Vlákno názorů k dotazu Služba ze třetí země a DPH od Hugo_Fantozzi - Re: služba ze třetí země a DPH ZDPH blíže...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 10. 2009 18:56

Hugo_Fantozzi (neregistrovaný)

Re: služba ze třetí země a DPH
    ZDPH blíže nespecifikuje, co se myslí prací na věci movité, nicméně z dostupných výkladů se pod toto vymezení zahrnují činnosti jako je oprava, úprava, údržba, zpracování, montáž, instalace a různé zušlechťovací práce. Z hlediska uplatňování DPH je však u těchto prací důležitá skutečnost, že tyty práce jsou prováděny na movité věci, která je vlastnictví jiné osoby.
    Podle mého soudu ve Vašem případě nejde o práce na věci movité právě proto, že jste Číňanům neposkytli něco svého (nebo někoho jiného) - na čem by byla služba poskytnuta, ale oni vyrobí šablonu podle Vašeho zadání - hmotnou věc, která bude jejich vlastnictvím a kterou Vám následně prodají. Proto si myslím, že ve Vašem případě půjde o dovoz zboží (pokud bude šablona dovezena do ČR), které pořídíte na principu smlouvy o dílo - někdo ho pro Vás vyrobí, přičemž cena zboží zahrnuje veškeré náklady nutné k jeho výrobě.
    Jiná věc by byla pokud byste jim poskytli polotovar a zadání, jak z něho mají udělat požadovanou šablonu - pak by šlo skutečně o práce na věci movité.
    Proto podle mne nejste v režimu služeb, ale dovozu zboží ze třetí země, popř. pokud byste šablonu nedováželi do ČR nebo jiného státu EU, ale ponechali ji v Číně, dodání resp. pořízení zboží s místem plnění v Číně.

• 20. 10. 2009 7:25

M. (neregistrovaný)

Velice vám děkuji za odpověď. Jen ještě upřesním, že pokud se šablona povede a my si z toho necháme skutečně něco vyrobit, tak se poté látka případně vzorky k nám zašlou, ale kdy to bude a jestli se to podaří, to se ještě neví a do přiznání k DPH ještě určitě vědět nebude. Z toho důvodu bych vás ještě ráda poprosila o radu, jak tedy naložit v konkrétním měsíci se zaplacenou fakturou (chtěli to zaplatit předem), zda o ní účtovat do přiznání k DPH nebo o celé záležitosti účtovat, až se konkrétně bude vědět, co se se zhotoveným vzorem (šablonou) bude dělat. To znamená, až k nám přijdou např. vzorky. A co v případě, že místem plnění bude Čína, to znamená, že se k nám nic nedoveze, to se vykazuje do přiznáník k DPH? A den zdanitelného plnění tedy případá na jaký den (den zaplacení, den vystavení daňového dokladu, den dovozu)? Je to moc otázek a já si s tím skutečně nevím rady. Poradíte mi prosím ještě?

• 20. 10. 2009 8:08

Já se jen ujistím, zda Vám správně rozumím - čínský dodavatel pro Vás má vyrobit šablonu, která pokud Vám bude vyhovovat, tak se dodá do ČR a Vy pomocí ní budete vyrábět. Nebo jde o to, že Číňan si vyrobí šablonu pro sebe a pokud bude vyhovovat, tak Vám pomocí ní bude dělat vzory na látky a Vy mu pouze budete hradit výrobu šablony, která zůstane jeho vlastnictvím, ale náklady na výrobu ponesete Vy?

• 20. 10. 2009 8:25

M. (neregistrovaný)

Ta šablona zůstane v Číně a když splní naše představy (pravděpodobně nám někdy zašlou vzorek jako výsledek), tak z ní v Číně budou pro nás vyrábět potahové látky, které pak budou dováženy do ČR. Proto nám nefakturují přímo tu šablonu, ale pouze práci na ní, aby v případě, že se nám nebude výsledek líbit, měli aspoň nějakou finančí spoluúčast. Zároveň mi bylo řečeno, že by nám tu hodnotu, kterou jsme zaplatili za tu službu, měli poté případně odečíst z faktury na vzorníky, ale o tom pochybuji, ona spolupráce s Čínou není po papírové stránce zrovna moc dobrá, takže to ani neberu jako fakt.

• 20. 10. 2009 8:42

Aha, děkuji, teď je mi to jasnější, takže zpět - nepůjde rozhodně o dovoz zboží ano o dodání zboží v Číně. Číňan Vám tedy pohledem DPH skutečně poskytuje službu - zhotovení šablony. Podle mého soudu nepůjde o práce na věci movité - jak jsem Vám napsal, jde o to, že movitá věc bude ve vlastnictví jiné osoby, ale o službu, která nemá místo plnění ve zvláštních případech dle § 10 českého ZDPH, jde se tedy na § 9 a místo plnění se stanoví v místě sídla poskytovatele služby v Číně. Toto plnění nebude vůbec předmětem české DPH a povinnost přiznat daň z poskytnutí takové služby Vám nevznikne.
    Nutno dodat, že i kdyby šlo o práce na věci movité, místem plnění by byla Čína (tam, kde byly provedeny) a opět byste daň nepřiznávala - DPH z prací na věci movité dle § 15/2 pouze pokud je místo plnění v tuzemsku - tedy byly by fyzicky poskytnuty v ČR.
    Účetně půjde o zálohu na služby, takže bych to viděl na 314, o náklad se nejedná, protože fakticky nebylo pro Vás ještě nic realizováno. Pokud dojde ke splnění smlouvy - vyrobí šablonu, vyúčtujte poskytnutou zálohu do nákladů. Z hlediska daně z příjmů bude třeba prokázat, jak vynaložené náklady souvisí s dosahování zdanitelných příjmů, to může být problém, pokud z toho nic nebude.
    Vůbec Vám to nezávidím, tyhle hurá akce se v účtu a daních velmi špatně ošetřují.

• 20. 10. 2009 8:50

M. (neregistrovaný)

Mockrát vám děkuji za vyčerpávající informace, ani jsem nečekala, že mi takovým způsobem někdo odpoví. Odpověděl jste skutečně na vše, co by mě zajímalo. Myslím, že už mám v těchto službách a případech zase trochu jasněji. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).