Re: Referentské zkoušky
řekla to asi takhle soudí se zaměstnavatelem, který vyslal zaměstn.
na služebku, ten se vyboural, auto bylo sice pojištěné všechno zařízené akorát ten zaměstnanec byl proškolenej na ref.vozidlo od pracovníka BOZP, z bouračky má trvalé následky a zaměstnavatel
se dopustil trestného činu, že nesplnil základní povinnosti proškolit zaměstnance řádnou osobou k tomuto zmocněnou(autoškola,Zk.komisař)
Já se setkala s problémem při dopravní nehodě, kdy pojišťovna nechtěla uhradit škodu, protože služební vozidlo řídila osoba bez referentské zkoušky. Rozhodně bych doporučovala zajistit proškolení všech, kteří služebními auty ve firmě jezdí. Mám také dojem, že řidiči z povolání (kamioňáci apod.)musí mít ze zákona nějaké pravidelné proškolování.
1. Každá činnost musí být zaměstnavatelem školena, tedy i administrativa, uklízečky, soustružníci ... a řidiči-referenti, nebo tzv. "občasní řidiči".
2. U některým činnostíí (jeřábník, vazač, řidič z povolání) musí být ale školeni pouze odborně způsobilým osobami, tedy např. revizními techniky zdvihacích zařízení, autoškolou atd.
3. Ostatní činnosti (profese) si školí sám zaměstnavatel (sám osobně, nebo jeho či smluvní odborník na BOZP a PO).
4. Řidič - referent NENÍ ŽÁDNÁ SPECIÁLNÍ ČINNOST, tedy nemusí chodit na školení do autoškoly (tam pouze řidič z povolání).
5.Nejsou tedy ani předepsány žádně zkoušky !!!, ale tak jako u každého ostatního "normálního" školení, by se na závěr měly ověřit získané znalosti, tedy např. jen ústní zkouškou.
6.Při silniční kontrole nemusí řidič - referent předkládat nějakou "kartičku" o prodělaném školení, ale pouze doklad o provedených bezpečnostních přestávkách.
7. Jak zde někdo napsal, v případě nehody pak pojišťovna požaduje doklad o školení řidiče - referenta a postačuje jí presenční listina.
Dobrý den.
P.Helich je renomovaný odborník s atesty z oboru, takže pro mne je jeho vysvětlení naprosto dostačující.
Proškolit ano, ale jedná se o školení, které zaměstnavatel organizuje s odvoláním na zákoník práce - školení bezpečnostní, nikoliv ze samotného řízení motorového vozidla. Stejně tak platí povinnost ověřovat znalosti, ale způsob si zaměstnavatel stanoví sám. Že pojišťovna odmítá plnit, pokud zaměstnavatel tato školení neorganizuje, mohu potvrdit.
pro mne to dostačující není, protože když se mi pak zaměstnanec vybourá, pojišťovna se mi vykašle na úhradu škody jenom proto, že zaměstnanec nebyl proškolenej od řádné osoby i když to byla cesta do Brna na školení a policie mne pak obviní, že jsem se dopustila trestného činu? tak jim potřebuji dokázat, že žádný takový školení od profíka nepotřebuji, že je to v nějaký vyhlášce, ale jak jsem si teď ověřovala na polici ČR, tak mi opravdu řekli, jak se na takový věci vůbec můžu ptát, !jedině autoškola nebo zkuš.komisař! a je to jedno na jakej vůz, ale řídím služební vozidlo a používám silniční komunikaci a kdoví co ještě a musím mít referentský zkoušky od výše zmíněných
Re: OT: poznámka na okraj
Proto dejme na odborníky- viz Z.Helich a dr.VH, jasně a stručně. Ostatní citace a odpovědi jsou pravdivé jen zpola, protože chybí zásadní rozlišení- řidiči takoví a řidiči makoví, což zřejmě některým uniká.
Pro jedny to platí, pro druhé ne.
Jen mne facinovala zmínka o trestném činu neproškolení referenta řidiče, to je nějaký nový skutek v tr.zák., neznám, musím doštudovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.