Re: Osetřovné na vnuka
Jednou z podmínek (§ 39 odst. 2 ZNP) pro nárok na výplatu ošetřovného je společná domácnost.
Společnou domácnost podle zákona tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby. Pojem tedy obsahuje dva znaky:
1. reálné trvalé soužití dvou nebo více fyzických osob a
2. spotřební charakter tohoto společenství, tedy stav, kdy každá z těchto osob přispívá podle svých možností a schopností k úhradě a obstarávání společných potřeb.Obě dvě podmínky musí být splněny současně.
A jestli Vás mohu požádat, zajímala by mě odpověď na otázku Jiřky: "Zeptám se jinak: když dcera žádá přídavky na dítě nebo jiné sociální dávky a dokládá příjmy - uvádí do příjmů všech členů domácnosti i Váš příjem?"
Nežádá, dostane úplné minimum, přijmy neuvádí, má stavební spoření a pojištění, tudíž není bez financí, takže vše platím já, protože nechc,i aby rušila stavební spoření a své pojištění- to ji chtěli donutit udělat a po dobu výpovědi 3 měsíců, by pak něco dostala.
Nyní již bude pracovat, tak snad něco vydělá, a protože víte, jak je to s nástupem do práce v prvním týdnu mít hned ošetřovné, chtěla jsem pomoc s ošetřovným.
Díky všem za odpovědi, vidím že je to složité.
Tak pokud máte skutečně společnou domácnost, na tiskopise ošetřovného zaškrnete společnou domácnost. Doporučuji (není to povinné, ale urychlíte si tím vyplacení dávek) současně s ošetřovným dodat čestné prohlášení, že s ošetřovanou osobou trvale žijete a společně uhrazujete náklady na domácnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.