vystavena jen v EUR - velká chyba? :-(
Moc děkuji za trpělivost
>
> Na fakturu byste měla poznamenat,>>že se jedná o system "Reverse charge".
>
>mám tam poznámku Místo plnění Slovensko, dle § 10
>odst.2 238/2004Sb. Povinnost přiznat daň má příjemce
>služby. - To je špatně, nebo k tomu ještě navíc má být
>poznámka Reverse charge?
>
?
> Poznámku máte v pořádku, dle českého zákona o DPH.
Reverse charge je jen totéž anglicky, ale Vy jste zřejmě Češka.
Píšeme tam totéž co Vy, nikdo nic nenamítal ani nemohl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.