Re: Dohoda z důvou nadbytečnosti
nechápu, proč jste dostala dohodu o rozvázání PP s 2 měs. výpov. lhůtou, protože, kdyby Vám dal klasickou výpověď, tak je také 2 měs. výpov. lhůta a navíc by tam měl být uvedený §, pokud by byl § 52 a - c, potom byste měla nárok na odstupné ve výši 3 průměrných platů
nebo jste se mohli dohodnout na uk. PP k určitému dni (třeba ten den, za týden apod.) a pokud by byl uvedený § 52 a - c, tak je také nárok na odstupné (3 měs.)
pokud jste se ale dohodli na uk. PP bez udání důvodu nebo je tam uvedenýá § 49, potom není nárok na odstupné
No já jsem dostala od zaměstnavatele dohodu o rozvázání pracovního poměru dle § 49 s 2 měsíční výpovědní lhůtou, kde není ani zmínka o odstupným (což je pochopitelné) Zaměstnavatele mi bylo sděleno, že mě bohužel nemůže dál platit, a že do konce roku mi výplaty dá, ale od ledna mě platit už nemůže. Zatím jsem tu dohodu nepodepsala a mám ji doma a teď zjištuji na co nárok mám a na co ne? Působí to na mě jako by mě chtěl zaměstnavatel obejít a dát mi podepsat dohodu aby mi nemusel dávat odstupný. Co tedy mám po zaměstnavateli chtít?
a také formulace "výpověď dohodou" je nesmysl - buď 2měs. výpověď (pokud ji předají nejpozději do 31.10., potom skončí Váš PP 31.12.), ale budete ještě 2 měs. zaměstnaná, budete mít za tyto měsíce výplatu, ve mzdě za prosinec budete mít odstupné
nebo se dohodnete na ukonč. PP k určitému dni, ten den skončíte a v posl. výplatě dostanete odstupné
takže než něco podepíšete, tak si to několikrát přečtěte, aby to bylo po právní stránce správně a pak se nemusela soudit
Oni mě tam do konce roku potřebují, protože mám na starosti papírovou práci a od příštího roku to chtějí rozdělit mezi ostatní zaměstnance. Ale porřebují abych to do prosince dotáhla. Takže pokud tomu opravdu dobře rozumím, tak se mě snaží dat výpověď aby z toho vyšli co nejlépe a nemuseli platit nic navíc. Takže pokud podepíšu dohodu, tak se s odstupným můžu rozloučit. Takže mi zbývá jedině si vydupat §52, kdy mám nárok na odstupné. Už tomu rozumím.
Jo tak to netuším, jsem zaměstnaná teprve rok a půl a je to moje 2 práce po škole, kde pracuji rok. Tudíž zatím netuším co se smí a co ne. Takže pokud tomu správně rozumím, tak dohoda o rozvázání PP s 2 měsíční výpovědní lhůtou dle zákona je nemožná, či neplatná?
došlo trochu k šumu v úteru.
1. Zaměstnavatel Vám mlůže nabídnout uuzavření dohody o ukončení PP z důvodu § 52 písm. c) ZP, což zakládá nárok na odstupné, to co Vám někdo psal, že při podpisu dohody není nárok na odstupné,není pravda. Do této dohody, i kdyby byla podepsána dnes, lze datum ukončení PP uvést 31.12.2009, tak jak píšete, že Vás potřebují.
nebo:
2. Zam-tel Vám může dát dnes výpověď dle § 52 c) pro nadbytečnost a pak skutečně výp.lhůta končí 31.12.09 a rovněž máte nárok na odstupné.
3. Z hlediska trvání PP do 31.12.09, jak Vás potřebují, je úplně jkedno, jestlki uzavřete dohodu,jak píši výše nebo dosdtanete výpověď, účinek je stejný, ukončení PP 31.12. nárok na odstupné trvá.
Nesm,íte ale skočit na špek a podepsat dophoédu bez uvedení důvodu, v dohodě musí být uveden důvod, jestliže na tom trvá zaměstnanec,tak pozor.
>>>U dohody není žádná výpovědní doba , co tím asi
>>>zaměstnavatel myslel ??
>>
>>Jo tak to netuším, jsem zaměstnaná teprve rok a půl a
>>je to moje 2 práce po škole, kde pracuji rok. Tudíž
>>zatím netuším co se smí a co ne. Takže pokud tomu
>>správně rozumím, tak dohoda o rozvázání PP s 2
>>měsíční
>>výpovědní lhůtou dle zákona je nemožná, či neplatná?
>
>došlo trochu k šumu v úteru.
