Vlákno názorů k dotazu Pozdě uplatněná sleva na pojistné od j - Re: Pozdě uplatněná sleva na pojistné Trvat na svém...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 10. 2009 22:16

j (neregistrovaný)

Re: Pozdě uplatněná sleva na pojistné
    Trvat na svém Vám bude naprosto k ničemu. 221/2009 Sb., kterým se mění 589/1992 Sb., § 21a odst. 6:

Úhrn slev na pojistném lze uplatnit jen do dne splatnosti pojistného za kalendářní měsíc, za který sleva na pojistném náleží; slevu na pojistném nelze uplatnit zpětně. Byl-li z částky pojistného odečten úhrn slev na pojistném ve vyšší částce, než mohl být odečten, považuje se částka, o kterou bylo pojistné takto zkráceno, za dluh na pojistném ...

čl.II - Mimořádná sleva:
    Nebyl-li nárok na mimořádnou slevu uplatněn do dne splatnosti pojistného za kalendářní měsíc uvedený ve větě první, zaniká.

Správní řád se na to, že jste nedodržel zákon, opravdu nevztahuje. Dlužné penále Vám předepší k úhradě výkazem nedoplatků a o tom, že jste uplatnili po lhůtě Vás OSSZ informovala dopisem.

• 15. 10. 2009 22:49

David Z. (neregistrovaný)

Uplatnění slevy je právní úkon plátce pojistného spočívající ve výpočtu slevy, uvedení slevy do předepsaného formuláře a odečtení od řádného pojistného a to vše do 20.9. A vy říkáte, že navíc je tam "odevzdání na OSSZ do 20.9". A já hledám v tom zákoně, kde je to napsáno. Máte pravdu, pozdě odevzdaný přehled = pokuta. Ale nic víc. Ten právní úkon nedělá OSSZ, nerozhoduje o tom, kdo slevu dostane a v jaké výši ale je oprávněna přezkoumat můj právní úkon a vyvodit závěry. A to v souladu s správním řádem výhradně formou rozhodnutí.

PS jak jsem uvedl, zákon byl porušen, prostě přišla do lhůty nemoc a já hledám nějaké řešení, je to dost peněz ...

• 15. 10. 2009 22:52

Omlouvám se, patří tam místo vy "Vy"

• 15. 10. 2009 23:09

j (neregistrovaný)

To je sice smutné, ale žádné řešení nenajdete. Zřejmě účelově nechcete pochopit význam slova "uplatnit".

• 15. 10. 2009 23:37

No a co to slovo znamená? Zákon mi dává právo využít slevu a já toto právo uplatním, ale musím dodržet předepsanou formu. Tedy musím slevu využít=uplatnit do 20.9. ... OSSZ má zaměstnavatelem podepsaný předepsaný formulář z 15.9. a platbu z téhož dne sníženou o slevu. Uplatnil = využil jsem slevu 15.9.??? Já tvrdím ano, OSSZ tvrdí ne, protože podle nich jsem slevu uplatnil = využil až 1.10. kdy jsem odevzdal přehled. To není účelová argumentace. Účelově se chová OSSZ svým dopisem, když nevydává rozhodnutí = právní úkon kterým by napadla můj právní úkon... a mimochodem činí tak chybně už xx let, kdy mi penále za pozdní úhrady pojistného předepisuje k úhradě bez zdůvodněného rozhodnutí opět formou jakéhosi dopisu.

• 16. 10. 2009 7:35

ilča (neregistrovaný)

Souhlasím s výše uvedeným příspěvkem, nechcete pochopit uplatnění, protože je to pro Vás nepříznivé.
    Dopisujte si s OSSZ. To nemyslím nijak ve zlém.

• 16. 10. 2009 7:42

j (neregistrovaný)

Jestlipak víte, že jsem si u Vás před 2 lety uplatnila náhradu škody ve výši 200Kč? Co na tom, že to mám doma v šuplíku a pošlu to teprve teď? A určitě Vám za ty 2 roky napočítám i penále. A toto byl ode mě poslední příspěvek na toto téma, protože kdo nechce pochopit, nepochopí.

