Re: Fotovoltaická elektrárna a ekolog. d
Odkaz u odpovědi níže,ale není to tak jednoduché jak Váš dotaz zní.Pokud se stanete držitelem licence,tak podle energetického zákona jste povinnen vést účetnicví.Pak samozřejmě budete podávat přiznání a příjmy budou uvedeny jako osvobozené.
Děkuji, mám teď na mysli ekologickou daň, kde je správcem daně celní úřad. Jestli jsem ten zákon správně pochopil a tím si tedy nejsem vlbec jist, tak by ji měl platit výrobce nebo obchodník, který ji dodává konečnému spotřebiteli a v případě fotovoltaiky je osvobozená. Nevím, jestli se má nějak s celním úřadem komunikovat a dávat třeba "nulové přiznání"...
Jinak princip 1 plus 5 z pohledu DPPO chápu, nevím jestli tam nemá dojít ke změnám, někde jsem četl záměr MF osvobození zrušit ...
Tak to se omlouvám,špatně jsem to pochopila,já jen účtuji jednomu svému klientovi,který má panely na střeše domu a fakturuje Eonu dodávku el.energie a zelený bonus.O ekologické dani se vůbec nezmiňoval a já jsem toto vůbec nestudovala,ale zkuste na tom TZB infu,tam odpovídají lidé,kteří s tím mají již zkušenosti.
To jsme na tom stejně, taky to bude přidružená výroba na střeše. Jinak řeší to zákon 261/2007, ale asi to bude v pořádku a registrace se tam u celníků nedělá. Ten zákon je divně koncipovaný, je to ke konci ...
§ 3
Plátce daně
(1) Plátcem daně je
a) dodavatel, který na daňovém území dodal elektřinu konečnému spotřebiteli,
b) provozovatel distribuční soustavy5) a provozovatel přenosové soustavy 6) ,
c) fyzická nebo právnická osoba, která použila elektřinu osvobozenou od daně podle § 8 odst. 2 k jiným účelům, než na které se osvobození od daně vztahuje, nebo
d) fyzická nebo právnická osoba, která spotřebovala nezdaněnou elektřinu, s výjimkou elektřiny osvobozené od daně.
(2) Plátce daně podá návrh na registraci k dani u celního úřadu nejpozději v den vzniku povinnosti daň přiznat a zaplatit.
(3) Postavení plátce daně bez povinnosti se registrovat má dodavatel, kterému nevznikla povinnost daň přiznat a zaplatit.
No, musím si koupit nějaký komentář, ale jak jsem to pochopil, existují dva způsoby, buď prodávám celý výkon FVE nebo si část spotřebovávám pro sebe a dostávám jen "zelený bonus" Protože výroba FVE je osvobozená, nebál bych se, že i v případě vlastní spotřeby dlužím ekodaň, ale nevím, jestli tam nebyla povinná registrace u celníků nebo odevzdávat "nulové přiznání" . Zkusím si ten zákon přečíst celý a poskládat ty odkazy v něm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.