Re: Změna duhu práce - pracovní náplně?
já tedy nevím, jestli je nějaký rozdíl mezi obsluhou lyž.vleku a lanové dráhy,nedokážu posoudit, ale základní problém je v tom, že druh práce je ujednán dost jednoznačně a pracovní náplň je přílohou PS, takže si tím zam-tel poměrně dost svázal ruce. Bez souhlasu zam-ce se podle mého názoruv tomto případě neobejde.
Pájo pochopila jsem to dobře, že pokud je např. mzdový výměr přílhou pracovní smlouvy, tak není možné mzdu také měnit bez souhlasu zaměstnance? Aby se mohlo měnit bez souhlasu, nesmí být v pracovní smlouvě napsáno, že přílohou je mzdový výměr?
Děkuju za reakce. Myslím,že udělám Dohodu ke změně pracovní smlouvy, včetně nové náplně práce. Samozřejmě záleží,jestli s tím budou souhlasit. Pravděpodobně ano,protože to stejně v reálu vykonávají,jen to zatím nemají na papíře.
Dík a pěkný den! :-)
Ne, to je tak, že Mzd.výměr je jednostranný pracovněprávní úkon zaměstnavatele,kterým stanovuje zaměstnanci mzdu a související okolnosti. Je nesmysl někde psát, že je přílohou PS, je to samostatný dokument, který zam-tel může v případě nutnosti kdykoliv změnit obsahově a stanovit tak nové mzodvé podmínky.
Jestliže je v PS sjednán druh práce a přílohou je pracovní náplň na tento sjednaný druh práce, tak je to jiná situace. Příloha uúpřesňuje to, co je sjednáno v PS, čili změna možná jen se souhlasem
To máte pravdu, ale zde se jednalo o přílohu,nikoliv nedílnou součást, což je velmi podstatný rozdíl.
Podle mého skromného názoru by mzdový výměr označil jako nedílnou součást PS při uzavírání PP jen blbec, protože tím se jako zaměstnavatel definitivně připraví o možnost pohybovat se mzdou podle potřeby a stane se jedním ze dvou, kteří se musí o změně dohodnout. Tím mzdový výměr jako takový naprosto ztratí význam a mzdu si můžou dohodnout přímo jako ujednání PS.
Musím doplnit, co mě vedlo k tomu, že jsem se na tohle tady ptala.
V poslední době se tady množí dotazy na možnost snižování mzdy zaměstnavatelem a odpovědi tady jsou jednoznačné.Mzdový výměr ano pracovní smlouva ne.Takhle odpovídáme všichni, ale zároveň se nikdo z nás neptal na to, pro odpověď podstatné, jestli náhodou není mzdový výměr právě přílohou pracovní smlouvy a nebo zda pracovní smlouva přímo neodkazuje na mzdový výměr a pod.těch možností je asi víc. Pája sice píše, že jenom blbec by mohl takto postupovat ,ale při vědomí toho kdo všechno a jak kvalitně sepisuje pracovní smlouvy (svědčí o tom také množství dotazů) to možná není až tak vyjímečná situace a lehce by se mohlo stát, že radíme špatně.Uvědomila jsem si to právě v souvislosti se čtením Pájovy odpovědi na výše položený dotaz.
>
>Musím doplnit, co mě vedlo k tomu, že jsem se na tohle
>tady ptala.
>V poslední době se tady množí dotazy na možnost
>snižování mzdy zaměstnavatelem a odpovědi tady jsou
>jednoznačné.Mzdový výměr ano pracovní smlouva ne.Takhle
>odpovídáme všichni, ale zároveň se nikdo z nás neptal na to,
>pro odpověď podstatné, jestli náhodou není mzdový
>výměr právě přílohou
jen zdůrazním :příloha-bez závazku, nedílná součást PS- povinnost souhlasu obou účastníků, tady-bohužel - jde skutečně o slovíčko a bu´d je to modré nebo bílé.
pracovní smlouvy a nebo zda pracovní
>smlouva přímo neodkazuje na mzdový výměr
PS naopak může klidně odkázat, že mzdové náležitosti zaměstnance jsou stanoveny zaměstnavatelem ve Mzd. výměru, který obdrží při podpisu PS a opět to k ničemu nezavazuje, protože Mzd.výměr zůstává samostatným pr.práv.aktem zam-tele.
a pod.těch
>možností je asi víc. Pája sice píše, že jenom blbec by
>mohl takto postupovat
To jsem měl skutečně na mysli jen formulaci:Mzd.výměr je nedílnou součástí PS.
,ale při vědomí toho kdo všechno
>a jak kvalitně sepisuje pracovní smlouvy (svědčí o tom
>také množství dotazů) to možná není až tak vyjímečná
>situace a lehce by se mohlo stát, že radíme
>špatně.Uvědomila jsem si to právě v souvislosti se čtením
>Pájovy odpovědi na výše položený dotaz.
Bohužel mnoho zam-telů oblast personalistiky podceňuje a dává zpracování jako úkol kdekomu-mzdov¨ým účetním, fakturaci, sekretářce a já nevím komu ještě, ale pokud dotyčný-á nemá alespoň minimum znalostí a potřebné předpisy k ruce, lehce udělá botu a ta pak může zam-tele stát pěkný tintily. Takže poslední záchrana je BC diskuze a hledání pravdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.