• 16. 10. 2009 9:26

David Z (neregistrovaný)

V případě uplatnění náhrady škody ode mne očekáváte, že ji buď uznám nebo nikoliv. Jedná se o dvoustranný smluvní vztah navíc většinou přesně popsaný ve smlouvě. V případě uplatnění slevy na pojistném OSSZ o jejím poskytnutí nerozhoduje!!!!!. Já si ji uplatním svým rozhodnutím. V zákoně není uplatnit slevu a předložit přehled do 20 ... je tam jen uplatnit do 20..., tedy využít právo stanovené zákonem. Je to jako byste slevu na děti, které dáváte zaměstnancům ve mzdě musela předložit finančnímu úřadu nebo byl uplatněný nárok na odpočet DPH vázán na včas odevzdané přiznání. Ano lze to, ale musí to stanovit zákon. A ten to v případě §21a nestanoví a OSSZ postupuje v rozporu se zákonem, když lidem posílá dopisy ve kterých je informuje, že mají nedoplatek.

Děkuji za diskusi a přeji Vám hezký den

• 16. 10. 2009 9:40

Jiřka1 (neregistrovaný)

Davide, slevu v tomto případě uplatňujete právě podáním toho přehledu ve stanovené lhůtě a ne tím, že jim zašlete snížený odvod pojistného. Když si najedete do příspěvků z léta, tak se tady o tom mnoho nadebatovalo a stále zaznívala ta upozornění, že ten přehled musí být podán včas. Můžete se zkusit soudit, ale myslím, že bohužel máte smůlu.

• 16. 10. 2009 9:34

beta (neregistrovaný)

estlipak víte, že jsem si u Vás před 2 lety uplatnila
    >náhradu škody ve výši 200Kč? Co na tom, že to mám doma
    >v šuplíku a pošlu to teprve teď? A určitě Vám za ty 2
    >roky napočítám i penále. A toto byl ode mě poslední
    >příspěvek na toto téma, protože kdo nechce pochopit,
    >nepochopí.
    Mně se náhodou Davidovy argumenty zamlouvají a stejně jako on se domnívám, že sociálka se chová účelově, mně se již v novele absolutně zajídalo to, že nebude možnost uplatnění slevy, pokud nebude podán přehled do 21.9. a to bez možnosti odvolání. To bylo dost tvrdé, sociálka počítala s tím, že leckdo zapomene, neuplatní, neví - neznalost zákona neomlouvá. Nemyslím si, že David účelově nechce pochopit, on hledá řešení a nespokojuje se s tím, co nám bylo na seminářích vtloukáno na hlav - po termínu není nárok. Co když to půjde ..., co když je zákoně slabé místo .... jak můžeme vědět, že ten někdo neuspěje ..., já Davida neodsuzuji, mně se naopak líbi, že hledá řešení, vždyť naše zákony jsou o slovíčkách, ale hlavně i o tom, jak to dokážeme vyložit a obhájit si to. Davide, pokud se na to cítíte, nenavádím vás, já bych bez právního zastoupení do toho nejspíše nešla, nedoplatek zaplaťte a můžete to napadnout žalobou u soudu, žádné jiné řešení zde není, se sociálkou nehnete. No, ale myslím si, že oni lehce svou kůži neprodají, protože i když vám vysolí pokutu - jakou max. možnou dávku vám mohou stanovit - to za prvné a za druhé - pokud by soud rozhodl ve váš prospěch, hned by se ozvali všichni ti, co neuplatnili - a o to ČSSZ přece nejde ... Pokud to čtou právníci, asi se usmívají, můj názor, Davide, berte spíše jen jako podporu, ale ne jako odborný právní názor, na právníky jsem velmi velmi krátká a smekám před nimi, co leckdy dokáží.

• 16. 10. 2009 10:13

David Z (neregistrovaný)

Díky :) Je to vysoká částka z pohledu průměrné mzdy a nízká částka z pohledu hodinové sazby dobrého advokáta, takže to zůstane v teorii úvahy, protože jak říkáte, je to na správní soud a kvalitní zastoupení. Jak jsem řekl, nejsem mzdový účetní a kolega prostě po nemoci našel na stole neodevzdané 4 přehledy a rezignovaně to zaplatil s tím, že na školení řekli 21 a hotovo. Jenže i poslanci si schválili volby na říjen ... Každý v účetnictví běžně uplatňuje! slevy na poplatníka, děti, uplatňuje odpočet DPH, odpisy a pak žádá! o slevy, dotace, dary ... a u některých uplatnění je nárok vázán na předložení formuláře do XX a to není podle mne tento případ naboť to prostě v zákoně není... Možná, že nějaká velká firma zapomněla a bude se soudit :)

• 16. 10. 2009 11:07

JanaH (neregistrovaný)

Obávám se, že velké firmy nedopustí, aby se na toto zapomnělo. To se stane spíš těm malým a ti k soudu nepůjdou ....