>1. Zaměstnavatel Vám mlůže nabídnout uuzavření dohody
>o ukončení PP z důvodu § 52 písm. c) ZP, což zakládá
>nárok na odstupné, to co Vám někdo psal, že při podpisu
>dohody není nárok na odstupné,není pravda.
to jsem psala já - pokud není uvedený důvod nebo by byl uvedený § 49, tak přece nárok na odstupné nevzniká
pokud by nebyl uvedený důvod (§), potom by se musela domáhat soudně, třeba by to tam bylo tvrzení proti tvrzení (určitě je lepší, aby zam-ec trval na § ukončení)
Do této
>dohody, i kdyby byla podepsána dnes, lze datum ukončení
>PP uvést 31.12.2009, tak jak píšete, že Vás potřebují.
>nebo:
>
>2. Zam-tel Vám může dát dnes výpověď dle § 52 c) pro
>nadbytečnost a pak skutečně výp.lhůta končí 31.12.09 a
>rovněž máte nárok na odstupné.
>
>3. Z hlediska trvání PP do 31.12.09, jak Vás
>potřebují, je úplně jkedno, jestlki uzavřete dohodu,jak píši
>výše nebo dosdtanete výpověď, účinek je stejný, ukončení
>PP 31.12. nárok na odstupné trvá.
>
>Nesm,íte ale skočit na špek a podepsat dophoédu bez
>uvedení důvodu, v dohodě musí být uveden důvod, jestliže
>na tom trvá zaměstnanec,tak pozor.
>>>>U dohody není žádná výpovědní doba , co tím asi
>>>>zaměstnavatel myslel ??
>>>
>>>Jo tak to netuším, jsem zaměstnaná teprve rok a půl a
>>>je to moje 2 práce po škole, kde pracuji rok. Tudíž
>>>zatím netuším co se smí a co ne. Takže pokud tomu
>>>správně rozumím, tak dohoda o rozvázání PP s 2
>>>měsíční
>>>výpovědní lhůtou dle zákona je nemožná, či neplatná?
>>
>>došlo trochu k šumu v úteru.
>>1. Zaměstnavatel Vám mlůže nabídnout uuzavření dohody
>>o ukončení PP z důvodu § 52 písm. c) ZP, což zakládá
>>nárok na odstupné, to co Vám někdo psal, že při
>>podpisu
>>dohody není nárok na odstupné,není pravda.
>
>to jsem psala já - pokud není uvedený důvod nebo by
>byl uvedený § 49, tak přece nárok na odstupné nevzniká
>pokud by nebyl uvedený důvod (§), potom by se musela
>domáhat soudně, třeba by to tam bylo tvrzení proti
>tvrzení (určitě je lepší, aby zam-ec trval na § ukončení)
Dohoda o ukončení PP se vždy uzavírá podle § 49 ZP. dle odst.2 musí být v dohodě uveden důvody, jestliže na tom trvá zamětnanec, takže ano, v rámci právní jistoty zaměstnance má trvat na tom, aby jako důvod byla uvedena nadbytečnost dle § 52 c)ZP.
>Potom má nárok na odstupné dle ZP.
> Do této
>>dohody, i kdyby byla podepsána dnes, lze datum
>>ukončení
>>PP uvést 31.12.2009, tak jak píšete, že Vás
>>potřebují.
>>nebo:
>>
>>2. Zam-tel Vám může dát dnes výpověď dle § 52 c) pro
>>nadbytečnost a pak skutečně výp.lhůta končí 31.12.09
>>a
>>rovněž máte nárok na odstupné.
>>
>>3. Z hlediska trvání PP do 31.12.09, jak Vás
>>potřebují, je úplně jkedno, jestlki uzavřete
>>dohodu,jak píši
>>výše nebo dosdtanete výpověď, účinek je stejný,
>>ukončení
>>PP 31.12. nárok na odstupné trvá.
>>
>>Nesm,íte ale skočit na špek a podepsat dophoédu bez
>>uvedení důvodu, v dohodě musí být uveden důvod,
>>jestliže
>>na tom trvá zaměstnanec,tak pozor.
Super, tak ani nevíte jak jste mi pomohli. Budu tedy po zaměstnavateli požadovat uvedení důvodu ukončení pracovního poměru. Tím pádem mi vzniká nárok na odstupné. Jste opravdu moc hodní. Děkuji. Budu se snažit aby se mnou, jak se říká" nevydupali". Opravdu ještě jednou děkuji
Možná už Vám někdo odpověděl... Ale přesto: dohoda nebo výpověď je ZPŮSOB rozvázání pracovního poměru. Abyste měl nárok na odstupné, je ještě nutné uvést v dohodě nebo ve výpovědi DŮVOD rozvázání, čili § 52 c) ZP (ve Vašem případě). Na odstupné byste měl z tohoto důvodu nárok, i když způsob rozvázání by byl dohodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.