Re: Ošetřovné od soboty
Moc tomu taky nerozumím, ale nesouvisí to nějak s tímto ?
Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala.
No ale zaměstnankyni v tomto případě VZNIKL nárok (třeba v pondělí) na ošetřovné v pracovní den. Podle mě má nárok za sobotu i neděli na oš. Nikde v zákoně není, že oš.musí začínat pracovním dnem. Není tam, že by ten pracovní den musel být před víkendem. Je to jenom opatření, aby si rodiče nebrali ošetřovačky pouze na víkendy.
A čím to podepřete? Mně to z textu toho odstavce také nevyplývá - viz odpověď výše. Ten odstavec říká, že není nárok na ošetřovné po dobu dříve započatého sjednaného volna bez náhrady příjmu, a také že nelze poskytnout jen na víkendové dny. Podle mě ošetřovné náleží za celou dobu - jestli ovšem neměla matka do neděle sjednané neplacené volno.
>>V tomto případě opravdu nárok na výplatu ošetřovného
>>za SO a NE nemá. § 40 odst. 5) ZNP, jak je uvedeno
>>výše.
>***
>A čím to podepřete? Mně to z textu toho odstavce také
>nevyplývá - viz odpověď výše. Ten odstavec říká, že
>není nárok na ošetřovné po dobu dříve započatého
>sjednaného volna bez náhrady příjmu, a také že nelze
>poskytnout jen na víkendové dny. Podle mě ošetřovné náleží za
>celou dobu - jestli ovšem neměla matka do neděle
>sjednané neplacené volno.
Podepřu to samozřejmě výše zmíněným paragrafem. O výklad tohoto paragrafu samozřejmě můžete požádat ČSSZ.
Současný výklad ČSSZ: pokud ošetřovné vznikne v den pracovního klidu (ošetř.lékař má povinnost vystavit ošetřovné v den, kdy zjistil potřebu ošetřování) nevyplácí se ošetřovné za dny pracovního klidu.
Př. ošetřovné od pátku na 9 dnů - pátek je pro danou osobu pracovním dnem = výplata náleží od pátku, tj. 9 KD
ošetřovné od soboty na 9 dnů - sobota není pro danou osobu pracovním dnem = výplata náleží od 1.pracovního dne tj. od pondělí 7 KD
No, pro mě to z textu toho paragafu opravdu takto nevyznívá - vy tomu opravdu takhle rozumíte? Ovšem věřím vám, že si vymysleli takovýhle výklad. Já teď jen fabuluju, nevím, jak to je s doktory, protože malé děti už nemám, ale kdyby lékař o víkendu přijel k dítěti, které akutně onemocnělo, a tedy by opravdu v tento den zjistil potřebu ošetřování, čím by obhajovali placení až od pondělka?
>>>>>>V tomto případě opravdu nárok na výplatu ošetřovného
>>>>>>za SO a NE nemá. § 40 odst. 5) ZNP, jak je uvedeno
>>>>>>výše.
>>>>
>>>>
>>>>>***
>>>>Současný výklad ČSSZ: pokud ošetřovné vznikne v den
>>>>pracovního klidu (ošetř.lékař má povinnost vystavit
>>>>ošetřovné v den, kdy zjistil potřebu ošetřování)
>>>>nevyplácí
>>>>se ošetřovné za dny pracovního klidu.
>>>>Př. ošetřovné od pátku na 9 dnů - pátek je pro danou
>>>>osobu pracovním dnem = výplata náleží od pátku, tj. 9
>>>>KD
>>>>ošetřovné od soboty na 9 dnů - sobota není pro danou
>>>>osobu pracovním dnem = výplata náleží od 1.pracovního
>>>>dne tj. od pondělí 7 KD
>>No, pro mě to z textu toho paragafu opravdu takto
>>nevyznívá - vy tomu opravdu takhle rozumíte? Ovšem
>>věřím
>>vám, že si vymysleli takovýhle výklad. Já teď jen
>>fabuluju, nevím, jak to je s doktory, protože malé
>>děti už
>>nemám, ale kdyby lékař o víkendu přijel k dítěti,
>>které akutně onemocnělo, a tedy by opravdu v tento
>>den
>>zjistil potřebu ošetřování, čím by obhajovali placení
>>až
>>od pondělka?
>
>Nemocenské dávky jsou náhradou za ušlý výdělek. A
>výklad zrovna tohoto paragrafu mi připadá logický. Tím
>samozřejmě nechci říct, že všechny výklady všech
>paragrafů jsou logické.
Že by nemocenské dávky byly náhradou za ušlý výdělek myslím není v zákoně napsáno. Je tam napsáno, že se dávky poskytují za kalendářní dny a já prostě jen nevidím důvod, proč víkendové dny uprostřed nebo na konci platit, a na začátku ne. A ani ten zmíněný odstavec to myslím takhle neříká. Já tam vidím jen to, co už napsal někdo výše - snahu zamezit tomu, aby bylo ošetřování vystaveno pouze na víkendové dny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.