• 16. 10. 2009 11:10

beta (neregistrovaný)

tak jako tak je to spíše bezpředmětné, ale Davidovi stejně fandím :)

• 16. 10. 2009 19:34

VH

§ 23 odst. 5 zákona č. 589/1992 Sb. jednoznačně stanoví, kdy je lhůta zachována, takže úvahy o podání žaloby nejsou na místě. Naopak - já bych nevymýšlela pitomosti, uznala bych, že přehled byl podán pozdě a požádala bych o zmírnění tvrdosti zákona z důvodů, které bych popsala tak, aby každé slovo "zvonilo". Tuto žádost bych podala v každém případě, abych si později nevyčítala, že jsem to nezkusila.

• 17. 10. 2009 9:02

beta (neregistrovaný)

I tuto šanci ing. Ženíšková na semináři výslovně zamítla a upozornila, že na odstranění tvrdosti zákona nemůžeme spoléhat, nebudou dávat kladná stanoviska, zkusit se to může, ale nemyslím si, že to pomůže už jen z jednoho důvodu, a to, pokud by vešlo v podvědomí národa, hned by se přihlásily další firmy a to stát nepotřebuje a nechce.

• 17. 10. 2009 13:36

David Z (neregistrovaný)

§23/5

"Lhůta stanovená tímto zákonem k předložení předepsaného tiskopisu, ke splnění oznamovací povinnosti nebo k jinému úkonu je zachována, použije-li se služba dodání datové zprávy orgánu veřejné moci prostřednictvím portálu veřejné správy65) a správce tohoto portálu převezme tuto datovou zprávu nejpozději v poslední den této lhůty."

Děkuji za potvrzení mého názoru, že je rozdíl mezi uplatněním slevy a předložením předepsaného tiskopisu. O pozdě podaném tiskopise nepochybuji, ale §23/5 nic o uplatnění slevy neříká.

Chcete říct, že když si z pojistného odečítám 1/2 náhrad mezd nebo proplacenou PPM tak mi to neuznají, protože jsem to odevzdal později? NE. Je to stejný princip, sám si vypočítám, sám si odečtu, výsledek uplatním a při kontrole musím obhájit.

• 17. 10. 2009 13:43

David Z (neregistrovaný)

Důkazem je samotný tiskopis
    Poslední věta tiskopisu

"V případě, že bude Přehled s uplatněnou slevou na pojistném předložen po stanoveném termínu, nebude možné tuto slevu na pojistném
    zohlednit a vykázaná sleva na pojistném se stává dlužným pojistným, ze kterého plyne penále."

přehled "S UPLATNĚNOU SLEVOU" to znamená že jsem si slevu uplatnil v přehledu a je uplatněná dne vyplnění tiskopisu...

Další text je v rozporu se zákonem, který nic o předložení formuláře neříká ...

• 17. 10. 2009 18:14

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Důkazem je samotný tiskopis
    >Poslední věta tiskopisu
    >
    >
    >"V případě, že bude Přehled s uplatněnou slevou na
    >pojistném předložen po stanoveném termínu, nebude možné
    >tuto slevu na pojistném
    >zohlednit a vykázaná sleva na pojistném se stává
    >dlužným pojistným, ze kterého plyne penále."
    >
    >
    >přehled "S UPLATNĚNOU SLEVOU" to znamená že jsem si
    >slevu uplatnil v přehledu a je uplatněná dne vyplnění
    >tiskopisu...
    >
    >Další text je v rozporu se zákonem, který nic o
    >předložení formuláře neříká ...

Ale já myslím, že ta poslední věta tiskopisu je jasná- bude-li přehled, na kterém vyčíslíte slevu, kterou uplatňujete, předložen pozdě, stane se tato vykázaná sleva dlužným pojistným. Počítá se totiž s tím, že na pojistném odvedete o tu vypočítanou slevu méně. Což je v pořádku, pokud ten přehled dodáte včas. Pokud ho dodáte pozdě, tak tu částku slevy sociálce dlužíte.
    >

• 19. 10. 2009 12:32

HanaP (neregistrovaný)

Jsem na tom podobně. Dopis jsem dávala recepčním 17. 9.,(nejdřív účetní uzávěrka, pak jsem potřebovala čas na detailní kontrolu slev po zaměstnancích),
    dnes jsem obdržela od správy dopis, že slevu neuplatili. A jde o desítky tisíc.. Ještě jiskřička naděje - že mi pošta potvrdí, že SS ho převzala 21. 9...

