Re: vnitřní předpis-co určuje
vnigtřní předpis(nebo směrnice) je interní norma zaměstnavatele, která platí pro určitou oblast činnnosti ve firmě, nebo urč. skupinu pracovníků, v souladu s § 305 ZP. Zvl.druhem tohoto je pak pracovní řád dle § 306.
Vnitřních předpisů je tolik, kolik jich zam-tel vydá, např. vystrojování ochr.pomůckami a oděvy, vydávání stravenek atdatd.
Nikde není stanoven přesně obsah konkretního předpisu. Musí být pochopitelně schválen a podepsán stat.org. nebo jím pověřenou osobou a musí s ním být prokazatelně seznámeni všichni, kterých se týká.
pájo, když nikde není stanoven obsah vnitřního předpisu a zaměstnavatel nemá pracovní řád, můžu do vnitř.př. dát do jednoho z článků - v areálu zaměstnavatele je stanoven zákaz kouření mimo vyhrazeného místa, kterým se určuje prostor před vrátnicí. Zaměstnanec je povinen dobu odchodu sdělit svému nadřízenému a dobu příchodu a odchodu kouření označit na pracovním lístku. ? Pokud by měl pracovní řád, dám to do PŘ, ale pokud ho nemá, chci to dát do vnitř.předpisu, ale přijde mi to takové divné a asi neohrabaně napsané :( Chtěla jsem tam dopsat (na žádost zaměstnavatele) něco ve smyslu, že porušení tohoto článku může být považováno/bude považováno za porušení povinností vyplývající z pracovních povinností zaměstnance-to kdyby ho načapali, že kouří jinde nebo nesdělil vedoucímu a zmizel kouřit. Může to tak být ? děkuji moc za pomoc !
zásadní rozdíl:
§305-vn.předpis zaměstnavatele může stanovit PRÁVA zaměstnanců v pr.práv. vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec.
§ 306- zvl. druh vn.předpisu, který rozvádí ustanovení ZP, pokud jde o POVINNOSTI ZAM-TELE A ZAM-CE.
Problém, který chcete řešit, je dodržování nebo porušování povinností zaměstnance, čili nelze řešit vn.předpisem, ale výhradně pr.řádem. Proč ho nezpracujete, je to poměrně jednoduchá záležitost a lze tam konkretizovat vše, co je v ZP stanoveno ako povinnosti obou stran.
Jeden z bodů Pr. řádu obvykle bývá upřesnění, co je porušení povinností, jaká intenzita je nutná pro případnou výpověď, jaká na ok.zrušení atd.
Bohužel někteří zaměstnavatelé si pletou pr.řád a vn.předpis co do obsahu a pak je z toho problém. Práva zaměstnanců uvedená ve vn.předpisu jsou vymahatelná, příp. i soudně, naopak povinnosti stanovené a rozvedené v pr. řádu včetně sankcí za jejich porušení, mohou být předmětem soudního projednávání platnosti či neplatnosti výpovědi nebo ok.zrušení PP, protože Pr. řád musí být všem zam-cům přístupný, všichni s ním musí být prokazatelně seznámeni a u soudu při podání žalohy se pak Pr.řád stává listinným důkazem.
Takže snad jsem Vám to objasnil dostatečně,začněte tvořit Pr.řád, nebo to doporučte zam.teli. Když budete mít problém, tak sem dejte mejla a já bych se s Vámi spojil a třeba poslal něco bližšího k Pr.řádům.
Nashle.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.