Re: Zelená nafta
Dobrý den, zelená nafta je vázaná pouze na práce v rostlinné výrobě (ale ne u všech prací), přiznání se odevzdává na Celní úřad. Ze zkušenosti vím, že kontrola evidence spotřeby nafty a vykonané práce je dost přísná, zemědělec by měl důkladně vést nějakou evidenci prací a také spotřebu
nafty. Pokud se jedná o zemědělce, který má jenom RV, je to jednodušší, ale i zde je třeba oddělit, co do vratky nejde zahrnout.
Dášo, moc děkuji za odpověď. Pokud jsou to dokumenty, které jsou ke stažení na celní správě, tak ty už jsem si stáhla. Právě jsem na ty tabulky koukala, a to přece musí zemědělec vyplňovat sám, to mu krom nákupu nafty nemůžu vyplňovat.. a tenhle má navíc i živočišnou výrobu.. takže by měl i u té nafty rozlišit, na co je která použita, že? O těch kontrolách jsem taky slyšela, to kontrolují všechny nebo namátkově jako FÚ?
Ta evidence je každopádně na něm, on si to musí hlídat a evidovat, vy děláte na základě těchto jeho podkladů daňové přiznání. Dělala jsem to v zemědělské firmě, tam je evidence jiná než u soukromníka, ale už se objevily programy, kterými to jde sledovat, což u soukromníka zase nevím jak by to bylo. Jinak ta kontrola funguje tak, jako u FÚ.
Paní Dášo, moc díky za konzultaci. Jediné, co od něho mám jsou paragony na naftu a moc pochybuji, že bude ochoten si nějakou evidenci dělat. Právě mi tvrdí, že ostatní účetní to přiznání dělají se vším všudy.. chtěl jsem si tedy ověřit, že je potřeba i jiná evidence než sečíst litry a vyplnit kolonky v přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.