Re: Výpověď § 52 písm. e)
Už jsme to řešili - dle právníka - je na zaměstnavateli, aby mu řidělil práci na kterou stačí, protože ČID a PID nijak člověka "neomezuje" ve výkonu práce - tedy může si měsíčně vydělat třeba 200 000,-
a pokud ho zaměstnavatelpropustí, tak musí zaplatit odstupné..........
Díky za odpověď. Mě šlo spíše o to, že má napsané omezení - ne těžká či středně těžká práce, zvedání těžkých břemen, klimatické podmínky,.. a zaměstnanec je skladový dělník, takže manipulace s břemeny a materiálem je jeho náplň práce, má práci i venku za nepříznivých podmínek. Co s tím můžeme dělat?
Ale to není tak jednoduché, proto existují závodní lékaři, kteří musí rozhodnut, zda práci zaměstnanec může nebo nemůže vykonávat. Přece je určitá pracovní pozice a nelze z ní vyjmout jen některou část práce, kterou nemůže vykonávat, tu přidělit někomu jinému a on zůstane dál na své funkci. Lékař má přehled co je pro kterou práci potřebné a podle toho musí rozhodnout, zda třeba práci dispečera může vykonávat nebo ne. Pracovník např. nemůže řídit auto, ale papírovou práci v kanceláři dělat může. Vy byste potom museli přijmout dalšího člověka, který za něj bude řídit , když on dle lékařského posudku nemůže. Myslím, že závodní lékař už neposuzuje obecně co a jaká omezení zaměstnanec má, ale musí posoudit zda práci podle pracovní smlouvy může konat - ano - ne.
záv.lékař(lék.zařízení) musí vydat lékařský posudek, ve kterém musí konstatovat, že zaměstnanec pozbyl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu DLOUHODOBĚ způsobilost konat dále dosavadní práci, žádné ano-ne. Posudek podléhá možnosti přezkoumání správním úřadem-viz vše v § 52 e) a přísl.komentáři, případně judikáty.
Jenže většina závodní lékařů se vyjadřuje velmi nepřesně a obezřetně - nesmí dlouho stát, nesmí dlouho sedět a blabla .. Proto přece závodní lékař je, aby vzhledem k náplni práce vyjádřil, jestli ji člověk může dělat nebo nemůže. Jinak bych ho nemusela posílat k závodnímu lékaři, ale stačilo by vyjádření od obvoďáka, který mi taky nepíše, že nesmí dĺouho sedět, ležet, ....
a co tím chcete říci? Že závodní lékař, placený firmou za svou činnost, nenapíše lékařský posudek, tak,jak má být zpracován? A že stačí ano ne_ To promiňte, ale takto ne. Lékař ví velmi dobře, co to je posudek, jak má vypadat obsah a pokud mu to někdo žere, tak je to jejich věc. pro výpověď a případné obhájení před soudem si musí každý zaměstnavatel zajistit kvalifikované podklady, mezi než patří v tomto případě lék.posudek. takže lékař si dovolí jen to, co je mu dovoleno. Pokud není schopen plnit své smluvní povinnosti, tak kopnout do r....i a najít jiného.
Mně to připadá celé jaksi nelogické. Musím platit závodního lékaře, provedu ho firmou, všemi pracovišti, seznámím s pracovními náplněmi jednotlivých pracovníků. Potom bych si představovala, že podle všech vyšetření, rekomandací apod. ev. dalších posudků, které si vyžádá, mně jako zaměstnavateli dá jednoznačné stanovisko, zda tuto konkretní práci, dle pracovní smolouvy může vykonávat nebo ne. Mě žádné další posudky přece nezajímají. Tím,že napíše to své blabla, co nesmí, tak vlastně rozhodnutí, zda tu práci může nebo nemůže vykonávat přenáší na zaměstnavatele.
Řešíme jich teď v práci několik a je to opravdu děsné.
.
>>takže
>>lékař si dovolí jen to, co je mu dovoleno. Pokud není
>>schopen plnit své smluvní povinnosti, tak kopnout do
>>r....i a najít jiného.
>
>Mně to připadá celé jaksi nelogické. Musím platit
>závodního lékaře, provedu ho firmou, všemi pracovišti,
>seznámím s pracovními náplněmi jednotlivých pracovníků.
>Potom bych si představovala, že podle všech vyšetření,
>rekomandací apod. ev. dalších posudků, které si
>vyžádá, mně jako zaměstnavateli dá jednoznačné stanovisko,
>zda tuto konkretní práci, dle pracovní smolouvy může
>vykonávat nebo ne. Mě žádné další posudky přece
>nezajímají. Tím,že napíše to své blabla, co nesmí, tak vlastně
>rozhodnutí, zda tu práci může nebo nemůže vykonávat
>přenáší na zaměstnavatele.
>Řešíme jich teď v práci několik a je to opravdu děsné.
já nemám chuť ani čas se s Vámi přít, ale pokud nechápete zásadu, že podkladem pro výpověď z těchto důvodů musí být posudek atd, přesně dle e) § 52, tak si to řešte jak uznáte za vhodné. Potom se ale nemůžete divit, že na základě špatných podkladů případnou žalobou bude propuštěný zaměstnanec úspěšný. Přece jenom to Vaše blablabla a posudek závodního lékaře jsou dva poněkud rozdílné pojmy.
Já se vůbec nepřu, a chápu, že posudek musí být, ale jen bych si představovala, že z toho pośudku bude jednoznačně vyplývat, zda práci může konat nebo ne. O to právě jde, jestli tu výpověď na základě toho posudku mohu dát nebo ne. A takový posudek by mi přece měl ten lékař dát ?!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.