Vlákno názorů k dotazu Auto s odpočtem DPH a soukromé km od ales000 - Re: auto s odpočtem DPH a soukromé km vyjde...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2009 11:05

ales000 (neregistrovaný)

Re: auto s odpočtem DPH a soukromé km
    vyjde k tomu jiste metodicky pokyn, ale poplatik to potrebuje ted a ne na konci roku, ze ano. budete muset vracet dph z porizovaci ceny i z phm, oprav, ... nejaky dobry postup, jak prepocitat dph z nakupu jsem jeste nevymslel. jedine si stanovit zivotnost auta v km. fakt nevim jak to pocitat. druha moznost je casova a mozna to napasovat na dobu odpisu. dost dobre si to zatim nedovedu predstavit. jeste ze vse jezdim firemne. uprimne vas lituju. vsechny ty, co budou vracet jakymsi pomerem dph z porizovaci ceny.

• 21. 10. 2009 14:13

JanaB (neregistrovaný)

Tento problém zrovna také řeším a na této diskuzi jsem našla již dost názorů :-)

Problematiku člením do 3 okruhů:

1. Takže pokud soukromé km - tak zaměsntanci naturální příjem 1 % ze vstupní ceny včetně DPH (odvod ZP, SP, daň)

2. spotřeba pohonných hmot - kilometry x prům spotřeba z techničáku x pohonné hmoty. Zaměstnanci strhneme a z této částky vrátíme DPH a základ odečteme z nákladů (účtuju na 501 minusem)

3. Pokud uplatňuji odpočet dph, tak musím vracet dph, ale jakým způsobem po tom už týden pátrám. Zatím jsem zjistila toto:
    základ daně = sečtu veškeré náklady v měsíci (čtvrtletí) týkající se provozu automobilu (odpisy, pneu, opravy) a vynásobím % soukromých kilometrů - například odpis 2000, pneu 20000 - soukromé km 20 % = 22000*0,2=4400 základ - 836 daň. Co mi není jasné, jestli se 4400dá do nedaňových nákladů anebo jestli se postupuje podle D-300 § 24 odst 2 bod 28

• 21. 10. 2009 14:36

m. (neregistrovaný)

Bo 1.,2. - O. K. Ale jedná-li se o vozidlo přidělené zaměstnanci k osobnímu užívání, už nemusíte rozúčtovávat opravy apod. na soukromé a služební, takto řešíte jen PHM. Proto se mu 1 % z ceny auta přidaňuje apod., aby se tohle dělat nemuselo.

• 21. 10. 2009 16:16

anka (neregistrovaný)

Jako nedaňové zaúčtujete jen to dph 54/343 - 836

• 22. 10. 2009 8:36

Markéta1 (neregistrovaný)

>>nedá se ten propočet z bodu 3) udělat až v závěrečném přiznání za 4.kvartál za celý rok?
    >>
    >>>3. Pokud uplatňuji odpočet dph, tak musím vracet dph,
    >>>ale jakým způsobem po tom už týden pátrám. Zatím jsem
    >>>zjistila toto:
    >>>základ daně = sečtu veškeré náklady v měsíci
    >>>(čtvrtletí) týkající se provozu automobilu (odpisy,
    >>>pneu,
    >>>opravy) a vynásobím % soukromých kilometrů -
    >>>například
    >>>odpis 2000, pneu 20000 - soukromé km 20 % =
    >>>22000*0,2=4400
    >>>základ - 836 daň. Co mi není jasné, jestli se 4400dá
    >>>do nedaňových nákladů anebo jestli se postupuje
    >>>podle
    >>>D-300 § 24 odst 2 bod 28
    >>
    >>Bo 1.,2. - O. K. Ale jedná-li se o vozidlo přidělené
    >>zaměstnanci k osobnímu užívání, už nemusíte
    >>rozúčtovávat opravy apod. na soukromé a služební,
    >>takto řešíte
    >>jen PHM. Proto se mu 1 % z ceny auta přidaňuje apod.,
    >>aby se tohle dělat nemuselo.
    >Jako nedaňové zaúčtujete jen to dph 54/343 - 836

• 22. 10. 2009 8:44

JanaB (neregistrovaný)

Ještě jsem se chtěla zeptat do daňového přiznání se toto dph dává na řádek 1 nebo minusem na 40 ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).