• 19. 10. 2009 12:49

j (neregistrovaný)

Pokud jste přehled zasílala poštou, rozhoduje datum podání do poštovní přepravy.
    Změna nastane až od 1.1.2010, kdy bude muset být platba připsána na účet OSSZ nejpozději 20. v měsíci. Předpokládám, že změna se bude týkat i doručení tiskopisů.
    Ale pro podání v letošním roce platí:
    osobní podání = den podání na OSSZ
    zaruč, elektr.poštou = datum odeslání elektronického podání
    poštovní zásilkou = den podání poštovnímu přepravci

• 19. 10. 2009 13:36

beta (neregistrovaný)

nechci brát kolegyni naději, ale jak prokáže, že v onom dopise byl právě ten přehled ...?

• 19. 10. 2009 13:54

j (neregistrovaný)

OSSZ by měla mít u podaného přehledu uschovánu i obálku.

• 19. 10. 2009 15:55

beta (neregistrovaný)

Nevím, takto by se dalo i zaměňovat, já např. posílám na OSSZ i pracovní neschopnosti doporučeně a můžu tvrdit, že jsem tam měla vložený Přehled ..., nevím nevím zda toto OSSZ bude uznávat, to je pak tvrzení proti tvrzení a mohli by toho využít ti, co zapomněli přehled podat - já bych jim to tedy přála - ne že zapomněli, ale to, aby jim to i takto "prošlo", ale nejsem si jista, že to projde.

• 19. 10. 2009 16:45

j (neregistrovaný)

Obálku by měla mít uschovánu OSSZ u konkrétního přehledu a na té je vyznačeno datum podání do poštovní přepravy. V tomto případě bych poslala statutárního zástupce do účtárny OSSZ a chtěla od nich předložit k nahlédnutí zmiňovaný přehled i s obálkou. Pokud ji nemají .....
    Jinak máte samozřejmě pravdu. To, že máte podací lístek z pošty, nedokládá nic o tom, co bylo uvnitř. Teoreticky to mohla být i prázdná obálka. Jako důkaz Vám to opravdu nikdo nevezme.

• 19. 10. 2009 17:23

beta (neregistrovaný)

no právě ... proto jsem dopručovala i kolegyním, které vlastní zaručený elektronický podpis - zasílání Přehledů na OSSZ formou e-mailu, máte doručené ihned a s potvrzením o přijetí, přehled vytisknu, přiložím potvrzení o přijetí a takto zasílám na různé OSSZ a PSSZ již asi 3. měsíc - než bude zpřístupněno posílání e_přehledů přes Portál.

• 27. 10. 2009 8:10

beta (neregistrovaný)

Zdravím, Davide, říkala jsem, že vám fandím a za tím si stojím. Naše zákony nejsou jednoznačné (i díky výkladům) a informace, která se objevila na webu ČSSZ to jen potvrzuje. Na semináři nám bylo vtloukáno do hlavy, že promíjení penále NEBUDE, žádná odstraňování tvrdosti zákona, nepřichází v úvahu, ale jak je vidět, není to tak docela pravda a mně se líbí, že jste do toho šel, přemýšlel jste o tom a nenechal jste si vnutit to, co bylo všeobecně tvrzeno: Pozdě podaný přehled, pozdě uplatněná sleva, pakli-že nebylo zaplaceno pojistné v plné výši, běží penále. Včera se na webu objevilo info a hle, OSSZ budou vstřícně přistupovat k žádosti o promíjení penále, to je ale změna, což :)) Sice i nadále trvá, že slevu již nelze uplatnit, ale kdoví .....
    Mějte se pěkně, jste dobrý. A díky i všem, kteří přispěli v této diskuzi, paní doktorka VH to vystihla nejlépe už tehdy - zkusit podat žádost o odstranění tvrdosti zákona, je vidět, že zná naše, s prominutím mnohdy - zákony-nezákony.
    Jo a ještě ten link
    http://www.cssz.cz/cz/pojistne-na-socialni-zabezpeceni/vyse-a-platba-pojistneho/zadosti-o-slevu-na-pojistnem-podle-zakona-c-221-2009-sb-podane-po-zakonem-stanovene-lhute.htm

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).