Re: dovolená po mateřské
mateřskou - tím máte na mysli peněžitou pomoc v mateřství při dalším dítěti ? tato doba se považuje za dobu odpracovanou, protože splnila podmínku "odpracování" 60 prac.dnů, bude mít nárok na celoroční výměru dovolené, která bude krácena za neodpracovanou dobu, tzn. ve vašem případě za dobu rodičovské dovolené před PPM - od 1.1.09 do 16.4.09 + k tomu musíte přičíst zameškané dny od 30.11.-31.12.09 - ovšem pokud v této době bude hned čerpat rodičovskou dovolenou. Ale i přesto za tuto dobu - se domnívám, nemám kalendář ...., nezamešká 100 a více pracovních dnů, tzn. v tom případě by vaší z-kyni náleželo právo na dovolenou v celoroční výměře, tzn. 20 dnů, pokud máte nad zákonný nárok, pak např. 25 dnů, o tuto dovolenou může vaše z-kyně požádat před ukončením mateřské dovolené bezprostředně tak, aby "řádná" dovolená navazovala na mateřskou dovolenou a z-tel je povinen její žádosti vyhovět.
je to bezpředmětné, protože za období od 1.1. do 16.4.09 nezamešká 100 a více PD, takže má nárok na celoroční nárok na D
když žádá o čerpání ihned po mat. dovolené,
proč ale započítáváte ještě dobu od 30.11. do 31.12.? Ta se přece nepočítá na krácení, pokud žádá o čerp. D ihned po PPM.
paní xy, psala jsem že započítám pro krácení dobu od 30.11.-31.12. v případě, pokud bude h n e d čerpat RD po mateřské dovolené, což je dobře, asi jste si nevšimla toho dodatku. Stejně tak pokračuji, že i přesto, pokud by tato doba započítána byla, ke krácení nedojde. Musela jsem to uvést, z dotazu nebylo zřejmé, zda po mateřské dovolené bude následovat čerpání "řádné" dovolené či ihned rodičovská dovolená.
p. beto, nějak jsem Vaši předchozí odpověď četla špatně, proto moje reakce
ano, v tomto případě by se dovolená nekrátila, přesto doporučuji všem ženám, aby si o dovolenou po MD ihned zažádaly, neboť, když budou znovu těhotné, tak třeba ani dovolenou čerpat po rodič. dovolené nebudou moci a pak jim propadne, protože nastoupí hned na novou PPM - tam bude nárok na D z této nové MD
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.