Re: Koupěno ojetého vozu od plátce DPH
;o) tak to vemem od praveku.
DPH se mohlo narokovat jen u nakladnich, tj. N1, osobak max s prepazkou do dubna 2009. pak prisla novela. mohlo se narokovat i z M1. normalni osobak. pokud firma vlastni auto pred 4/09 a bylo M1, tak nemohla narokovat tak nemuze ted vystavit s DPH. otazkou je, kdyz vam doklad vystavi, zda vy musite zjistovat zda je to spatne. resilo se to i na skoleni s urednikama co zakon napsali a vyslo nam z toho, ze v tomto bude bordel. u vas to vice jmene asi zatim zjistit jde. nam slo o to kdyz vuz bude mit napr v roce 11 jiz nekolikateho majitele a nekdo v rade z neodpoctoveho udela odpoctove. protipravne. no nic. zpet k tematu.
jeste je tu varianta ze auto firma poridi napr 5/09 z ciziny odpoctove a ted vam ho prodava, coz je nepravdepodobne. to by odpoctove bylo. i kdyz by auto bylo starsiho data vyroby. tj. vuz vyrobeny 2005, porizeni z EU firmou co vam ho prodava od platce dph v EU, a ted vam ho prodava, tak narok mate.
také jsem řešila v 07/09 nákup ojetého OA (najeto 27.000 km) a daňový poradce mi sdělil, že se můžu zkusit zeptat dodavatele, jak měl auto zařazeno před 04/09 - jestli jako zboží a tím pádem měl nárok na odpočet a měl fakturovat s DPH anebo ho měl veden v majetku a neměl nárok na odpočet a tím pádem ani nemohl vystavit fakturu s DPH.... Volala jsem jim, ale nic jsem nezjistila, takže jedině, co jsem mohla ověřit bylo jestli je firma plátcem DHP a to jsme si také nárokovali
;o) to je presne to, ceho se urednici bali. kdyby vas dodavatel udelal z neodpoctoveho vystavenim dokladu s DPH odpoctove, tak to nemate moc sanci zjistit. jsem zvedavej, jak to posleze bude FU resit. myslim si, ze pripady se najdou. ted v roce 2009 jeste kde koho napadne to treba zjistovat, ale napr za dva roky uz proste dostanete fakturu na osobak s dph na odpocet a ani vas to nenapadne. budeme si muset pockat na nejaky judikat. ;o) idelani varianta by byla. narokovat. fu na to po 2 letech prijde, tak vratit bez penale, pac jak to mate fakt zjistit. ze by vam stat dph nechal pochybuju. i kdyz pro stat je to 0 od 0, kdyz prodavajici odvedl. ale podle zakona proste nemel vystavit doklad s dph.
Tak po různém obvolávání jsem zjistila, že přepážka tam původně byla, tudíž při nákupu firma DPH odpočítávala a nyní správně vystavila fa s DPH. Tedy vznáším dotaz ještě jednou. Mohu uplatnic předpokládám celé vyčíslené DPH bez ohledu na odepisování a v přiznání DPH se to uvádí nějak zvlášť? Našla jsem to jen při prodeji vozu a u odpočtu je tam jen ř.40 a 41 a ješě někam? č. 48?????
tak to budete mit vetsi klid kdyz toto info mate. kdekdo ho mit nebude. pokud byla prepazka vyndana, tak v technicaku mate ale sptale N1. Nepredpokladam, ze nekdo prepazku vyndal a sel na technickou a udelal z nakladaku osobak.
jinak by to mel byt podle me radek 40 + 48
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.