Re: Nástup po rodičovské dovolené
Pokud jste zaměstnavatele požádala o rod. dovolenou do 20.12.09, tak ta Vám toho dne končí a Vy se máte 21.12. vrátit do práce a dostávat přidělenou práci dle pracovní smlouvy. Buď budete trvat na návratu a pak bude záležet na tom, zda Vás zaměstnavatel vyhodnotí jako nadbytečnou a opravdu pro Vás tu práci mít nebude - pak se s Vámi buď na skončení dohodne bez uvedení důvodu a bez odstupného, nebo se dohodne s uvedením důvodu nadbytečnost a náleží 3měsíční odstupné nebo, pokud se nedohodnete, Vám dá výpověď, nejprve poběží výpovědní doba 2 měsíce (buď v ní ještě budete pracovat a Vaše místo bude zrušeno až po jejím uplynutí nebo už pracovat nebudete bude Vám placena náhrada mzdy) a pak náleží 3měsíční odstupné. Nebo nebudete trvat na návratu do práce a požádáte ještě o rodičovskou dovolenou (jak dlouho uznáte za vhodné, můžete žádat opakovaně až do 3 let dítěte) a tato situace se bude řešit až příště. Je na Vašem zvážení, který postup zvolíte. Možná Vás láká nechat si dát výpověď s odstupným, ale pokud nemáte jinou práci, tak zůstanete bez zaměstnavatele. A kdybyste pak zůstala znovu těhotná, nebudete mít mateřskou.
>>Dobrý den, zažádala jsem u svého zaměstnavatele o
>>rodičovskou dovolenou do 2 let věku mé dcery (tj. do
>>20.12.2009, dala jsem si zrychlené čerpání ),pak jsem
>>chtěla nastoupit do práce, ale už teď vím, že budu
>>nadbytečná a zaměstnavatel mě nebude chtít zaměstnat.
>>Nevím,
>>zda mám RD prodloužit do 3 let věku dcery nebo úplně
>>skončit a také zda budu mít nárok na nějaké odstupné
>>a
>>kolik? mos děkuji za případné odpovědi
>
>Pokud jste zaměstnavatele požádala o rod. dovolenou do
>20.12.09, tak ta Vám toho dne končí a Vy se máte
>21.12. vrátit do práce a dostávat přidělenou práci dle
>pracovní smlouvy. Buď budete trvat na návratu a pak bude
>záležet na tom, zda Vás zaměstnavatel vyhodnotí jako
>nadbytečnou a opravdu pro Vás tu práci mít nebude - pak
>se s Vámi buď na skončení dohodne bez uvedení důvodu a
>bez odstupného, nebo se dohodne s uvedením důvodu
>nadbytečnost a náleží 3měsíční odstupné nebo, pokud se
>nedohodnete, Vám dá výpověď, nejprve poběží výpovědní
>doba 2 měsíce (buď v ní ještě budete pracovat a Vaše
>místo bude zrušeno až po jejím uplynutí nebo už pracovat
>nebudete bude Vám placena náhrada mzdy) a pak náleží
>3měsíční odstupné. Nebo nebudete trvat na návratu do
>práce a požádáte ještě o rodičovskou dovolenou (jak
>dlouho uznáte za vhodné, můžete žádat opakovaně až do 3 let
>dítěte) a tato situace se bude řešit až příště. Je na
>Vašem zvážení, který postup zvolíte. Možná Vás láká
>nechat si dát výpověď s odstupným, ale pokud nemáte
>jinou práci, tak zůstanete bez zaměstnavatele. A kdybyste
>pak zůstala znovu těhotná, nebudete mít mateřskou.
>moc děkuji za odpověď,nejdřív jsem si myslela, že bude lepší to odstupné, ale snažíme se o další dítě, tak asi zažádám o prodloužení RD do 3 let a ještě jednou moc děkuji
Nástup na mateřskou dovolenou z rodičovské
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené - tj. čekáte druhé (třetí) dítě - platí, že na peněžitou podporu v mateřství máte nárok, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou nastupujete po uplynutí delšího období a v mezičase jste nepracovala (neplatila 270 dnů nemocenské pojištění), nárok na proplácení mateřské nemáte a pobíráte rovnou rodičovský příspěvek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.